Yoganın yararları

21.06.2023
473
Yoganın yararları

İnsanlar yüz binlerce seneden beri Yoga yapmaktadır, zira Yoga onlara muhtelif bereketler sağlamaktadır. Bu kısımda Orijinal Yoga Sistemi’nin sağladığı faydaların kısa bir özetini vereceğiz. Yoga …

İnsanlar yüz binlerce seneden beri Yoga yapmaktadır, zira Yoga onlara muhtelif bereketler sağlamaktadır. Bu kısımda Orijinal Yoga Sistemi’nin sağladığı faydaların kısa bir özetini vereceğiz. Yoga sistemini uygulamaya başladığınızda bu verimlere erişebileceksiniz. Burada anlatacaklarımız Orijinal Yoga Sistemi sayesinde elde edeceğiniz faydalardır. Günümüzde yaygın olan “yoga” cinsleri veya ekolleri bu faydaları sağlayamaz.

Yama olarak öğrenilen ilkeler icra edilince pozitif meyiller kuvvetlenir, pozitif enerji ve motivasyon çoğalır ve insan kendini aşamanın bir parçası olarak sezer.

Niyama olarak anılan ilkeler yaşama geçirildiğinde negatif meyiller giderilir, makûs alışkanlıklar yenilir, olumsuz enerji atılır ve insan kendisinin aşamanın tüm canlı varlıklarıyla bir aile olduğunun farkına varır.

Asana olarak adlandırılan duruşlar omurgayı muhtelif şekillerde çalıştırarak esnetir, yumuşatır ve sağlıklı hale getirir. Merkezi asap sistemi oksijenli kanla beslenir ve kuvvetlenir. Beden çalışmaları eklemleri esnetir, adaleleri kuvvetlendirir ve uzatır, iç uzuvları uyarır ve canlandırır. Bloke olmuş enerjiyi özgür vazgeçer, beden devingen ve canlı olur. Tüm beden, uzuvlar ve adaleler besleyici maddeler, oksijenli kan ve biyoenerjiyle yıkanır. Her bir hücre temizler, yenilenir ve canlanır. Solunum, asap, kardiyovasküler, dolaşım, sindirim ve boşaltım sistemleri daha sağlıklı olur ve bereketli çalışır. Beyinsel işlevler kumpasa girer, zeka aşikarlaşır, stres atılır ve bitkinlik giderilir.

Yoga duruşları kan ve lenf dolaşımını geliştirmekte ve daha iyi bir hale getirmektedir. Baş alt duruşlar beyne ve akciğerlere daha fazla kan gitmesini sağlar. Sonuçta bu uzuvlar oksijenli kanla yıkanarak canlanır ve temizler, beyin hücrelerinde birikmiş zehirli maddeler atılır ve beyin işlevleri büyür. Bacaklar birikmiş lekeli kandan kurtulur ve dinlenir. Yerçekiminin tesiri tersine çevrildiği için kalp beyine kan pompalama görevinden özgür kalarak rahatlar. Sempatik asap sistemi uyarıldığı için beden rahatlar ve uyku niteliği yükselir. Ruh hali ve yaşama bakış açısı pozitif bir biçimde değişir.

Bükülme hareketlerini kapsayan duruşlar vücuda natürel bir masaj yaparak adaleleri ve iç uzuvları canlandırır, kan dolaşımını artırır, gıda maddelerini taşınmasını süratlendirir ve zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Omurga, bel, kalça ve kasıkla alakalı meseleler giderilir. Zehirli Maddeler atılır ve beden arınılır.

Öne doğru eğilme hareketlerini kapsayan duruşlar karın bölgesindeki iç uzuvlara baskı uygular, hareketlendirir ve temizletir. Sindirim ve boşaltım sistemleri uyarılır ve daha bereketli çalışmaya başlar. Bedenin arka adaleleri ve eklemleri elastiklik kazanır. Böbrekler ve böbreküstü bezleri rahatlar, bitkinlik atılır, idrar sistemi daha bereketli çalışarak enerji tazelenir. Zeka dinginleşir ve farkındalık çoğalır. İnsan kendi içine yönelince, duygular yatışarak coşku ve kaygı eksilir.

Arkaya doğru eğilme hareketlerini kapsayan duruşlar akciğerleri genişletir, kalbi kuvvetlendirir, akciğerlere alınan hava ölçüsünü artırır ve dolaşımı hızlandırır. Omurga, bedenin ön adaleleri ve eklemleri esner. Böbreklere ve böbreküstü bezlerine baskı uygulanır, bu uzuvlar uyarılır ve sağlık kazanır. İnsan dışa yönelir, dinamikleşip sevinir, yeis ve efkâr gibi içte saklanan duygular özgür vazgeçilir.

