Omuz ağrıları başka hastalıkların habercisi olabilir

24.11.2022
1.471
Omuz ağrıları başka hastalıkların habercisi olabilir

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Onat Üzümcügil, omuz ağrılarının başka hastalıkların habercisi olabileceğini belirterek, “Omzun kendi içinden kaynaklanabilecek birtakım ağrılı meseleleri varken, aynı zamanda boyun meseleleri de kendini omuzda gösterebilir. Yeniden romatizmal eklem hastalıklarında da omuzda ağrı…

Yapılan açıklamada, omuz ağrılarının, yalnızca omuz bölgesiyle açıklanamadığı, boyun meseleleri, eklem hastalıkları, hatta akciğerle alakalı bir meseleden de kaynaklanabildiği vurgulandı.

 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Üzümcügil, omuz ağrılarının, bel ve diz ağrısından sonra en sık karşılaştıkları ağrı tipi olduğuna işaret etti.

 

 

Üzümcügil, “Omuz ağrıları başka hastalıkların habercisi olabilir. Omzun kendi içinden kaynaklanabilecek birtakım ağrılı meseleleri varken, aynı zamanda boyun meseleleri de kendini omuzda gösterebilir. Yeniden romatizmal eklem hastalıklarında da omuzda ağrı görebiliyoruz. Yetişkin yaş grubunda akciğerle alakalı, göğüs kafesinin içindeki uzuvlarla alakalı, metabolik belirtiler dediğimiz birtakım hastalıklar da omuzda ağrı yapabiliyor. Sol omuz ağrısı, yeniden yetişkin yaş grubunda kalple alakalı meselelere işaret edebiliyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

“Omuz ağrısı 3 haftayı geçtiği zaman kronikleşmeye başlıyor”

 

 

Omuz ağrısıyla gelen hastada öncelikle fizik tetkikin çok ehemmiyetli olduğuna işaret eden Üzümcügil, şunları kaydoldu:

 

 

“Hareket sarihliği tetkiki, ağrının bütün lokasyonunun tanımlanması gerekiyor. Ağrının hastadaki öyküsünün bütün olarak alınması bizi tanıya götürüyor. Bunun yanında röntgen, MR ve tomografi gibi görüntüleme usullerimiz var.

 

 

Omuz eklemi, bedenimizin harekete en sarih olan bölgesi. Hemen hemen 180 dereceye yakın bir hareket sarihliği var. Dolayısıyla özellikle omuz seviyesi üzeri etkinliklerde yetişkin yaş grubunda meseleler çıkabiliyor. Başüstü etkinlikler, ağır yük kaldırmalar, sırça silmek, halı silkmek omuzda mesele yaratabilecek hareketler… Omuz ağrısı 3 haftayı geçtiği zaman akut olmaktan çıkarak kronikleşmeye başlıyor demektir. Bu gidişatta hemen bir uzmana müracaat etilmeli.”

 

 

Gece yattırmayan, üzerine yatırmayan bir omuz ağrısının da ehemmiyetli olduğunu vurgulayan Üzümcügil, “Günlük hayat etkinliklerimizi etkileyen stilde bir ağrı da öyle… Hareket kısıtlılığı yaratan ağrı ehemmiyetli. Ağrı kesiciyle, buz uygulamasıyla, dinlenerek bir noktaya varamazsak bir uzmana müracaat etmekte fayda var. 3-6 hafta, artık kronikleşmenin başladığı anlamına geliyor. Bu noktada hastanın fizik tetkikini ve görüntülemesini en iyi biçimde yapmak gerekli. Kronikleşen omuz ağrısında hastanın bir fizik rehabilitasyon alması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.