Cinsel İlişki Ve Gebelik

11.07.2023
491
Cinsel İlişki Ve Gebelik

Hamilelik kadın yaşamını kökten etkileyen son derece farklı bir süreçtir. Bu süreç içerisinde fiziksel farklılıkların yanısıra pekçok psikolojik farklılık da ortaya çıkar. Yaşamın her aşamasında …

Hamilelik kadın yaşamını kökten etkileyen son derece farklı bir süreçtir. Bu süreç içerisinde fiziksel farklılıkların yanısıra pekçok psikolojik farklılık da ortaya çıkar. Yaşamın her aşamasında büyük ehemmiyet taşıyan cinsellik ve cinsel yaşam çoğu zaman hamilelikten negatif etkilenir. Özellikle ilk hamileliğini yaşayan anne adaylarında bu sürece geçim sağlama safhalarında cinselliğe karşı soğukluk olabilir. Hakikatinde cinsellik ve cinsel istek insanın içinde doğuştan var olan 5 içgüdüden biridir. Bu dürtünün emeli varlıkların kendi soyunu devam ettirme isteğidir. Hamileliğin fark edilmesi ile beraber analık içgüdüsü azıcık daha baskın hale kazanç. İlk hamileliğini yaşayanlar da dışarıdan gelecek her türlü müdahalenin bebeğe hasar vereceği fikri anne addayının cinsel isteklerini köreltebilir. Oysa ki basmakalıp izleyen bir hamilelikte cinsel ilişkinin pozitif yada negatif hiçbir tesiri yoktur. Ulus arasında erken yarıyılda yaşanacak cinsel ilişkinin bebekte sakatlık ya da vefata neden olacağı veya bir düşük ile sonuçlanacağı fikri egemen olmasına karşın bunun hiçbir bilimsel yardımı yoktur. Hamilelik ilerledikçe ve anne adayı kendisinde hakikatleşen bu metamorfoza geçim sağladıkça cinsel istekde de bir çoğalış görülebilir.Rahimin iyice gelişmesi ile beraber cinsel ilişki teknik olarak güç bir hal alır. Bu gidişat zaman zaman anne adayında ağrı ve acıya neden olabilir. Hamileliğin son yarıyıllarında bu sebeple cinsel istekte yine eksilme görülebilir.

Herşeyin basmakalıp olarak gittiği gidişatlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur. Son 4 haftada ise erkeğin ejekulasyon akışkanı içinde bulunan bazı maddelerin rahim kasılmalarını başlatabileceği fikri ile ilişki önerilmez.

Daha evvelden yineleyen düşük hikayesi olan veya erken doğum yapan kadınlarda ilk 2 ayda ilişki kısıtlanabilir. Yaşamakta olduğu hamileliğinde rastgele bir yarıyılda vajinal kanama olması gidişatında ve düşük tehdidi, erken doğum tehtidi olan kadınlarda ilişki netlikle yasaklanır. Bu yasak riskin ortadan kalktığı kesin olarak tespit etilene kadar devam eder.Erkekde veya kadında teşhis edilmiş genital enfeksiyon varlığında da enfeksiyon rehabilitasyonu bitirilinceye kadar yasak konmalıdır. Tehlikeli hamilelikler sınıfına giren plasenta previa gidişatında da kanamayı başlatma tehlikeyi sebebi ile ilişkiden sakınmak gerekir.

Hamile kadın psikolojik fobiler sebebi ile ilişkiden sakınıyorsa bu gidişatı kavrayışla karşılamak ve zorlamamak gerekir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.