Süt içmeli mi içmemeli mi?

08.10.2023
217
Süt içmeli mi içmemeli mi?

En iyisi süt ürünleri tüketimini minimumda tutmaktır. Süt ürünlerini tüketmemek için birçok iyi neden vardır. Örneğin, süt ürünlerindeki laktoz ve iskemik kalp hastalığı arasında güçlü …

En iyisi süt ürünleri tüketimini minimumda tutmaktır. Süt ürünlerini tüketmemek için birçok iyi neden vardır. Örneğin, süt ürünlerindeki laktoz ve iskemik kalp hastalığı arasında güçlü bir ilişki vardır. Ayrıca, süt ürünleri gibi hızlı büyüm­eye neden olan yiyeceklerle kanser arasında da net bir bağlantı vardır. Süt ürünlerindeki yağda çeşitli toksinler bulunur ve toplumumuzun dioksine yüksek oranda maruz kalmasının başlıca kaynağıdır. Dioksin oldukça yüksek oranda toksik olan kimyasal bir bileşendir; hatta ABD Çevresel Korunma Kurumu bile onu, tereyağı ve peynir gibi yağlı süt ürünleri tüketen kişilerde görülen pek çok kanser çeşidinin de önde gelen nedeni olarak kabul etmektedir. Ayrıca, peynir de asit yüküne neden olur ve daha fazla kalsiyum kaybına yol açar. Peynir ve tereyağının en fazla doymuş yağ içeren ve dioksinin başlıca kaynağı olan yiyecekler olduğu düşünüldüğünde, kal­siyum almak için peynir yemek özellikle aptalca bir seçimdir. İnek sütü hızlı büyüyen buzağı için “tasarlanmış” olan harika bir yiyecektir, fakat yukarıda bahsedildiği gibi, hızlı büyümeye neden olan yiyecekler kanseri tetikler. Süt ürünleri tüketiminin prostat ve yumurtalık kanserlerine neden olan fak­törlerden biri olduğuna dair yeterince kanıt vardır.86 Nisan 2000′de yapılan bir Harvard çalışmasında, günde 2,5 porsiyon süt alınmasının prostat kanseri riskini yüzde 30 artırdığı rapor edilmiştir.87 Yunanistan’da düzenlenen bir başka kontrollü ça­lışmada, süt ürünleri ve kanser arasında güçlü bir ilişki olduğu gösterilmiştir.88 Verileri inceleyen yazarlar, Yunanlıların doma­tes tüketimini artırıp süt ürünleri tüketimini azaltmakla, prostat kanseri görülme sıklığını yüzde 41 oranında azaltabilecekleri sonucuna varmışlardır. Diyetsel riskin daha fazla olduğu Ame­rika’da daha da büyük oranda bir azalma olması mümkündür.

Hemşire Sağlık Araştırması’na katılan 80,326 kadında lak­toz (süt şekeri) ve yumurtalık kanseri arasındaki bağlantıyı araştıran Dr. Kathleeen Fairfield ve meslektaşları, en çok lak­toz tüketen kadınların (günde bir ya da daha fazla porsiyon süt), en az miktarda laktoz tüketenlere göre (ayda üç ya da daha az porsiyon), bütün yumurtalık kanseri tiplerine yaka­lanma riskinin yüzde 44 daha fazla olduğunu bulmuşlardır. Yağsız ya da az yağlı süt, laktoz tüketimine en fazla katkıda bulunan faktörlerdir.89 Kısaca süt ürünleri en sağlıklı kalsiyum kaynağı değildirler.

Belki de diyette süt ürünleri bulunmasına karşı en iyi argü­man şudur: Çoğumuz laktoza toleranslı değilizdir. Süt ürün­lerini iyi bir şekilde sindiremeyen laktoza toleranssız bu kişi­ler, süt ürünlerini tüketmezlerse bir şekilde kemiklerini kaybe­deceklerine inanmalarına yol açan bilgilerle bombardımana tutulmaktadırlar. Halbuki onsuz daha iyi olabilirler.

Eğer süt ürünleri tüketmeyi seçerseniz, sadece yağsız süt ürünlerini kullanın ve alımınızı küçük miktarlarla sınırlayın. Yüzde 90 kuralını hatırlayın: Yediklerinizin yüzde 90′ı sağlık veren bütün bitkisel yiyecekler olsun. Süt ürünleri kalan yüzde 10′un bir parçası olabilir; ama iyi bir sağlığın temeli değildirler ve özellikle tereyağı ve peynir gibi yağ içeren süt ürünleri potansiyel sağlık riskleri taşırlar.

Eğer sağlıklı bir diyetle besleniyorsanız, yeterli kalsiyum almak için süt ürünlerine ihtiyacınız kalmaz. Bütün halindeki işlenmemiş doğal yiyecekler kalsiyum açısından zengindir; bütün bir portakalda (portakal suyunda değil) bile 60 mg. kal­siyum vardır.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.