Bel ağrıları için yapmanız gerekenler

13.02.2023
850
Bel ağrıları için yapmanız gerekenler

Belinizden rahatsızlığınız varsa, uymanız gereken 42 da kural var Günlük yaşamda durup düşünmeden yaptığımız bir hayli hareket bel sıhhatimizi ciddi ebatta tehdit edebiliyor. Uzmanlar bel sıhhatini gözetmek …

Belinizden rahatsızlığınız varsa, uymanız gereken 42 da kural var

Günlük yaşamda durup düşünmeden yaptığımız bir hayli hareket bel sıhhatimizi ciddi ebatta tehdit edebiliyor. Uzmanlar bel sıhhatini gözetmek isteyen ya da fıtık veya başka bir nedene bağlı bel rahatsızlığı bulunan herkesin günlük hayatta dikkat etmesi gerekenleri sıralıyor.

Uzmanların bel sıhhati için uyulmasını istediği 42 öneri şöyle:
1- Rastgele bir ağırlık taşımanız gerekirse, yükü bedeninize asimetrik olarak paylaştırdıktan sonra taşıyın. Cisimleri bir yerden başka bir yere taşırken, belinizin dik pozisyonda olmasına dikkat edin.
2- Ağır bir yükü kaldırmayı sınamayın. Kaldırmak zorundaysanız başkalarından destek isteyin.
3- Hafif dahi olsa bir yerden cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın, belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın.
4- Bir eşyayı taşırken gövdenize yakın tutun.
5- Hafif dahi olsa bir yerden cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın, belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın.

6- Bir eşyayı taşırken gövdenize yakın tutun. Taşınacak eşya bedeninize ne kadar yakın olursa, omurganıza binen yük o kadar eksilecektir.
7- İki bireyseniz ve bir eşyayı iki ucundan tutarak taşımanız gerekiyorsa, birbirinize haber vermeksizin eşyanın ucunu sakın vazgeçmeyin.
8- Ağır bir yükü belinizden daha yükseğe kaldırmayın. Hele bu yükü başınızdan yukarı kaldırmayı sınamanız bütün bir facia olabilir.
9- Ayaktayken belinizi sağa veya sola doğru rotasyon yaptırıp eğilerek yerden bir şey almayın.
10- Yük elinizdeyken dönmeniz gerekiyorsa, belinizle değil ayaklarınızın yerini değiştirerek dönün.

11- Ağır bir cismi bir yerden bir yere sürükleyerek ve ya iterek tek başınıza götürmeyin.
12- Sandalye ve ya koltukta otururken dik pozisyonda olmaya gayret edin ve bunu alışkanlık haline getirin. Bu esnada diz eklemlerinizin kalça eklemlerinden daha yüksekte bulunmasında, ayak tabanlarının yere temas ederken düz konumda olmasında ve yere rahatça basmasında bereket var.
13- Yumuşak, pespaye ve derin koltuklarda oturmayın. İstikrarlı olmayan bozuk koltukların ve yumuşak sandalyelerin belinizi tehdit ettiğini unutmayın.
14- Sandalyede otururken ayaklarınızın altına bir basamak sürüklerseniz daha rahat ederseniz.
15- Abdest alırken, dişlerinizi fırçalarken ya da elinizi, suratınızı devirirken lavaboya doğru eğilmeyin.

16- Her gün en az 15 dakika yürüyün. Yürüme mesafesini giderek çoğaldırın.
17- Bir kere bel rahatsızlığı geçirmiş ve iyileşmişseniz, uzman hekiminizin önerdiği egzersizleri aksatmadan yapın, zira kumpaslı egzersiz yapanlarda sızının yinelemesi daha seyrek görülür.
18- Sıhhatli olsanız dahi her gün adalelerinizi kuvvetlendirici egzersizler yapın.
19- Egzersizleri altında sunta ve ya tahta bulunan halı ya da battaniye gibi sert bir zemin üzerinde yapın.
20- Spor veya egzersiz yaparken ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçının. Spora başlamadan evvel kesinlikle ısınma hareketleri yapın.

