“Yumurta dondurma alanındaki büyümeler sürat kazandı’’

06.01.2023
990
“Yumurta dondurma alanındaki büyümeler sürat kazandı’’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçak Erzik, yumurta dondurma operasyonu hakkında bilgi verdi. Bir kadının doğurganlığını ileri yaşlara taşıması anlamına gelen yumurta dondurma tekniğinin, uzun senelerdir uygulandığı ancak bu alandaki büyümelerin son 15 senede sürat kazandığını aktardı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçak Erzik, yumurta dondurma operasyonu hakkında bilgi verdi. Bir kadının doğurganlığını ileri yaşlara taşıması anlamına gelen yumurta dondurma tekniğinin, uzun senelerdir uygulandığı ancak bu alandaki büyümelerin son 15 senede sürat kazandığını aktardı.
Uzmanlar, yumurta dondurmayı tasarlayan kadınlar için tıbbi açıdan en uygun yarıyılın 25-38 yaşlar arası olduğunu dikkat topluyor. Geç kalınması gidişatta ise analık kaderi süratle eksiliyor. Günümüzde pek çok kadın, tıbbi ve sosyal sebeplerle yumurta dondurma harekâtına lüzum dinliyor. Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçak Erzik, yumurta dondurma operasyonu hakkında bilgi verdi. Bir kadının doğurganlığını ileri yaşlara taşıması anlamına gelen yumurta dondurma tekniğinin, uzun senelerdir uygulandığı ancak bu alandaki büyümelerin son 15 senede sürat kazandığını aktardı.
2004’te bu usulle elde edilen ilk teşebbüste 80 yumurta arasından bir tanesi hamilelik sağlayamaya uygundu açıklamasını yapan Op. Dr. Burçak Erzik, ’’Geçmişte yavaş dondurma tekniğinin seçim ediliyordu. Yumurta, hem hacim olarak büyük hem de akışkan içerikli olması sebebiyle dondurma ve çözdürmede ciddi kayıplar yaşanıyordu. Daha sonra geliştirilen süratli dondurma tekniğiyle, hamilelik sağlayacak nitelikte yumurtalar elde edilmesi açısından daha büyük bir adım atıldı’’ biçiminde konuştu.
’’Tıbbi raporla ispatlamak gerekiyor’’
Op. Dr. Erzik laflarına şöyle devam etti: ’’Türkiye’de yumurta dondurma operasyonu, belirli şartlar altında asıllaştırılıyor. Şartları; kadının bekar olması, yumurta rezervlerinin eksilmesi ya da yumurtalıkların hasar göreceği bir rehabilitasyon altında bulunması ve bunun tıbbi raporla ispatlamak gerekiyor. Sıhhatli bir kadın ile radyoterapi ve kemoterapi rehabilitasyonu alan kanser hastalarına uygulanan protokoller değişik.”
Protokoller hakkında bilgi veren Op. Dr. Erzik, ’’Rutin süreçte, adet döngüsünün ikinci gününde yumurtalıklarda belirli rakamda foliküller ortaya çıkıyor. Verilen hormonlar, bu folikülleri geliştiriyor, 10-12 günlük yumurta stimülasyon süreci yaşanıyor. Ardından yumurtalar bir araya gelip, donduruluyor. Kanser hadiselerinde ise müddet çok kısıtlı zira tanı konduğunda, hemen rehabilitasyona başlamak gerekiyor. Ama yumurtayı dondurmak için şahsın adet döngüsünün başında olması, 10 gün hormon rehabilitasyonu uygulanması ve yumurta bir araya gelmesi koşul. Bu süreçte radyoterapi ve kemoterapi verilemiyor. Tanıdan sonra cerrahi süreç başlayacak ve hemen kemoterapi verilmeyecekse, bu sırada hastanın 10 gün sürecek hormon rehabilitasyonu almasında bir mahzur yoksa, yumurta bir araya gelip, dondurabiliyor. Şayet böyle bir zaman yoksa ancak kadın yumurtlama süreci içindeyse, kazara büyüyen olgun yumurtayı çatlamadan alıp, dondurmak da muhtemel’’ dedi.
’’Tasarılarınızı iyi yapın’’
Tıbbi açıdan 25-38 yaşlar arasının kadınların en doğurgan oldukları yarıyıl olduğunu aktaran Op. Dr. Erzik, ’’45-46 yaşından sonra ise doğurganlığın kalmadığı kabul ediliyor. Bilimsel çalışmalara göre, yumurta dondurmanın ideal yaşı, kadının en doğurgan olduğu yarıyıl. Kadınların hamilelik isteklerini 35 yaşından sonraya vazgeçmemeleri, yumurta dondurmayı düşünüyorlarsa tasarılarını en fazla 38 yaş ile hudutlandırmalarında fayda var. Bir grup kadın özellikle 38’li yaşlarda yumurta dondurma operasyonlarına başlıyor. Bir grup ise 42-43 yaşlarda bunu yapıyor. Ne Yazık Ki neticeler bereketli olmayabiliyor zira tüp bebek rehabilitasyonlarında hamilelik oranları 38’li yaşlardan itibaren kadınlar için eksiliyor ve her sene çok ciddi oranlarda düşmeye devam ediyor. 30-32 yaşındaki bir kadına uygulanan tüp bebek rehabilitasyonunda alınan 12-16 tane yumurtanın bir tanesi canlı bebeğe eşdeğerdir. 40-42 yaşlarındaki bir kadının yumurta havuzunda ise 30-40 yumurta bulunması gerekir’’ diye konuştu.Havada takla attı! Vahim anlar kamerada!Burun dolgusu hakkında öğrenmeniz gerekenlerHasta-fizyoterapist eşleşmesi bakım niteliğini yükseltti

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.