Belli duruşlar kalp ve damar sıhhatine çok bereketlidir. Yoga duruşları kalbi aerobik, pedal çevirme ya da koşma gibi yormaz. Kalp geçimli bir biçimde uyarılır, canlanır ve yenilenir.

Yoga duruşları yerçekiminin tesirini eksilterek adalelerin ve uzuvların ihtiyarlamasını ve sarkmasını frenlemektedir. Yoga felsefesine göre: “Elastik omurga genç beden demektir.” Yoga duruşları sayesinde omurga elastik, güçlü ve sağlıklı kalmaktadır. Vücutsal denge ve koordinasyon büyümekte, beden duruşu düzelmekte ve vücutsal hareketlerin farkındalığı çoğalmaktadır.

Duruşların doğru ve kumpaslı uygulanması sayesinde adaleler elastiklik kazanır, kuvvetlenir ve daha kolay geçim sağlar. Solunum ve dolaşım sistemi daha bereketli çalışır, kemikler güçlenir, insülin duyarlılığı ve boşaltım işlevi kumpasa girer, bağışıklık sistemi ve stresle pozitif biçimde başa çıkma beceriyi büyür, sağlıklı lipit ve kolesterol metabolizması oluşur ve mevcut kronik rahatsızlıklar giderilir.
yoga
Yoga duruşları forma girmek ve formda kalmak için tesirli bir vasıtadır. Eklemler elastikleşir, uzun ve yağ kapsamayan adaleler büyür. Adale eforu, elastiklik, eklemlerin hareket alanı, katlanma yetisi ve dayanıklılık çoğalır. Beden yeni hareket şekilleri bilir.

Belli Yoga duruşları erkeklerin prostat meselesinin çözülmesine destekçi olur. Prostat ve lenf bezleri sağlık kazanır, lenf sistemi büyür, lenf akışkanının dolaşımı ve atık maddelerin dışarı atılımı çoğalır. Sert ve sıkışık adaleler rahatlar, uzar ve elastik hale kazanç.

Belli duruşlar bayanlarda adet evveli, menopoz evveli ve menopoz yarıyılı bulgularını ortadan kaldırmaktadır. Faize uzuvları sağlık kazanır ve rahatsızlıklar giderilir. Karın bölgesindeki gerginlik ve kabarıklık, sırt sızıları, bitkinlik, kramp ve fazla kanama giderilir.

Menopoz evveli ve menopoz yarıyılı yaşanan bitkinlik, uykusuzluk, değişken ruh hali, sıcak basması, beden yağlarının kumpassız dağılımı ve kumpassız adet görme eksilir.

Asana teknikleri günlük yaşamdaki vücutsal duruşu düzenleyici tesirler taşır. Fert beden duruşunun daha fazla farkına varır ve günlük yaşamında duruşunu düzenler. Daha iyi bir fiziksel denge ve duruşa kavuşur. Doğru vücutsal duruş bir hayli rahatsızlıkları önler ve ortadan kaldırır.

Yanlış duruş alışkanlığı boyun, baş ve omuz sızılarına neden olmaktadır, zira boynun natürel kavisi bozulmuştur. Yuvarlak omuzlar ve çökük göğüs kafesi akciğerlerin bütün çalışmasını yasaklamaktadır. Eksik solunum moral bozukluğuna, sevinçsizliğe ve bıkkınlığa neden olmaktadır. Çökmüş bel, öne doğru uyuyan leğen kemiği ve sırtın alt kısmındaki kısaltmış ve gergin adaleler sırt sızılarına yol açmaktadır. Asana teknikleri sayesinde kazanılan doğru vücutsal duruş tüm bu rahatsızlıkları gidermektedir.

Doğru vücutsal duruş sayesinde iskeletteki tam kemikler baştan ayaklara kadar düzgün bir biçimde sıralanmaktadır. Uyluk kemikleri leğene doğru şekilde oturduğunda iki kalça aynı hizada durmakta, balanslı bir kuyruksokumu kemiği oluşmakta ve omurga düzgün bir pozisyon almaktadır. Kuyruksokumunun, omurgayı destekleme görevi sebebiyle balanslı olması omurganın sıhhati açısından yaşamsal ehemmiyet taşımaktadır.

