Ofis çalışanlarını bekleyen tehlikeler

28.02.2023
794
Ofis çalışanlarını bekleyen tehlikeler

Milyonlarca insan farkında değil BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ Milyonlarca birey karşılaşabilecekleri risklerden habersiz şekilde bürolarda çalışmalarına devam ediyor. Parasal evhamlar, kariyer isteği derken gerçeğinde pek …

Milyonlarca insan farkında değil

BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

Milyonlarca birey karşılaşabilecekleri risklerden habersiz şekilde bürolarda çalışmalarına devam ediyor. Parasal evhamlar, kariyer isteği derken gerçeğinde pek çok hastalığı da kendi kendimize çağırıyoruz. Pek çoğumuz ise büro civarında çalışmaktan kaynaklanan hastalıklardan, korunma usullerinden habersiziz. Büroda tutulabileceğimiz hastalıkları dinlediğimizde oldukça afalladığımızı belirterek Enfeksiyon Hastalıkları ve Muayenehane Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük’e kulak veriyoruz…

Büro çalışanları en çok hangi enfeksiyon hastalıklarına maruz kalıyor?
Başta solunum yolları ile bulaşan enfeksiyonlar olmak üzere direk temas ile bulaşan gastrointestinal mide barsak sistem enfeksiyonları ve az oranda ten-yumuşak doku ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar görülebiliyor.

Solunum yolları ile bulaşan enfeksiyonlar özellikle aksırma, öksürme gibi etkinliklerle etrafa saçılan mikroorganizmların öteki bireye geçmesiyle oluşuyor. Emin başlı solunum yolları ile bulaşan enfeksiyonlar verem Tüberküloz, İnfluenza Mevsimsel grip ve domuz gribi, Nezle, Beta enfeksiyonu, Adenovirüsler, Kızamık, Suçiçeği, Pnömoni Zatürree yapan mikroorganizmalar biçiminde sayılabilir.

Gastrointestinal mide barsak sistem enfeksiyonları ise su ve yiyeceklerle bulaşan karahumma, dizanteri gibi bakteriler, amip, giardia gibi asalaklar ile Rotavirüs ve Hepatit A gibi virüsler ile alana gelmekte olup, dış civarlarda canlı kalan mikroorganizmalarla ellerin teması ve el deviremeden yeme-içme ile mikroorganizma bulaşmakta ve enfeksiyon büyüyebilmektedir. Ortak kullanılan tuvaletler yada öteki bölgelerde hijyen kaidelerine dikkat edilmezse bir hayli enfeksiyon büyüyebilir.

Korunmak için ne gibi tedbirler alınabilir?
Büro civarının havalandırılmasının iyi olması gerekiyor. Çalışanlar yakın temastan muhtemel olduğunca sakınmalı, elle-yanakla tokalaşmak yerine uzaktan selamlaşma tehlikeyi eksiltir.

Yalnızca bu kadar mı?
Natürel ki hayır. Hasta birey iyileşene kadar birkaç gün etraftan uzaklaştırılmalı. El devireme alışkanlığımızın olması gerekiyor. Yemeklerden evvel, rastgele bir yüzeye temas ettikten veya biriyle temasa geçtikten sonra ellerimizi kesinlikle yıkamalıyız. Şayet bu imkânımız yoksa ıslak mendiller ve dezenfektan jellerden yararlanabiliriz.

Aşılar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Özellikle astım vb. kronik hastalığı olanların grip ve zatürre aşısı yaptırmaları korunmada ehemmiyetlidir. Hijyen şartlarının özellikle su ve yiyeceklerin takibinin yapılması, yiyecek çalışanlarının portör taramalarının kumpaslı yapılması gerekmektedir.

Bilindiği Üzereniz havalar soğudu. Büro çalışanları kış aylarında ne gibi hastalıklarla karşı karşıya kalıyor?
Büro çalışanlarında enfeksiyonlar dışında alerjik hastalıklar, toz yada öteki kimyevilere bağlı akciğerler ve öteki uzuvlarda kronik rahatsızlıklar, adale iskelet sistemi rahatsızlıkları, hareket azlığına bağlı obezite ve öteki metabolik problemler, uzun süreli hareketsizliğe bağlı varis ve hemorid gibi damar problemleri görülebilmektedir.

Korunma usulleri nelerdir?
Büroda havalandırma çok ehemmiyetlidir. Klimaların bakımı kumpaslı yapılmalıdır. Ayrıca belli aralıklarla mola verilmesi, çalışma saatlerinin fazla olmaması ehemmiyetlidir.

YALNIZCA KIŞIN DEĞİL, YAZIN DA TEHDİT VAR
Kışın enfeksiyonlarla boğuğan büro çalışanları yazın ne gibi risklerle karşı karşıya kalıyor? Usumuza ilk olarak klima etkeni geliyor. Bu mevzuda da Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Orhan Özturan ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç sorularımızı cevaplıyor.

