Kısırlığının Başlıca Nedeni Varikosel Korkulu Rüyanız Olmasın

28.05.2023
515
Kısırlığının Başlıca Nedeni Varikosel Korkulu Rüyanız Olmasın

Fistül Nedir? Makat etrafında, akıntıya yol açan, cilt ile bağırsak arasındaki bir tünel yaradılışıdır.

Fistül Nedir?

Makat etrafında, akıntıya yol açan, cilt ile bağırsak arasındaki bir tünel yaradılışıdır.

Bu Hastalığın Nedeni Nedir?

Makatın etrafındaki yumuşak doku içinde salgı bezleri vardır. Bu bezler ürettikleri salgıyı bağırsağın son kısmına boşaltırlar; dolayısıyla bezler ile makat arasında kanallar vardır. Şayet bu bezler iltihaplanır ve çıban oluşursa bir biçimde çıban boşalacaktır. Bu boşalma ya kendiliğinden çıbannin cilde açılması ile olur veya cerrah operasyonla boşaltır. Her iki gidişatta da zaten bezlerin bağırsağın içine kanalı varken bir de cilt ile birleşir, böylece bağırsakla cilt arasında tünel oluşmuş olur.

Belirtileri Nelerdir?

Fistül hastalarının en sık şikayeti irinli akıntıdır. Bu akıntı zaman zaman bir iki damla ile iç çamaşırın kirlenmesi şeklinde olabileceği gibi günde birkaç kere iç çamaşırı değiştirmek gerektirecek kadar fazla olabilir. Bu akıntılar cildi tahriş ettiği için kaşıntı olabilir. Bazen akıntı kırmızı olunca kanama zannedilebilir.

Teşhis Nreel Yapılır?

Teşhis oldukça kolaydır. Yalnızca muayene dahi yeterlidir. Akıntının kesildiği zamanlarda veya fistül deliğinin makatın içinde kaldığı hastalarda bazı görüntüleme muayeneleri yapmak gerekebilir.

Hangi Muayeneleri Yaptırmak Gerekir?

Hastalığın yaygınlığı, fistül yolunun nereye gittiği, içerde bir abse odağı olup olmadığı yada başka bir hastalık nedeniyle fistül olup olmadığını tanımlamak için MR ve kolonoskopi gibi bazı muayeneler yapılabilir.

Kolonoskopi Yaptırmak Gerekir Mi?

Şayet kolay fistül ise, altta yatan başka bir hastalık düşünmüyorsak kolonoskopi yapılmayabilir. Ama yinelemiş fistül ise veya altta yatan başka bir hastalık olduğundan endişe ediyorsak kolonoskopi yaptırmak yararlıdır.

MR Çekilmesi Koşul Mı?

Her fistül hastası için MR sürükletmek koşul değildir. Ama tekerrür etmiş fistüllerde, tenn dokularda abse olduğu düşünüldüğünde, çok ağızlı fistül varsa MR sürükletmek faydalıdır.

Bu Bulgular Başka Bir Hastalığa Ait Olabilir Mi?

Makat çevresinde aynı şikayetlere yol açan muhtelif hastalıklar vardır. Bu hastalıklar arasında hemoroit hemoroid çok sık görülür. Bu yüzden bu şikayetler olunca birey genellikle hemoroit hastalığı olduğunu zanneder. Oysa başka bir hastalıklar da olabilir. Başka bir hastalık olup olmadığı ancak muayene ve muayeneler ile ayırt edilir.

Fistülün Rehabilitasyonu Nedir?

Fistülün rehabilitasyonu operasyondur. Operasyonda bu iyileşmeyen tüneli ortadan kaldırmak esastır.

Operasyon Yapılmazsa Ne Olur?

Hastalık devam eder, akıntılar ve cilt tahrişleri ilerler. Nadiren, uzun seneler rehabilitasyonsuz vazgeçilen fistüller kanserleşebilir.

Fistül Başka Bir Hastalığa Döner Mi?

Uzun seneler rehabilitasyon edilmemiş fistüllerde az da olsa kanserleşme olasılığı olabilir.

Operasyondan Başka Rehabilitasyon Yöntemi Var Mı?

Antibiotikler fistül akıntılarını eksiltebilirler ama hastalığı tamamen iyileştiremezler. Fistül hastalığının temel ve kesin rehabilitasyonu operasyondur.

Operasyonda Ne Yapılıyor?

Operasyonun temeli bu fistül tünelinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu emel için birden fazla cerrahi yöntem vardır. Hangi yöntemin uygulanacağına cerrah karar verir. Bazen bu tünel bir koni şeklinde kesip çıkarılır, bazen tünel yalnızca sarih yara haline getirilip pansumanlarla iyileşmesi sağlanır. Bazen de makat kaslarını kesecek biçimde fistül çıkarılır.

Operasyondan Sonra Makatta Kaçırma Olur Mu?

Fistül yolu makat kaslarının arkasından ilerleyip bağırsağa açıldığı vaziyetlerde, bazen makat kaslarını da kesmek gerekir. Ama bu kesme harekâtı yaraya yerleştirilen bir iplik ile uzun vadede yapıldığından makatta kaçırma olasılığı çok azdır. Şayet önceden kaçırma olabileceği öngörülüyorsa operasyon yöntemi bu vaziyete göre planlanır.

Operasyondan Sonra Pansuman Gerekiyor Mu?

Çoğu hastada pansumana gereksinim olmaz. Ama yarası büyük olan şahıslar için makat üzerinde aralıksız bir gazlı bez bulunması iyi olur. Bu bez akıntıları emerek çamaşırların kirlenmesini engeller hem de yarayı kuru tutarak iyileşmeye dayanakçı olur.

Operasyon Yarası Ne Kadar Vakitte İyileşir?

Yaranın büyüklüğüne göre bir hafta ile bir ay arasında değişir.

Operasyon Sonrası Hayatımda Farklılık Olacak Mı?

Tamamen normal hayata dönülür. Yalnızca kabız olmamak, dışkılama sonrası yarayı arınmak yeterlidir. Banyo yapmakta bir sınırlama yoktur. Pansumanlar devam etse dahi birey normal işini yapabilir.

İşime Ne Zaman Dönebilirim?

Çoğu hasta bir iki gün içinde işine döner. Bazen bu vakit bir hafta olabilir.

Hastalık Tekerrürler Mı?

Anorektal fistüller tekerrür edebilir hastalıktır. Çünkü operasyon sonrası yara iyileşirken kalçaların kapalı olması nedeniyle yara dudakları birbirine temas eder ve cilt acilen yapışır. Ama cilt altı dokular iyileşmeden cildin yapışıp iyileşmesi zaten fistül demektir. Bu yüzden operasyon sonrası yara iyileşirken hekim ile sıkı bağlantıda olmak gerekir.

Hastalığın Tekerrür Ettiği Nreel Anlaşılır?

Öngörülen vakitte iyileşmeyen ya da iyileştikten sonra tekerrür akıntısı başlayan yaralarda hastalığın yinelediği söylenebilir. Ama muayene ile bunu teyit etmek gerekir.

Hastalığın Yinelemesi Halinde Rehabilitasyonu Nreel Yapılır?

Tekrarlayan fistüllerin rehabilitasyon da yine operasyondur. Ama bu sefer operasyon öncesi fistülün yinelemesina yol açan bir neden olup olmadığını görmek için muayene yapılmalıdır.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.