21- Egzersiz sonrasında şiddetli ve 15 dakikadan fazla süren bir rahatsızlık ortaya çıkarsa kesinlikle bir uzman hekime müracaat etin.
22- Günlük hayatınızda ani hareketlerden sakının.
23- Her gün beyaz peynir ya da bir kase yoğur yemeyi veya bir kadeh az yağlı süt içmeyi alışkanlık haline getirin. Güneş ışınlarından faydalanın.
24- Beden ağırlığınızı kesintisiz hakimiyet altında tutun. Alınan her fazla kilonun bedeniniz ve beliniz için ilave bir yük olduğunu unutmayın.
25- Uzman bir doktora danışmadan bel korsesi kullanmayın. Çelik balenli korselerin uzun vadede bel ve karın kaslarını cılız vazgeçeceğini unutmayın.

26- Kesin teşhis konulup bel sızınızın sebebi anlaşılmadan, belinizi asla sürükletmeyin. Bunun bazen felce kadar giden neticelere yol açtığını unutmayın.
27- Yeis ve sıhhatinizi de negatif doğrultuda etkilediğini öğrenerek, ruh sıhhatinize özen gösterin. Ailevi, sosyal veya iş yaşamınızla alakalı problemlerinizi çözmek için gerekirse alakalı hekim ve bireylerden destek isteyerek köklü bir çözüme gidin.
28- Yüksek topuklu veya topuksuz kundura giymeyin. Pabuçlarınızın topuklarının yüksekliği olağan, ökçeleri yumuşak olsun.
29- Sandalye ya da koltukta otururken, bir cismi hafif bile olsa öne doğru eğilerek yerden almayın.
30- Daha evvel bel rahatsızlığı geçirdiyseniz, güreş, boks, judo, futbol, basketbol gibi gayret gerektiren ve halter, jimnastik, golf, tenis gibi zorlayıcı sporlardan uzak durun. Bunların yerine yürüme yada yüzme gibi sporları seçim edin.

31- Raflardan kitap veya rastgele bir eşyayı alırken evvel ayağınızın altına rakımcı bir şey koyun ve eşyanın hizasına yükseldikten sonra onu alın.
32- Araba kullanırken koltuğunuz sert olsun, arkaya katlandığınızda koltuk belinizi desteklesin. Uzun yola çıkarken belinizi ince bir yastıkla destekleyin.
33- Arabaya bindiğinizde, koltuğunuzu pedallara yakın olacak biçimde ayarlayın. Dizlerinizin, kalçanızın azıcık yukarıyada durmasını sağlayın. Aksi halde beliniz rahat etmez.
34- Uzun müddet vasıta kullanmayın, kullanmak gidişatında kalırsanız sık sık mola vermeyi ve bu esnada azıcık yürümeyi seçim edin.
35- Yatağınız sert olsun. es ederken düz konuYattığınız zaman bedeniniz yatağa gömülmesin. Bedeni farklı biçimlere sokan, istikrarlı olmayan, yumuşak veya çöküntülü yataklar sıhhatli değildir. Altında sunta ile tahta olan yatakları ve üzerine uyunduğunda omurganın fizyolojik kıvrımlarına geçim gösterebilen nitelikli ortopedik yatakları seçim edin.

