“Her denge memnuniyetsizliği baş dönmesi değildir” ihtarı

06.01.2023
1.096
“Her denge memnuniyetsizliği baş dönmesi değildir” ihtarı

Her denge memnuniyetsizliğini baş dönmesi olarak idrak etmemek gerektiğini söyleyen Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ataman Güneri, “Bu belirleme tıbbi açıdan doğru değildir. Asıl baş dönmesi, bireyin özgür hareket olanaklarını kısıtlayan, çevrede ya da kendinde rotasyon stili dönme, sanrı oluşturan, sebebe göre saniyeler, dakikalar, saatler, bazen günlerce devam eden bir tıbbı asıldır” ifadelerini kullandı.

Her denge memnuniyetsizliğini baş dönmesi olarak idrak etmemek gerektiğini söyleyen Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ataman Güneri, “Bu belirleme tıbbi açıdan doğru değildir. Asıl baş dönmesi, bireyin özgür hareket olanaklarını kısıtlayan, çevrede ya da kendinde rotasyon stili dönme, sanrı oluşturan, sebebe göre saniyeler, dakikalar, saatler, bazen günlerce devam eden bir tıbbı asıldır” ifadelerini kullandı.
Günlük yaşantıda, bireyin hareket halindeyken balansından memnun olmama halinin genelde baş dönmesi olarak belirlendiğini söyleyen Egesante Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ataman Güneri, “Bu belirleme tıbbi açıdan doğru değildir. Asıl baş dönmesi, bireyin özgür hareket olanaklarını kısıtlayan, çevrede ya da kendinde rotasyon stili dönme, sanrı oluşturan, sebebe göre saniyeler, dakikalar, saatler, bazen günlerce devam eden bir tıbbı asıldır” dedi.
Asıl baş dönmesinin “periferik vertigo” olarak adlandırıldığı ve kendini oluşturan sebebe göre genellikle kulak kaynaklı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Güneri, “Kulaktaki hastalığın tesir vaktine ve oluşturduğu zarara göre baş dönmesinin faal yarıyılı çok şiddetli birliktesi kusma şikayetleri olabilir. Şahıs hareket ettiği oranda baş dönmesi sezmesi çoğalacaktır. Panik halinde özellikle erişkinlerde ortaya çıkan baş dönmesinde bundan etkilenen kardiyovasküler sistem belirtileri yüksek tansiyon, baş sızısı biçiminde şikayetler tabloya eşlik edebilecektir. Bu sebeple şahısların baş dönmesi şikayetini hatırlayabilmeleri, doktoru düzgün manipülasyonları açısından çok ehemmiyetlidir” diye konuştu.
Her denge memnuniyetsizliğini baş dönmesi olarak idrak etmemek gerektiğini de ifade eden Güneri, “Çoğunlukla ev civarında, sağlık müesseseyi dışında yaşanan bu cins şikayetin doktora hoş anlatılması şikayetlerin asıl rotasyon, başka bir deyişle dönme tanımı olup olmadığı, ne müddet devam ettiği, birliktesi eşlik eden başka şikayetleri olup olmadığı hoş dillendirilmelidir. Genellikle şahısların evde baş dönmeleri başlar, şahıs sağlık kurumuna gelinceye kadar faal yarıyıl belirtileri kaybolmaktadır. Baş dönmesi yapan sebeplerin günümüzde en sık görüleni belki yaz aylarında da çok sık tesadüftüğümüzün pozisyonla alakalı olan baş dönmeleridir. Bireyin yatakta bir tarafa döndüğü zaman aniden gelen, saniyeler süren çevre dönme hissi idrak etmesidir. Bu hareketi her yaptığında yaşaması müddetin uzun olduğunu düşündürür ama hakikatinde bu problemin faal hastalık yarıyılı saniyelerle hudutludur. Böyle bir öykü alındığı takdirde kesinlikle bireyin o hareketini bir test denemesi stilinde sağlık müesseselerinde yapılması gerekir. O bahsedilen pozisyona girdiğinde ortaya çıkabilecek baş dönmesi ile alakalı tıbbı belirtiler bize tanıyı netleştirmektedir” biçiminde konuştu.
Cemiyette ‘kristal hastalığı’ olarak da adlandırılan geçici baş dönmesi krizleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Güneri, şunları söyledi:
“Bunun hangi kulakta, hangi kanalda, hangi özellikte olduğunu testlerle tespit edildikten sonra pozisyon manevralarıyla süratli bir biçimde düzenlenmesi olasıdır. Bu mekanik bir problem olduğu için genelde tıbbı rehabilitasyonu, başka bir deyişle ilaç rehabilitasyonu faydayı görülmemektedir. Baş dönmesinin faal olarak iyileştirildiği ya da kendiliğinden baş dönmesi hamlelerini geçtikten sonra baş dönmesinden mesul olan uzuvda bir işlev noksanlığı ortaya çıkarsa şahıs iki taraf arasındaki denge terazisi sağlanıncaya kadar, özellikle hareketle ya da karanlık etraflarda bir balanssızlık yarıyılı yaşayacaktır. Bu balanssızlık problemi denge sisteminin simetrisi sağlanıncaya kadar bazen haftalarca devam edebilecektir. O sebeple faal rotasyonlu baş dönmesi süreci bitirildikten sonra hastalarımızda bazen sebebe göre haftalarca devam eden bir balanssızlık yarıyılı beklenmelidir. Bu balanssızlık yarıyılının uzun olması, denge rehabilitasyon egzersizleriyle şahsı günlük balansa kavuşturmasında verimli olmaktadır. Bu cins problemlerde ortaya çıkan meselelerin giderilmesinde bütün ilaçsızlığı iddia etmemek gerekli. Faal yarıyıldaki ve vestirübel ihtarın baskılanması için rotasyon dönme hissini bastıran ilaçların kullanılması uygundur. Faal yarıyıl geçtikten sonra bu cins ilaçların aralıksız alınması mahzur oluşturmaktadır.” 160 kamyon toprak çıktı, taşıtlar hala alana çıkmadıOkullar açılıyor, göz problemlerine dikkatGöz sıhhati mektep zaferini etkiliyor

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.