Deli Dana Hastalığı

11.06.2023
494
Deli Dana Hastalığı

Enfekte hayvanlardan insanlara bulaşabilen bakteriyel bir hastalıktır. Hayvanlardan elde edilmiş süt ve süt mahsulleri tüketimiyle bulaşabilen bu hastalığın bulguları ve rehabilitasyon usulleri

Uzun süreli ancak dalgalı ateşle karakterize bir enfeksiyon hastalığıdır. 8-10 günlük ateşli yarıyıllar arasında 4-5 günlük ateşsiz veya hafif ateşli yarıyıllar mevcuttur. Ateşin çıkış ve inişi yavaş yavaş olur.

İnsanda brusella yapan mikroplar arasında en sık karşılaşılanı Brucella Melitensis’dır. Mikrobu taşıyan hayvanların salgılarından, pastörize edilmemiş veya kaynatılmamış sütlerden özellikle keçi sütü, ve böyle sütlerle hazırlanmış süt mahsullerinden peynir, krema gibi insanlara bulaşabilir. Hasta insandan sağlam insana geçiş enderdir. Hayvancılıkla ve hayvan mahsulleri ile uğraşanlarda daha sık olarak görülebilir. Mikrobun kuluçka yarıyılı vasati 2 haftadır 5 gün – bir kaç ay.

Uzun zaman ateşin yüksek olmasına karşın genel vaziyet iyidir. İştah klasiktir. Baş sızısı, eklem ve adale sızıları görülür. Bol terleme vardır. Ateş aralıklı olarak aylarca sürebilir. Sık görülen vaziyet; hafif yüksek ateş, akşama doğru artan halsizlik ve bol gece terlemeleridir. Karaciğer ve dalak gelişmesi hastaların yarısına yakınında görülür. Lenf düğümlerinde de sihrime olabilir. Muhakkak uzuvların tutulumu olabilir diz ve ayak bileği artriti, testis cerahati gibi.

Wright testi ismi verilen test ile ilk haftadan sonra tanı konulabilir. Bedendeki muhtelif akışkanlardan kültür yapılarak mikrop tespit edilebilir. Yeniden ilk haftanın sonundan itibaren tanı koymak için Combs testi kullanılabilir.

Korunmak için pastörize ve kaynatılmış sütlerin içilmesi ve salamurada bekletilmiş peynirlerin yenmesi en iyi ihtiyattır. Hayvancılıkla uğraşanların eldiven, gözlük kullanmaları ve hastalık tespit edilen hayvanların şipşak etraftan uzaklaştırılması gereklidir.

Tedavide tetrasiklin, streptomisin ve prednisone kullanılabilir. Şiddetli eklem sızısı gidişatında kodein kullanmak gerekebilir. Ateş yükselmelerinde yatak istirahati önerilmektedir. Yeniden aniden ortaya çıkan krizlerde istirahat etmelidir.

 

 

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.