36- Bilgisayar karşısında saatlerce hareketsiz veya uygun olmayan pozisyonlarda kalmak beli rahatsız eder. Bilgisayarda çalışırken başınız dik, beliniz ve kalçanızın arka kısmı destekli, köprücük kemikleriniz yere paralel gidişatta olmalı. Gözleriniz, ekranın üst hizasına yakın konumda ve ekranı bütün karşıdan görebilecek pozisyonda bulunmalı. Kollarınız rahat, ön kol ve bilekleriniz aynı çizgi üzerinde yere paralel olmalı. Ayaklarınızı da bir destek üzerine koymanız daha iyi olur.
37- Daha evvel bel rahatsızlığı izleri altında sunta ve ya tahta bulunan halı ya da battaniye gibi geçirdiyseniz, zıplama hareketi yapmayın ve yüksek bir yerden asla sıçramayın.
38- Yürürken veya ayakta dururken bedeninizin dik bir pozisyonda olmasına özen gösterin. Ağırlığınızı her iki bacağınıza denk olarak paylaştırın. Ayakta dururken omuz ve kalçanızın aynı hizada olmasına dikkat edin. Doğru duruşta çene içeri çekilmiş, baş dik, sırt ve bel düzdür. Bu duruşta kulaktan yere indirilen dik çizgi, omuz ve kalçanın ortasından, ayak bileğinin önünden geçer. Ayakta dururken sırt kambur, bel çukur, karın öne sarkık, göğüs yassılaşmış ve çene öne çıkmış olursa bu duruş yanlıştır. Böyle bir pozisyon bele rahatsızlık verir ve iç uzuvlar tazyik altında kalır.
39- Tarlada, inşaatta, işyerinde, konutta çalışırken veya kar kürerken beliniz aniden ağrımaya başladıysa, geri kalan işi tamamlamak üzere gayret sarf etmeyip hemen istirahata çekilin. Sert bir zeminde sırt üstü uzanıp, dizlerimizi hafifçe bükerek bacaklarınızı yukarıya doğru toplamış durumda 15-30 dakikalık istirahat oldukça gevşetici olur. Şayet bu müddet sonunda gidişatınızda iyiye gidiş yoksa, kesinlikle hekiminize müracaat etin. Hastalığınız esnasında istirahat müddetinin uzun mu yoksa kısa mı olacağını evvelden kestirebilmek çok güçtür. Manyetik titreşim görüntüleme metodu uzman hekime bu mevzuda fikir verir.
40- Bel rahatsızlığı geçirdiyseniz, uçak yolculuğu sırasında ayağınızı rahatça uzatabileceğiniz bir yeri seçim edin. Uzun süreli yolculuklarda koltuğunuzu hafifçe arkaya yatırın ve belinizi ince bir yastıkla destekleyin. Yolculuk esnasında kesintisiz oturmayın, ara gizeme ayağa kalkarak azıcık yürüyün. Yolculuk bitiminde bagajlarınızı tekerlekli otomobile koyarak taşıyın.

41- İş yerinde aralıksız oturarak çalışıyorsanız, bu gidişatın beliniz için mahzurlu olduğunu öğrenil ve kesinlikle ara gizeme kısa da olsa yürüyüşler yapın. Zira oturur pozisyondayken belinize binen yük, ayakta olduğunuzdan bariz biçimde daha fazladır. Yapılan araştırmalarda, günlük mesaisinin büyük bir kısmını oturarak geçirenlerde bel fıtığına tutulma tehlikesinin, ayaktakilere oranla daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Oturarak çalışırken belinizi ince bir yastıkla desteklemenizde bereket vardır.
42- Tek bir çeşit bel fıtığı olmadığı gibi, tek bir çeşit bel fıtığı rehabilitasyonu da yoktur. Bazı bel fıtığı rehabilitasyonu için sadece ilaç ve istirahat yeterli olur. Kimileri ise fiziki rehabilitasyon ve bazı ananesel rehabilitasyon cinsleriyle iyileşir. Bazı bel fıtıkları da kesinlikle cerrahi teşebbüs gerektirir. Bu sebeple, elindeki tek bir rehabilitasyon çeşidiyle tüm bel fıtığı hastalarını iyileştirdiğini söyleyen bireylere inanmayın, sıhhatinizi uzman hekimlere emanet edin”.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.