Klima çarpması denilen kavram nedir? İhtiyat olarak ne yapılmalıdır?
Klimadan çıkan soğuk veya sıcak havanın insan bedenini etkileyerek oluşturduğu kısa süreli baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, devasızlık ve bedenin muhtelif bölgelerinde sızılarla izleyen gripal enfeksiyon eşi bir tablodur. İhtiyat olarak klimalar doğrudan insan bedenine karşı yönlendirilmemeli, uzun zaman klimalı etrafta kalınmamalı, terli olarak klimaya karşı oturmamalıdır. Yüksek şiddette bedenimize özellikle suratımıza ve göğsümüze doğru yönlendirdiğiniz klima akımı, üst ve alt solunum sistemine ait bir hayli hastalığın ortaya çıkmasına var olan kronik rahatsızlığın tetiklenmesine ve hatta vefata kadar varan negatif neticelere neden olabilir.

Klimanın surat felcine yol açtığı inancı doğru mudur?
Klima havası fazla soğuk tesiri sebebiyle doğrudan surata kazançsa veya klima akımı altında yatakalma gidişatında surat asabı etkilenerek surat felci alana gelebilir.

Klimalar burun tıkanıklığı ve sinüzit yapabilir mi?
Burun içinde çok rakamda vazifeye sahip konka ismini verilen etler ani ısı başkalaşımlarına yanıt olarak alt solunum yollarını gözetmek emeliyle kocamanlaşmaktadır Bu kocamanlaşma solunum havasında mukavemeti çoğaldırarak hava akımını eksiltmekte ve burun tıkanıklığı alana getirmektedir. Klimaların üflediği soğuk hava solunum yolundaki yerel bağışıklık sistemini zayıflatarak virusların ve bakterilerin yerleşmesine ve artmalarına neden olabilir. Zorunlu şahsi dikkate uyulmadığı taktirde yaz mevsiminde bile sinüzit olunabilir. Klimanın çalışması ile havadaki nem oranı eksilmekte ve mekanda yoğunlaşan kuru hava burun içi dokularda ve boğazda tahrişe neden olabilmektedir. Klimalar, solunum yollarının kendini arınma mekanizmasını bozan kuru hava sebebiyle işlevini gereği gibi yapamadığı için solunum yolu hastalıkları tehlikesini ortaya çıkarmaktadır.

Klima yolu ile bulaşan bakteriler var mıdır?
Tıpta Lejyoner hastalığı olarak anılan “Legionella” bakterilerinin neden olduğu zatürre, en sık klimalı ve merkezi sistem havalandırmanın bulunduğu kapalı civarlarda oluşur.

Klimanın astım hastalığı üzerinde tesiri var mıdır?
Astım hastalığının tutuşmasında rol alabilir. Bunun sebebi astımlı şahısların havayollarının fazla duyarlılığından kaynaklanır.

Klima kullanımı fazla kilo aldırır mı?
Olağanda bu muhtemel değildir. Ancak klimalı serin civarlarda fazla hareketsizlik, fazla kalori alınması, ayrıca sıcak civarlarda fazla su kaybı sebebiyle su içmek yerine kalorisi yüksek meşrubatlar harcanırsa, indirek olarak kilo alınabilir.

Korunmak için neler yapılabilir?
Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet, siroz, astım, böbrek yetmezliği gibi kalıcı ve ağır hastalığı olan özellikle ileri yaştaki şahıslar özetle;
1-Yaz aylarında güneş altında fazla kalmamalı, özellikle güneş ışınlarının dik açı ile geldiği 11-15 saatleri arasında sarih havaya çıkmamalı,
2-Bol akışkan harcanmalı,
3-Bina içi veya taşıt içi klima derecesi uygun bir biçimde ayarlanmalı,
4-Klima akımı bedene doğrudan değil dolaylı erişmeli, hava, sırça veya yere doğru yönlendirilmeli.
5-Klima, gün içerisinde muhtemel olduğunca az zaman kullanılmalı ve civardaki nem ölçüsünün çoğalması için zaman zaman doğal havalandırma yapılmalıdır.
6-Filtrelerde biriken virüslerin temizletilmesi için kumpaslı olarak, klimanın bakımının ve pakliğinin yapılmasına özen gösterilmelidir.
7-Sıcak veya soğuk civar arası geçişler ani olmamalı, ara ayrılmalar veya uyarlama süreci yaşanmalı,
8-Tüm bunlara karşın genel gidişatı bozulan şahıslar en süratli müddette en yakın sağlık merkezine veya doktora başvuru etmelidirler.

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/585795-büro-calisanlarini-bekleyen-riskler

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sağlık ve Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenleri paylaştığımız platform. istanbul spa istanbul masaj masaj masöz seks hikaye