Hangi meyveden ne kadar yemeli?

28.04.2023
637
Hangi meyveden ne kadar yemeli?

Uzm. Dyt. Simge Çıtak’ın verdiği bilgilere göre; yaz meyvelerinin kış meyvelerinden en ehemmiyetli farkı harcanan ölçüyü… Bir oturuşta 1 kilo muz yiyemezsiniz ama 1 kilo kiraz …

Uzm. Dyt. Simge Çıtak’ın verdiği bilgilere göre; yaz meyvelerinin kış meyvelerinden en ehemmiyetli farkı harcanan ölçüyü…

Bir oturuşta 1 kilo muz yiyemezsiniz ama 1 kilo kiraz yenebilir. Meyve deyip geçmeyin; neyi, ne kadar yemeniz gerektiğini öğrenerek balansınızı gözetin.

Yaz mevsiminin ilk ayı haziran başladı ve yazın gelmesiyle meyve spektrumunda bolluk yaşıyoruz. Kış meyveleri elma, narenciye ve muzla hudutluyken, yazla beraber çilek, kiraz, karpuz, kavun, şeftali, armut, erik, üzüm çeşit çeşit meyve harcayabiliyoruz. Gerçi günümüzde her mevsim tüm meyveler var, ancak öğreniyorsunuz ki her meyveyi mevsiminde harcamak sağlık açısından çok ehemmiyetli. Tabiatın balansını takip etmeliyiz.

Yaz meyvelerinin kış meyvelerinden en ehemmiyetli farkı, çok ölçüde harcanabilir olmaları. Kimse oturup bir seferde 1 kilo elma yiyemez ama danışanlarımdan dinliyorum, 1 kilo kiraz yiyebiliyorlar. Sonra da ‘Ne yedim ki? Dünyanın en sağlıklı gıdayı meyve. Bir şey yapmaz’ diye düşünüyorlar. Her şeyin azı verim, çoğu hasar; bu meyve olsa dahi. İşin püf noktası, her yiyecekte olduğu gibi, meyvelerde de balansı kurabilmek ve ne yediğimizi öğrenerek yemek. Bu sebeple bu hafta yaz meyveleri ve yiyecek bedellerini sizinle paylaşmak istiyorum. Afiyetle ama ne yediğinizi öğrenerek yiyin…

Yaz meyveleri spektrum ve vitamin içeriği açısından çok iyidir, ancak ölçülere dikkat etmek gerekir. 15 üzüm veya 12 kiraz veya 1 dilim karpuz 200 gram veya 1 incir veya 1 orta boy armut veya 3 adet kayısının 1 porsiyon meyve olduğu ve birbirlerine denk oldukları öğrenilmelidir. Bayanlar günde 3-4, erkekler 4-5 porsiyon meyveden aşırısını harcamamalıdır.

HANGİ MEYVEDEN NE KADAR YEMELİ?
KARPUZ: Yaz mevsiminin en çok harcanan meyvesi. Yaz meyveleri arasında su oranı azami meyvedir. Ayrıca potasyum, A vitamini içeriği yüksektir. A vitamini başka bir deyişle beta-karoten sebebiyle cilt yenilemede ehemmiyetlidir ancak karpuzun 1/8 orta boy diliminin bir meyve olduğunu öğrenmekte fayda var. Su oranı yüksek diye kalorisiz değil.

Natürel karpuz deyince sıcak yaz günlerinin ana öğünü karpuz-peynir ikilisini unutmamak gerekir. Bu ikiliyi birlikte harcarken ekmeği de ilave etmeyi bakımsızlık etmeyin. Böylece denge sağlayabilirsiniz ana öğünlerde. Ayrıca 3′lü kombinasyon biçiminde harcamak kan şekerinin süratli yükselmesine mani olur. Bu da balanslı insülin salınımı için ehemmiyetlidir. Ancak zayıflamak için bu yiyeceklerden mucize beklemeyin. Hoşlanıyorsanız günlük beslenme lüzumunuza uygun ölçülerde harcayabilirsiniz.

KAVUN: Potasyum ve C vitamini açısından zengin bir meyve. 100 gram kavun, günlük C vitamini lüzumunun takribî yüzde 40′ını karşılıyor. Ayrıca tatlı gereksinimini gidermek için çok iyi bir seçenek olabilir. Natürel ki her şeyde olduğu gibi miktarını öğrenerek harcanmalı. Bir orta boy kavunun 1/8′i bir meyveye denk.

Karpuz ve kavunun böbrekleri ve kanı arındığını da öğrenmekte fayda var. Natürel ki suyun yerini yakalayamazlar.

KİRAZ: Yaz meyveleri içinde tüketim ölçüsünün en fazla olduğu meyvedir. Çoğu birey için 1 kilo kirazı televizyon karşısında tek başına yemek çok da güç değildir. Bu sebeple harcarken dikkat edilmesi gereken bir meyvedir. 12 kirazın, bir minik elmaya denk olduğunu öğrenmekte fayda var. Ancak kirazın güçlü bir antioksidan olduğunu, kabızlığı önlemeye dayanakçı olduğu, idrar söktürücü özelliği olduğunu da andırdırmak gerekir.

ŞEFTALİ: Şeftali de beta-karoten, potasyum ve posa açısından zengin bir meyve. 1 orta boy şeftali, bir meyveye denk olması sebebiyle öteki yaz meyvelerine oranla daha düşük kalori kapsar. Kış meyveleri gibi bir porsiyonu doyurucudur. Yaz aylarında ishal meseleyi daha sık yaşanır. Bu sebeple ishalde harcanması önerilir.

ERİK: Bir porsiyon harcamak için 10 adet yeterlidir. Tadını hoşlaştırmak için tuz kullanılmamalıdır. Havalar da sıcakken hipertansiyon tehlikeyi çoğalabilir. Meyvenin kendisi yeterli ölçüde sodyum kapsar.

KAYISI: Kabızlık meseleyi sürükleyenler için çok ideal bir yiyecek. Ayrıca, demir içeriği yüksek olması sebebiyle özellikle adet yarıyıllarında bayanların harcaması ehemmiyetli. 3 adet kayısı bir meyveye denk.

ÇİLEK: 100 gram çilek günlük C vitamini gereksinimimizin tamamını karşılayabilir. Bu sebeple ehemmiyetli. Ancak pudra şekeri ilave ederek harcarsak kalori ölçüsünü boşu boşuna artırmış oluruz. Çileğin takribî 125 gramı bir meyveye denktir.

Özetle, beslenmede yiyecek spektrumu çok ehemmiyetli. Tabiattan bize sunulan tüm meyveleri uygun ölçülerde harcamakta fayda var. Mevsiminde, uygun ölçüde ve muhtelif olarak harcamalıyız. Hem de böyle hoş bir ülkede her meyve yetişebilirken çok da güç olmasa gerek.

http://www.haberturk.com/saglik/haber/522697-hangi-meyveden-ne-kadar-yemeli

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.