Erkek kısırlığı tedavi edilebilir

03.09.2023
259
Erkek kısırlığı tedavi edilebilir

Kısırlık tarif olarak çiftlerin bir sene süresince korunmaksızın, istemelerine karşın çocuklarının olmaması olarak tanımlanabilir.Toplumda görülme oranı yüzde 15 etrafındadır. Bu oran Türkiye’de senede takribî 75-80 …

Kısırlık tarif olarak çiftlerin bir sene süresince korunmaksızın, istemelerine karşın çocuklarının olmaması olarak tanımlanabilir.Toplumda görülme oranı yüzde 15 etrafındadır. Bu oran Türkiye’de senede takribî 75-80 bin yeni çifte tekamül eder ki, oldukça büyük bir sayıdır. Erkek ve kadın arasındaki dağılımda; üçte bir erkek meseleli, üçte bir kadın meseleli, üçte bir ise erkek ve kadın beraber aynı anda mesuldürler. Başka Bir Deyişle takribî yüzde 50′ye yüzde 50 bir dağılım gösterir.

Erkek kısırlığı son senelerde alana gelen büyümeler sebebiyle çok büyük oranda rehabilitasyon edilebilir, ya da sperm elde edip hamilelik sağlanabilir konuma gelmiştir.

Çocuğu olmayan çiftler rehabilitasyon için müracaat ettiklerinde erkek her şartta ve bir ürolog/androlog tarafından tetkik edilmeli ve rehabilitasyonu üstlenilmelidir.

Tetkikin ilk evresi hastadan bilgi alınmasıdır. Hastanın çocukluk çağına kadar geri gidip bilgi alınması, hastalığın sebeplerine ait ayrıntılarla hekimi uyarması açısından çok ehemmiyetlidir. Daha sonra cinsel uzuvlara ait yapılacak tetkik yeniden çok ehemmiyetlidir. Görülebilecek büyüme bozuklukları ya da anomaliler, yeniden sebebe müteveccih olarak hekime fikir verecektir.

Hasta tahlilinin ikinci evresi yapılacak muayenelerdir. İlk olarak semen tahlili meni analizi yapılır ve bu neticeye göre başka muayeneler sırasıyla istenebilir. Hormonlar, genetik testler gibi.

Semen tahlilinde dikkat edilmesi gereken özellik; misalin 3-4 günlük cinsel diyet sonrasında muayenehanede ve masturbasyon yöntemiyle verilmesidir. Semen tahlili hekimi yönlendiricidir, asla hastanın kısır ya da üretken olduğunu kesin olarak tanımlamaz. Hikaye, tetkik ve laboratuar incelemeleri neticeleri beraber rehabilitasyona temel olacaktır. Rehabilitasyonda emel ise natürel yolla hamilelik için lüzumlu spermi verebilecek konuma hastayı getirebilmek, ya da tüp bebek yöntemlerinden biri kullanılacak biçimde hastadan sperm elde edebilmektir.

Erkek kısırlığının en sık görülen sebepleri arasında ilk sırada varikosel yüzde 42′lik bir oranda bulunmaktadır. Daha sonra enfeksiyonlar, hormonal nedenler, genetik nedenler, inmemiş testis, testis yetmezliği, cinsel işlev bozuklukları sayılabilir.

Erkek kısırlığında rehabilitasyon tasarılaması sebebe müteveccih olarak tertip edilmektedir. Emel, sperm sayı ve niteliğini banale yakın hale getirebilmektedir. Varikosel tespit edilen hastalarda, operasyon mikroskobu altında operasyon yapılmalıdır. Hormon yetmezliklerinde lüzumlu hormon desteği yapılabilir, ya da enfeksiyon varsa antimikrobik rehabilitasyon yapılmalıdır. Sigara ve yoğun içki alımının negatif tesirleri ispatlanmış olduğundan kullanılmaları yasaklanmalıdır.

Semen tahlilinde sperm yok ise, doğrudan kaynağından, başka bir deyişle testisten sperm elde etmeye müteveccih yöntemlerden biri seçilebilir. Hekim bu mevzuda en uygun kararı verecektir. Şayet testisten biyopsi yöntemiyle sperm aranacaksa, bugün artık kabul edilmiş yöntem mikroskopik TESE işlemidir. Daha Önceki yöntemlere göre yüzde 50 daha fazla sperm bulma kaderi verir. Elde edilecek spermler, bir daha bulunabilme eforluğu sebebiyle çok değerli olduğundan, bu spermlerin dondurularak saklanabilecek imkânların olduğu muayenehaneler, bu alanda daha bereketli olacaktır.

Günümüz koşullarında tıp artık erkek kısırlığı alanında daha öncekine oranla çok az hastada naçar kalmaktadır. Bu sebeple bilgi birikimi çok iyi olan hekimler ve çok iyi ekipmanlı laboratuar imkânları ile oluşturulmuş tüp bebek muayenehaneleri en iyi rehabilitasyon alternatiflerini hastaları için uygulamaktadırlar. Bu imkânlardan faydalanmak erkek kısırlığı olan hastalarımız için en uygun tercih olacaktır.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.