Kolesterolü perhizle düşürme teklifleri

25.11.2022
1.523
Kolesterolü perhizle düşürme teklifleri

Ulus olarak en çok, ‘kolesterolümüzün yüksekliğinden’ şikayetçiyiz. Kolesterolü düşük yakalamanın yolu ise şuurlu bir perhizden geçiyor. Perhizde posalı yiyeceklere bol ölçüde yer verilmesi, meyve-sebzenin daha …

Ulus olarak en çok, ‘kolesterolümüzün yüksekliğinden’ şikayetçiyiz. Kolesterolü düşük yakalamanın yolu ise şuurlu bir perhizden geçiyor. Perhizde posalı yiyeceklere bol ölçüde yer verilmesi, meyve-sebzenin daha çok harcanması ve kızartmadan uzak durulması öneriliyor.

Acıbadem Sağlık Kurumu Kadıköy Beslenme ve Perhiz Uzmanı Şengül Sangu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, kolesterolün, hayvansal yiyeceklerde ve tüm hücrelerde bulunan mum yapısında yağa eş bir madde olduğunu belirterek, “Kolesterol hepimizin bedeninde bulunur. Hem bedenimizde üretilir hem de dışarıdan hayvansal gıdalarla alınır” dedi.

Kolesterolün, bedene ‘LDL’ olarak öğrenilen düşük dansiteli lipoproteinler ile taşındığını vurgulayan Sangu, “LDL, kolesterolden en zengin lipoproteindir ve makûs kolesterol olarak öğrenilir. Klasikte dokulara hücre çeperi üretimi için lüzumlu kolesterolü taşır fakat aşırısı damar duvarlarında kolesterol birikmesine neden olur. Bu da kalp hastalıkları tehlikeleri açısından ehemmiyetlidir. Kolesterol ayrıca, bedenimizde HDL olarak bildiğimiz yüksek dansiteli lipoproteinler ile taşınır. Bu, iyi kolesterol olarak öğrenilir. HDL, dokularda biriken kolesterolü toplayarak dağılınmak üzere karaciğere taşır. Bu nedenle LDL kolesterolün düşürülüp HDL kolesterolünün çoğaldırılması, kolesterol düşürücü perhizde hedef alınmaktadır” diye konuştu.

ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİNDE SINIR YOK
Diyez Uzmanı Sangu, zeytinyağının, kolesterolü düşürdüğü için sınırsız olarak harcanmasında mahzur bulunmadığını ifade ederek, “Günlük alınan enerjinin yüzde 25-30′u yağlardan gelmeli. Bu yağların da takribî yüzde 7-10′u doymuş, yüzde 10′u tekli doymamış, yüzde 10-15′i çoklu doymamış yağ asitlerinden karşılanmalı. Zeytinyağı tekli doymamış yağ asidi olduğu için kesinlikle perhizde yer verilmeli fakat çoklu doymamış yağ asitlerini unutmamak kaydıyla. Bunun dışında günlük yağ lüzumu için zeytinyağı yerine fındık yağı ile beraber mısırözü yağını veya yerine soya veya ayçiçek yağı denk oranda karıştırıp yemeklerde ve salatalarda bu yağ karışımı kullanılmalı” dedi.

Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, kalp sıhhati açısından kıymetli yağ asitlerine sahip olduğundan beslenmede yer verilmesi gerektiğini kaydolan Sangu, “Ancak, yağlı tohumların yağ içeriğinin yüksek olması sebebiyle fazla ölçülerde harcanması kan kolesterol oranını düşürmüyor. Günlük 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz yeterli” diye konuştu.

Beslenme ve Perhiz Uzmanı Şengül Sangu, süt ve süt mahsullerinin sağlık açısından, diğer gıda gruplarından değişik olarak tüm gıda öğelerini kapsadığını anımsatarak, “Bu nedenle, doymuş yağ oranı yüksek bu yiyeceklere kesinlikle günlük beslenmede hudutlu olarak yer verilmeli. Bu gıdalardaki görünmeyen doymuş yağları eksiltmek için süt, peynir ve yoğurdu az yağlı veya yağsız olarak seçim edilmeli” dedi.

Tavuk ve balığın da kırmızı et gibi hayvansal besinler kapsamına girdiğini anlatan Sangu, “Bu grup gıdalar emin ölçülerde kolesterol kapsıyorlar. Bu sebeple hiç bir hayvansal gıda sınırsız yenilemez. Ehemmiyetli olan, bu gıdaların yenilme sıklığı ve ölçüyü. Yağsız kırmızı et haftada 1-2 defa olmak üzere vasati 100 gr kadar harcanmalı” diye konuştu.

YUMURTANIN AŞIRISI ZARARLI
Diyez Uzmanı Sangu, bir büyük yumurtanın 213-220 mg kolesterol kapsadığını belirterek, “Haftada 1-2 defa haşlanmış 1 yumurtanın 1 kibrit paketi beyaz peynir yerine yenmesi faydalı kabul ediliyor. Yumurta haşlanmış, yağsız tavada omlet veya bol sebzeli menemen biçiminde seçim edilebilir. Dikkat faktörüz gereken, o hafta başka gıdaların içerisinde yumurta almamak” dedi.

Kolesterol düşürücü perhiz uygulanırken dikkat edilmesi gereken ehemmiyetli noktayı, ‘posalı gıdaların çoğaldırılması’ olarak açıklayan Sangu, “Yulaf, arpa, pirinç kabuğunda bulunan posanın karaciğerde kolesterol birleşimini yasaklayarak kan kolesterolünün düşürülmesinde tesirli olduğu ispatlandı. Posa, kolesterolün bedenden atılmasına takviyeci olduğu için daha çok harcamalıyız” diye konuştu.

Perhiz Uzmanı Şengül Sangu, meyve, sebze ve salatanın daha çok harcanmasını, beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeğinin seçim edilmesi gerektiğini bildirdi. Sangu şöyle dedi:

“Kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla beraber harcamalı, meyve suları yerine meyvenin kendisi yenmeli, pirinç pilavı yerine bulgur pilavını seçim etmeli, aynı zamanda protein içeriği yüksek kuru baklagillere beslenmemizde haftada 2-3 defa yer vermeliyiz. Tatlı harcamak istediğinizde, ağır hamur tatlıları yerine protein ve kalsiyum içeriği yüksek sütlü tatlıları haftada 1-2 gün seçim edebilirsiniz. Kilo aşırınız varsa sofra şekerini kullanmayıp, meşrubatlarınızı şekersiz veya tatlandırıcı kullanarak seçim etmelisiniz.”

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.