Eyvah! Astım mı oluyorum?

04.02.2023
928
Eyvah! Astım mı oluyorum?

Öksürük ve hırıltı varsa dikkat! İnatçı bir öksürüğünüz varsa, soluk alıp verirken hırıltı sesi dinliyorsanız; en ehemmiyetlisi bu şikayetleriniz özellikle sabaha doğru uykudan uyandıracak biçimdeyse astım …

Öksürük ve hırıltı varsa dikkat!

İnatçı bir öksürüğünüz varsa, soluk alıp verirken hırıltı sesi dinliyorsanız; en ehemmiyetlisi bu şikayetleriniz özellikle sabaha doğru uykudan uyandıracak biçimdeyse astım hastası olabilirsiniz…
Astım hastalarının özellikle dikkat etmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Kısmı Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç’la konuştuk.

BU BULGULARI DİKKATE ALIN!
Göğüste tıkanma, öksürük, hırıltılı solunum sık tesadüfülen bulgulardır. Bazen yalnızca inatçı öksürükle veya soluk alıp verirken hırıltı, hışırtı gibi bir ses biçiminde bulgu verebilir. Bu yakınmalar geceleri, özellikle sabaha doğru uykudan uyandıracak biçimde görülüyorsa astım hastası olabilirsiniz.

HASTALIĞI TANIYOR MUSUNUZ?
Astım alerjik bir hastalıktır ve öldürücü değildir.
Geçmeyen ve sabah görülen öksürüğün en sık sebebi astımdır.
Hastalık tamamen iyileşmez ama bütün hakimiyet altına alınabilir.
Astımın rehabilitasyonu eğitimle başlar.
Kortizonsuz astım rehabilitasyonu çok güçtür. Bu sebeple kortizon rehabilitasyonundan korkmayın. Yeterli ve ufak dozlarda, lüzumlu vakitte özellikle yerel inhaler biçimde kullanılan steroidlerin yan tesiri görülmeyecek kadar azdır. Kullanım sonrası ağzınızı bol su ile çalkalayın, bu yarıyılda az tuzlu beslenin ve tansiyonunuzu sık sık hakimiyet ettirin.
Çocuklarda da görülür.
Yetişkinlerde aniden ortaya çıkabilir.
Saklı astım hamilelikte ve stres sonrası ortaya çıkabilir.
Hamilelikte ve emzirmede her cins astım ilacı kullanabilirsiniz.
Saklı astım ancak solunum soluk işlev testi ile anlaşılabilir.
Ağır astımınız varsa uçak yolculuğunda oksijene lüzum dinleyebilirsiniz.
Reflü astımı sıklıkla tetikler.
Astımınız sık yineliyorsa kesinlikle sebebini bulmalısınız.
Astımınız hakimiyet altındaysa her türlü sporu yapabilirsiniz.
Aralıksız ve yüksek dozda ilaç kullananlarda mukavemetli astım büyüyebilir. “Güç astım” diye öğrenilen bu formu en ağır seyre sahiptir.

ASTIM VE ALERJİ KARDEŞLİĞİ
Alerji denince akla solunum yolu alerjilerine en sık neden olan ev tozu akar veya mite diye de anılır ve çiçek tozu polen kazanç. Besinler, hayvan epitelyum ve tüyleri, küf mantarları daha az sıklıkla alerjiye neden olurlar. Polene bağlı tetiklenen astım daha çok mevsimsel ilkbahar, ev tozuna bağlı tetiklenen alerjik astım ise her yarıyılda görülebilir. Buna bağlı olarak alerjik astımlıların kimilerinde emin mevsimlerde yakınmalar çoğalabilir, hatta yalnızca bu yarıyılda hastalık ortaya çıkıp daha sonra tamamen banale dönebilir.

Astımın esasında alerji uyuduğu için, alerji ve astım beraber anılırlar. Hastalığın ortaya çıkmasında hem genetik yatkınlık hem de çevresel etkenler beraber rol oynar. Alerji genelde genetik geçişli olduğu için astım da irsi özelliği olan hastalıklar arasındadır. Ailede anne-babada astım varsa çocuklarda da görülme sıklığı çoğalır. Ayrıca sigara dumanıyla temas, solunum yolu enfeksiyonları, hava lekeliliği, bazı besinler ile bunlara ilave edilen katkı maddeleri de özellikle erken çocukluk yarıyılında astım gelişimine katkıda bulunur. Ancak bu faktörler uzaklaştırılırsa çocuklukta astım hastası olanların bir kısmında yetişkin yaşlara gelindiğinde hastalık tamamen iyileşebilir.
Astımlı bireyin havayolları, astımı olmayanlara göre daha duyarlıdır. Özellikle çocuklukta başlayan astım için bu daha aşikardır. Uzun süren öksürüklerde ilk akla gelen tanıdır. Bu tip hadiselere alerji ve solunum işlev testleri ile daha kolay tanı konulur. Alerjik bronşit veya saklı astım denilen bu gidişat ileride astımın habercisidir.

ASTIMINIZIN TETİKLENMESİNİ İSTEMİYORSANIZ…
Tetik etmenleri muhtelif kalp-tansiyon ve romatizmailaçları, tuz ruhu-çamaşır suyu, içki, psikojenik stresler, ağlama-gülme gibi yoğun biçimde ortaya çıkan duygusal tavırlar, ağır egzersiz gibi değişkenler, uyuşturucu gibi maddeler ise ne yazık ki az öğrenilen ancak vefatla sonuçlanan krizlere neden olabilen tetikleyicilerdir. tespit etip bunlardan uzak durun.
Sinüzit, burunda polip, reflü gibi rahatsızlıklarınız varsa rehabilitasyonunuzu aksatmayın.
Ağır astım hastasıysanız kriz anında nasıl davranacağınızı bilin.
İlacınızı yanınızda taşıyın.
Kumpaslı hakimiyet ve rehabilitasyonlarınızı önemsememe etmeyin.

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/805100-eyvah-astim-mi-oluyorum

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.