Bozuk vücutsal duruş, kuyruksokumunun işlevsel bozukluğuna neden olmakta ve kronik sırt sızılarıyla sonuçlanmaktadır. Yoga duruşları sayesinde kuyruksokumu ve leğen omurgaya zorunlu takviyeyi sağlar, balanslı bir omurga oluşur, gövde zorunlu takviyeye sahip olur ve her istikamette rahatlıkla eğilebilir. Kemikler yerli yerine oturur, eklemler kemiklere doğru şekilde bağlanır, adaleler balanslı çalışarak koordinasyonu sağlar ve uzuvlar doğru yerde bulunduğu için görevlerini en iyi biçimde yaparlar.

Yoga duruşları aracılığıyla büyüyen doğru ve balanslı bir vücutsal duruş fiziksel, akılsal, duygusal ve ruhsal balansı da sağlar. Baş, boyun, sırt ve bel sızıları ve bu surattan çekilen konsantrasyon ve düşünme güçlüğü, asaplılık, gerginlik ve hiddet yatıştırılır.

Muhtelif bilimsel araştırmalara göre Yoga duruşlarının doğru ve kumpaslı uygulanması kemik yoğunluğunu gözetmekte ve artırmakta, osteoporozu ve kemiklerin kolayca kırılmasını yasaklamaktadır.

Yoga duruşları vücudu canlandırmakta, uyarmakta, kuvvetlendirmekte ve kan dolaşımını geliştirmektedir. Pelvis bölgesindeki uzuvlar kuvvetlenmekte, cinsel uzuvları destekleyen adaleler, perine adaleleri ve pelvis tabanı elastiklik kazanmaktadır. Bu uzuvlar ve adaleler taze kan, oksijen ve gıda maddeleriyle dolmaktadır. Böylece derisel duyarlılık, geçimlilik ve cinsel yaşam niteliği çoğalmaktadır.

Yoga teknikleri sayesinde astım, artrit, kalp rahatsızlığı, obezite, osteoporoz, madde bağımlılığı, bunalım, migren, sinüs meseleleri gibi kronik rahatsızlıklar gevşemekte ve zaman içinde geçmektedir. Kanser hastalığına çok iyi gelmektedir. Hastalığın yol açtığı stres ve uygulanan tıbbi rehabilitasyonun yan tesirleriyle baş etmede destekçi rol almaktadır. Multipl skleroz hastalığının rehabilitasyonunda da son derece faydalı neticeler vermektedir.

Pranayama olarak adlandırılan solunum teknikleri, soluk alışverişlerini kumpasa sokar, solunum rahatsızlıklarını giderir ve zekânın hakimiyet edilmesini sağlar. Bu teknikler beden-zeka sistemini bir tam olarak yeniler ve devingen kılar. Solunum sistemi canlanır ve kuvvetlenir. Asap sistemi serinkanlılaşır ve yatışır. Kanda oksijen oranı çoğalır ve dolaşım süratlenir. Bedenin tam hücreleri temizler, beslenir ve yaşam eforu kazanır. Doğru ve kumpaslı olarak yapılan Pranayama teknikleri çok muhtelif iyileştirici tesirlere sahiptir. Bitkinlik atılır, vücuttaki enerji akımları kuvvetlenir, yaşam enerjisi dengelenir, uzuvlar yenilenir, duygular yatışır ve zeka dinginliğe kavuşur.
yoga
Süratli ve yüzeysel soluk kaygı ve fobileri tetiklemektedir. Solunum teknikleri sayesinde soluk derinleşmekte ve yavaşlamakta, asap sistemi rahatlamakta ve duygular yatışmaktadır. Kalp atışları kumpasa girmekte ve kardiyovasküler sistemin çalışma ritmi sağlıklı bir ritme göre ayarlanmaktadır. Kalp hafiflemekte ve kuvvetlenmektedir.

Orijinal Yoga Sistemi’nin bu basamağında biyoenerji teknikleri de uygulanmaktadır. Bu teknikler sayesinde vücudun biyoenerji alanı kuvvetlenmekte, genişlemekte, enerjetik blokajlar çözülmekte, beden daha devingen ve sağlıklı olmaktadır.

