Anne sütünü arttırma teknikleri

18.09.2023
272
Anne sütünü arttırma teknikleri

İlk 4-6 ayda anne sütü, bebek için lüzumlu tüm gıdaları kapsar ve birliktesi başkaca bir besin verilmesi afakidir. İlk 4-6 ayda anne sütü, bebek için lüzumlu …

İlk 4-6 ayda anne sütü, bebek için lüzumlu tüm gıdaları kapsar ve birliktesi başkaca bir besin verilmesi afakidir.

İlk 4-6 ayda anne sütü, bebek için lüzumlu tüm gıdaları kapsar ve birliktesi başkaca bir besin verilmesi afakidir. Emzirme, anne ile bebek arasındaki ilişki niteliğinin azami seviyede olmasını sağlayan psiko-sosyal etrafı yaratır. Anne sütü ile beslenen çocuklarda bulaşıcı hastalıklar daha seyrek görülür. Ayrıca anne açısından bakıldığında ise, annede meme ve yumurtalık kanseri büyüme ihtimalini eksilttiği tespit etilmiştir.

Bebeğinizin sıhhatli büyümesini, gelişmesini ve hastalıklardan en iyi biçimde korunmasını istiyorsanız; bebeğinize kesinlikle anne sütü vermelisiniz, başka bir deyişle natürel beslenmeden uzaklaşmamalısınız. Ayrıca her annenin kendi sütü bebeğinin erken, zamanında veya geç olarak doğmuş olmasına bağlı olarak içeriği değişmekte; neticede: her annenin sütü özellikle kendi çocuğunun en ideal yiyecek kaynağı olmakta ve başkaca hiç bir yiyecek onun yerini dolduramamaktadır. Ancak annelerin büyük bir çoğunluğu, ehemmiyetli bir kusura düşmektedirler, bunun en büyük nedeninin annelerin bebeklerine karşı dinledikleri fazla sevgi ve koruma isteğine bağlı olmasına rağmen, neticede bebeklerine istemeden çok büyük bir hasar vermektedirler. Bu kusur, bebeğin doymadığı kanısıyla ek besinlere başlanmasıdır. Unutulmamalıdır ki; ağlamanın tek nedeni acıkmak değildir, bunun bir hayli nedeni olabilir. Misalin; bebek daha çok kucaklanmak beğenilmek isteyebilir, bazı bebekler memeyi sırf sevinç için emmek isterler veya bebeğin bir rahatsızlığı olabilir gaz sancısı, ateş vs.. Bebeğinize kendi sütünüzün yetmediğine lütfen tek başınıza karar vermeyiniz, bu karar için aile büyüklerinizle ve en ehemmiyetlisi bebeğinizin hekimi ile görüşmelisiniz.

Sütünüzün Yeterince Gelmesi İçin Azami Dikkat Göstermeniz Gereken Mevzular
Kendinizi psikolojik olarak emzirmeye hazırlamak, ayrıca emzirme eğitimi ile beraber meme başının süt vermeye hazır hale getirilmesi için lüzumlu egzersizleri bilmek ve uygulamak için doğumdan evvel kesinlikle bir çocuk doktoruna gitmelisiniz.

Sütünüzün gelmesini beklemeden ve netlikle şekerli su vermeden, bebeğinizi doğar doğmaz ilk yarım saat içinde kesinlikle emzirmelisiniz.

Doğduğu andan itibaren istedikçe emzirilmelidir. Yenidoğan bebekler genellikle 8-10 öğün emmek isterler. Öğün rakamı daha sonra giderek eksilir. Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi, göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler.

Emzirmeden evvel veya sonra ticari mama, inek sütü ya da başka yiyeceklerin verilmesi, bebeğin aldığı süt ölçüsünü eksiltir. Bu gidişat da daha az süt gelmesine neden olur. Bu cins ek besinleri, bebek 4-6 aylık olmadan başlamamak zorunludur.

Başkaca akışkanlar vermek için biberon kullanılmamalıdır, bebeğin meme emmesini tümüyle kesebilir. Biberonun gerektirdiği emme biçimi meme emilmesinden daha değişik ve kolay olduğu için biberonu seçim etmelerine neden olabilir.

Geceleri emmek isteyen bebeği annenin emzirmesi çok ehemmiyetlidir. Bu vaziyet hem bebeğin psikolojik balansının sarsılmaması hem de annenin süt yararının çoğalması açısından son derece ehemmiyetlidir. Geceleri emzirmenin anne açısından eforluğu ve antipatik vaziyeti sebebiyle babanın ve aile büyüklerinin bu mevzuda anneye dayanakçı ve destek olması çok verimli olacaktır. Zati bu antipatik vaziyet 2. ayın sonuna doğru yavaş yavaş ortadan kalkacak ve geceleri emme lüzumu eksilecektir. Ancak bu mevzuda bazen aileler büyük bir yanlışlık yapmaktadırlar. Geceleri emzirmek yerine biberon ile beslemektedirler. Böylece hem annenin süt bereketi eksilmekte, hem çocuğa mikrop kaynağı olabilecek natürel olmayan beslenme yapılmakta, hem de bebek en verimli olan anne sütünden yoksun vazgeçilmektedir.

Anne bebeğini emzirdiği yarıyılda kendi beslenmesine de özel bir ehemmiyet göstermelidir. Emziren anne, günde en az iki litre akışkan, en az iki kadeh süt içmeli veya yoğurt ve peynir gibi süt mahsullerini yemelidir. Protein ihtiyacını karşılamak için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, et, tavuk, balık gibi besinlerden her öğünde yemelidir. Bol bol sebze ve meyve ilgisizlik edilmemelidir. Ayrıca sütünün az geldiği görüşüde olan annelerin şekerli yiyeceklerden pekmez, bal, reçel gibi… daha fazla harcaması tıbben bütün ispatlanmış olmamakla beraber yararlı olacaktır.

Emziren annenin ruhsal güzergahtan desteklenmesi, huzurlu bir civar sağlanması ve mutlu edilmesi de son derecede ehemmiyetlidir

Her emzirmede, bir evvelki beslenmede en son verilmiş memeden başlanmalıdır.

Bebeğin emme eforuna bağlı olmakla beraber her emzirme takribî 20-30 dakika sürmelidir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.