Evliliklerde Krizler Nasıl Aşılır?

20.03.2023
743
Evliliklerde Krizler Nasıl Aşılır?

Cinsel Eğitim Rehabilitasyon ve Araştırma Derneği’nin CETAD, AB’nin finanse ettiği ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Faize Sıhhati Programı kapsamında desteklenen “Cinsel Sağlık ve Faize Sıhhati Alanında Milli ve Yerel Medya Yoluyla Korunuculuk” projesi çerçevesinde yapılan “Cinsel Yaşam ve Meseleleri” dosyası tertip edilen buluşmada açıklandı.

Cinsel Eğitim Rehabilitasyon ve Araştırma Derneği’nin CETAD, AB’nin finanse ettiği ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Faize Sıhhati Programı kapsamında desteklenen “Cinsel Sağlık ve Faize Sıhhati Alanında Milli ve Yerel Medya Yoluyla Korunuculuk” projesi çerçevesinde yapılan “Cinsel Yaşam ve Meseleleri” dosyası tertip edilen buluşmada açıklandı. CEDAT İdare Heyeti Abonesi ve Proje Direktörü Doç. Dr. Cem İncesu, buluşmada yaptığı konuşmada, her üç bireyden birinin yaşamının rastgele bir yarıyılında en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşadığını söyledi.  Türkiye’de 20 şehirde 16 yaş üzerindeki 1537 şahıs üzerinde yaptıkları araştırmada, “Cinsellikle alakalı ilk bilgileri kimden edindiniz” sualine, “Büyük miktarda etraf ve dostlardan ediniyoruz” cevabı verildiğini ifade eden İncesu, Türkiye’de cinsellik mevzularının hali hazırda kulaktan dolma bilgilerle bilindiğini belirtti.  İncesu, yarıyıl yarıyıl cinsel mevzularda “Cinsel sağlık, faize sıhhati da dahil olmak üzere bilgilendirme lüzumu dinlediğinizde kimden bilgi alırsınız” sualine de, “Uzman ve hekime müracaat etirim” cevabı verenlerin Türkiye genelinde yüzde 34,6 iken, bu oranın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 45,8, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise yüzde 20,7 olduğunu kaydoldu.  Mekteplerde cinsel eğitim verilmesi mevzusundaki suale, “Mekteplerde cinsel eğitim netlikle verilmeli” karşılığını verenlerin oranının yüzde 60, “Mekteplerde cinsel eğitim kız erkek karma olarak mı verilmeli, yoksa ayrı ayrı mı verilmeli sualine ise kobayların yüzde 69’unun ”Ayrı ayrı eğitim almalıdır” cevabı verdiğini ifade eden İncesu, Türkiye’de faal cinsel yaşamları olan kesimlerin yüzde 32’sinin, başka bir deyişle her 3 bireyden birinin cinsel sağlık, faize sıhhati alanında en az bir meseleyle karşılaştığını söyledi. İncesu, doğum hakimiyet usullerinde en sık kullanılan usulün sırasıyla kondom, dışarı boşalma ve doğum hakimiyet hapı olduğunu ifade etti. 

Bekaret Kadın İffetinin Sembolüdür

İncesu araştırmada, “Bekaret kadının iffetinin sembolüdür ifadesine ne derece katıldığınızı söyler misiniz” sualine, “Netlikle katılıyorum” diyenlerin oranının İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 76,2, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 73,9, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise yüzde 67,1 olarak ortaya çıktığını kaydoldu. “Sizce Türk halkı cinsellik mevzusunda yeterli bilgi seviyesine sahip midir” sualine ise araştırmaya katılanların yüzde 54,1’inin “Hayır hiç” cevabını verdiğini kaydoldu. Cinsel meselelerin sanılandan daha sık görüldüğünü, milletin cinsellikle alakalı bilgilerinin noksan ve yanlışlarla dolu olduğunu belirten İncesu, cinsel meselelerin çözümü için müracaat etenlerin de düşük olduğunu söyledi. Cinsel meselelerin rehabilitasyonlarının sıklıkla yanlış veya uygun olmayan rehabilitasyon usulleriyle çözülmeye çalışıldığını vurgulayan İncesu, cinsel meselelerin uygun rehabilitasyon edildiği tekdirde kısa müddette ve zaferle sonuçlandığına dikkati çekti. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Bevliye Ana Bilim Dalı Başkanı da erkeklerde, özellikle orta yaşta sertleşme kayıplarının en büyük mesele olduğuna işaret etti.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.