Elektronik sigara da kanser yapıyor

30.03.2023
711
Elektronik sigara da kanser yapıyor

Ülkemizde 20 binin üzerinde bulunan sigara içiciler artık yemekten hemen sonra “yak bi cigara” muhabbeti yapamayacak.

Hazır sigara içmek bu kadar güçleşmişken, sigarayı vazgeçmek de bir o kadar basitleşebilecek gibi görünüyor. Ancak bu kere de sigara içenleri kilo alma fobisi başlıyor. Özellikle sigara içen kadınlar bu fobi sayesinde sigarayı vazgeçmekten bırakıyor. Ancak tüm sigara içenlerin içi ferah olsun, uzmanlara göre her şeyin bir dermanı olduğu gibi bunun da bir çözüm yolu mevcut. Üstelik sigarayı vazgeçince alacağınız birkaç kilo aşırılığın oluşturacağı meseleler, sigara içmenizden kaynaklanan hastalıkların yanında ‘devede kulak’ kalıyor. Zira daha öncekisine oranla daha az öksürüp hapşıracak, daha az grip olacak, kanser, kalp-damar ve akciğer hastalıklarına tutulma tehlikeniz iyice eksilecek ve daha sıhhatli bir hayat sürebileceksiniz.

Bir İki Kilo Alabiliyorlar

Araştırmalara göre erkeklerin yüzde 61’i, bayanların da yüzde 51’i sigarayı vazgeçtikten sonra bir iki kilo alabiliyorlar. Sıhhatli Yaşam Uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’na göre bunun temel nedeni sigarada bulunan nikotinin metabolizmayı süratlendirici bir tesire sahip olması. Sigarayı vazgeçen birey aynı beslenme biçimine devam etse de nikotinden yoksun kaldığı için metabolizma yavaşlıyor, alınan kaloriler güç yakılıyor ve de yağ birikimi basitleşiyor. Değişik bir neden de sigarayı vazgeçenler ilk zamanlarda depresif meyiller gösterebiliyor. Sigarayı vazgeçmenin oluşturduğu boşluk hissi yeme hamleleri ve tatlı krizleri ile doldurulmaya çalışılıyor. Sigarayı vazgeçmeye karar verdiniz ama kilo meseleyi ile karşılaşmaktan ciddi anlamda korkuyorsanız bir diyetisyen veya sıhhatli beslenme uzmanından dayanak alabilirsiniz. Ama evvelinde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak’ın bu mevzudaki tekliflerine kulak verin.

Sigarayı Vazgeçerken Kilo Almamak İçin Tedbirler

Nikotin alımı kesileceği için metabolik süratte eksilme olabilir, buna mani olmak için kumpaslı bir egzersiz programına başlanarak ihtiyat alınabilir.Kan şekerinizde kumpassızlık oluşabilir ve canınız tatlı isteyebilir. Bunu önlemek için şekersiz ciklet çiğneyebilir veya taze meyve sularını maden suyu ile karıştırarak içebilirsiniz.Kafeinli meşrubatlardan uzak durun, zira bu meşrubatlar sigarayı andırdırabilir, asaplılık ve tedirginlik hali oluşturabilir.Yemekten hemen sonra canınız sigara isterse dişinizi fırçalayıp, naneli şeker yiyebilirsiniz.Sigara vazgeçmenin oluşturduğu boşluk hissi nedeniyle avuç avuç çekirdek veya kuruyemiş gibi yağlı yiyecekler kilo aldırır. Bunun yerine salatalık, domates ve meyve gibi daha sıhhatli atıştırmalıkları seçim edebilirsiniz.

Sigarayı Nasıl Vazgeçeceğim?

Sigarayı vazgeçmek isteyen bir birey bunun bir istem işi değil bir bağımlılık olduğunu kabul edip kesinlikle uzman bir hekimden profesyonel dayanak almalı. Ama onun da evvelinde sigara vazgeçmeye istekli, kararlı ve sabırlı olmalı. Sonrasında ülkemizde giderek yaygınlaşan sigarayı vazgeçme polikliniklerine müracaat etebilir. Bir Hayli devlet, üniversite, vakıf ve özel sağlık kurumularda bu muayenehaneler mevcut. Uzun seneler bu ehemmiyetli mevzu üzerinde çalışan Toraks derneği Tütün Hakimiyeti Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Aytemur’a göre sigara vazgeçmek isteyenlere iki yöntem birden uygulanıyor. Birincisi nikotini yerine koyma rehabilitasyonu, değişiği ise farmakoloji başka bir deyişle ilaç rehabilitasyonu. Nikotini yerine koymada birey, sigara içememekten kaynaklanan güçlükleri gidermeye müteveccih dışarıdan nikotin destekli birtakım aparatlar kullanıyor. Nikotin bantları, nikotin sakızları ve dilaltı tabletleri gibi. Aytemur’a göre bu aparatlar belirli bir hekim himayesinde kullanılmalı. Zira hem yan tesirleri bulunuyor, hem de kalp, şeker, hipertansiyon gibi hastalıkları olan şahıslarda mahzur doğurabiliyor. ‘Sigarayı vazgeçmek istiyorum’ deyip eczanelerden hakimiyetsiz bir biçimde bu aparatları alan şahısların çoğu galibiyetsiz olduğu gibi, bu stil rehabilitasyonlara karşı da cemiyette bir güvensizlik oluşturabiliyor. Bu rehabilitasyona ilaçlarla da destek verilerek, hekim hastasını hakimiyette yakalıyor. Bu biçimde her sene surat bireyden 40’a yakını sigarayı vazgeçmeyi muvaffak oluyor. Sigarayı vazgeçen bir birey her zaman tekerrür başlama meyli gösterebilir. Zira nikotin bağımlılığı kronik bir hastalıktır ve her zaman nüksetme ihtimali vardır. Dolayısıyla vazgeçen şahısların etrafsal uyarıcılara karşı dikkatli olması gerekir. Elektronik sigara, biorezenans, akupunktur, ışın rehabilitasyonu gibi seçenek sigara vazgeçme yöntemleri tesirli olabilir ama bunlar tıbbi çalışmalarla desteklenmiş değil.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.