Pratyahara olarak öğrenilen teknikler şuurlu hafifleme hünerinin büyümesini sağlar. Bunlar, içe dönme, manevi arayış ve gelişim için fantastik tekniklerdir. Şuurlu hafifleme teknikleri, organizmayı sistematik olarak derin bir hafifleme gidişatına getirmektedir. Beden rahatlayınca zeka susmakta, asaplar boşalmakta ve adale gerginliği atılmaktadır. Beden derin hafifleme haline geçince soluk alışveriş sürati eksilmektedir, akciğerler hafiflemekte ve solunum sistemi dinlenmektedir.

Soluk alışveriş sürati düşünce kalp atışları da yavaşlamaktadır. Böylece kalp dinlenir ve eskimez. Dolaşım sistemi pozitif biçimde etkilenir ve kumpasa girer. Tetikte olan sempatik asap sistemi rahatlamaya başlar. Sonra da parasempatik asap sistemi rahatlar. Daha sonra endokrin sistemi rahatlamaya başlar. Stres suratından aralıksız adrenalin salgılayan ve fazla çalışan böbreküstü bezleri dinlenir. Endokrin sisteminin dinlenmesi fiziksel sıhhati de pozitif istikamette etkilemektedir.

Şuurlu derin hafifleme ile organizmanın tam sistemleri pozitif bir biçimde etkilenir, bitkinlik ve uykusuzluk giderilir, birikmiş gerginlik atılır, enerji blokajları çözülür ve bol bol enerji depolanır.

Orijinal Yoga Sistemi’nin bu basamağında Çakra bedendeki enerji merkezleri teknikleri de uygulanmaktadır. Bu teknikler sayesinde vücutta bulunan enerji merkezleri uyandırılmakta, etkinleştirilmek-te ve sağlıklı çalışmaktadır. Vücuttaki enerji akımları kuvvetlenmekte, beden devingen hale erişmekte, beynin çalışma kapasitesi çoğalmakta, doğaüstü hünerler büyümekte ve şuur temizlemektedir.

Orijinal Yoga Sistemi’nin Pratyahara basamağında Kundalini bedendeki evrim enerjisi teknikleri de uygulanmaktadır. Bu teknikler, enerji merkezlerinin daha bereketli çalışmasına, beyin kapasitesinin çoğalmasına, enerji blokajlarının çözülmesine, duyguların kuvvetlenmesine, şuurun yükselmesi ve tüm organizmanın yenilenmesine katkıda bulunmaktadır

Dharana olarak öğrenilen konsantrasyon tekniklerinin, zeka işlevleri üzerinde pozitif tesirleri bulunmaktadır. Zeka yavaşlamakta, negatif düşüncelerden ve enerjiden kurtulmakta, imgeleme beceriyi ve odaklanma eforu büyümektedir.

Konsantrasyon sırasında zekâdan geçenler kayıtsız bir gözlemci gibi uzaktan izlenilir. Düşüncelerin, onlara tutunmadan, akıp gitmesine ve zekânın boşalmasına izin verilir. Zeka dalgalanmaları bağımsızca gözlemlenir ve yaşanan anın kıymeti anlaşılır. Ferdin geçmiş ve gelecekle alakalı düşünceleri atılınca bu zaman üniteleriyle alakalı hadiselerin yükü üzerinden kalkar ve afaki evhamlar yok olur. Fert kendisine odaklanmayı bilir ve günlük endişelerden uzaklaşır.

Böylece zeka serinkanlılaşır, yaşamın temposu yavaşlar ve güçlüklerle daha kolay başa çıkılır. Bakış açısı değişir, negatiflik kapsayan hadiselerin neticeleri geliştirilmez. Negatif düşünceler hakimiyet altına alınır, düşünce akışı pozitif güzergaha yönlendirilir ve duygusal meblağsızlık yok olur. Yeni pozitif evrensel düşünce şekilleri ortaya çıkar.

Fert, zeka olarak öğrenilen şeyin yalnızca kafanın içinde olmadığını, bir akılsal enerji alanı oluşturduğunu algılar. Bu akılsal enerji alanı temizler, kuvvetlenir, pozitifleşir, genişler, blokajlardan kurtulur ve yenilenir.
yoga
Dhyana olarak belirlenen meditasyon teknikleri yaşamın anlamını anlamak ve manevi bilgeliği geliştirmek için tesirli vasıtalardır. Bu teknikler sayesinde akılsal gerginlik ve duygusal tedirginlik ortadan kalkar, reel benlik idrak edilerek manevi asıllıkla bağ kurulur. Doğuştan gelen manevi kavrayış ve farkındalık uyanır. Spiritüel varoluş şekilleri ortaya çıkar.
Meditasyon sırasında, bedenin tam hücrelerinin içine işlemiş şuur enerjisi bir noktada bir araya gelmektedir. Beden-şuur sistemi birleşmekte ve insan birlik şuurunu yaşamaktadır. Tam canlılarla bir ve aynı olduğunun şuuruna varmaktadır. Öbür varlıklarla ve reel manevi benlikle yabancılaşma sona ermektedir. Fert boşluk ve evham duygularıyla boğuşmaktan kurtulmaktadır. Maneviyat yeni bir anlam kazanmakta, fert manevi doyuma erişmekte ve içindeki boşluğu doldurmaktadır.

Samadhi olarak öğrenilen süperkonsantrasyon teknikleri reel ruhi benliğin hakikatleşmesi ve yaşanmasına imkân sağlamaktadır. Fertsel ruh ile Evrensel Ruh arasındaki irtibat net bir biçimde idrak edilmektedir. Fertsel ruh Evrensel Ruh ile bütünleşmekte ve ebedi, bilgi ve mutlulukla dolu olan tabiatını idrak etmektedir. Fert Evrensel Ruh’un bir parçası olduğunun farkına varmakta ve onunla bağlantı kurmaktadır.

Yoga sayesinde bedenle alakalı pozitif imge, özgüven ve pozitif özsaygı büyümektedir. Fert kendisine ait daha hakikatçi, pozitif ve rahat bir görüş kazanmaktadır. Beden daha çevik, elastik ve güçlü, zeka berrak, duygular balanslı hal aldığı için fiziksel, akılsal ve duygusal karar ve güven oluşmaktadır. Beden-zeka diyalogunun büyümesi sonucunda fert vücudun lüzumlarına kulak vermeye başlamaktadır. Manevi ses uyanmakta, fert içinden gelen sesi dinlemekte ve iç sesini dinlemeyi bilmektedir. İç dünyasını dinleyerek uygun manevi mesajlara doğru bir biçimde karşılık vermektedir.

Duygusal denge büyüyünce fert duygularını daha iyi kavramaya başlar. Duygusal hakimiyet sayesinde fert fazla yemek yeme alışkanlığından kurtulur. Açlık hissi rahatsız etmez, hiddete ve öbür negatif hislere neden olmaz, açlığa dayanıklılık çoğalır ve açlık fobisi yok olur. Fert sadece gerçekten acıktığı zaman insan tabiatına uygun, gıda kıymeti yüksek, sağlıklı ve natürel besinler harcamaya başlar. Böylece doğru beslenme sıhhate bir tam olarak pozitif katkıda bulunur.

Beslenme mevzusunda, “Yoga kilo verdirir mi?” sualiyle aralıksız olarak karşılaşmaktayız. Bu suale bilimsel araştırmalara direnerek kesin bir yanıt veriyoruz. Evet, Yoga netlikle balanslı, sağlıklı ve kalıcı bir zayıflamaya destekçi oluyor. Yalnızca hareketler değil, uygulanan tüm teknikler ve geliştirilen davranış da zayıflamaya katkı sağlayan unsurlardır. Doğru solunum, balanslı asap sistemi, hafifleme, mide işlevlerinin kumpasa girmesi, sindirim sisteminin doğru çalışması, duygusal gevşeme, yaşamdan gerçekten zevk alma sayesinde fert natürel ve kendi kendini tertip eden bir beslenme alışkanlığına kavuşur.

Günümüzün stresli yaşamı kemik yoğunluğu üzerinde negatif tesirler yaratmakta ve osteoporoza neden olmaktadır. Sık sık adrenalin salgılanması kemiklerdeki kalsiyumu harcamakta ve hormon balansını bozmaktadır. Yoga teknikleri stresin tesirini eksiltmekte, zorunlu balansları kurmakta ve kemik yoğunluğunu artırmaktadır.

Yoga sayesinde beden imgesi ve özgüven çoğalmaktadır. Sonuçta cinsel yaşam kuvvetlenip büyümektedir. Cinsel ilişki sırasında fiziksel görünüm ve performansla alakalı utangaçlık, yargı ve endişeler yok olmaktadır. Fert vücudu mevzusunda kendini rahat sezmekte ve yakınlık kapsayan bu cins ilişkilerde kaygılardan özgür olmaktadır. Fert gevşek, sabırlı ve devingen olduğu için daha iyi duygusal bağ kurabilmektedir. Yatakta rahat, kaygısız ve temennisiz olduğu için cinsel yaşamın niteliği çoğalmaktadır.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.