Bahar çarpmasına dikkat

11.09.2023
316
Bahar çarpmasına dikkat

Hava sıcaklıklarına bağlı olarak bedenin balansında alana gelen farklılıklar, negatif vaziyetlere yol açıyor. Uzmanlar, özellikle romatizma, astım, kalp, mide ülseri ve hipertansiyonu bulunanların, bahar aylarında …

Hava sıcaklıklarına bağlı olarak bedenin balansında alana gelen farklılıklar, negatif vaziyetlere yol açıyor. Uzmanlar, özellikle romatizma, astım, kalp, mide ülseri ve hipertansiyonu bulunanların, bahar aylarında özellikle çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Havaların ısınmasıyla birlikte metabolizmada oluşan farklılıklar, bitkinlik, halsizlik ve eklem sızıları gibi şikayetleri de beraberinde getiriyor. Hava sıcaklıklarına bağlı olarak bedenin balansında alana gelen farklılıklar negatif vaziyetlere yol açarken, bu gidişattan kurtulmak basit birkaç ihtiyatla muhtemel olabiliyor. Uzmanlar bahar mevsimlerinde havadaki elektrik yükünün çoğaldığına dikkat toplayarak, bu yüklerden pozitif olanların bedende dinamiklik, nefatip olanların ise bitkinlik, halsizlik ve gerginliklere sebep olduğunu belirtiyor. Vasıtaların havayı pislemesi, sanayi atıkları ve trafik kaosa sebebiyle şehirdeki elektrik yükünün daha fazla olduğunu vurgulayan uzmanlar, bahar aylarında hava sıcaklıklarına bağlı olarak insan metabolizmasında oluşan farklılıkların bitkinliği çoğaldırdığını ve bahar bitkinliklerinin bir hastalık olarak belirlenmemesine karşın temkin alınmadığı takdirde kronikleşebileceğine dikkat topluyor. Bahar aylarında özellikle romatizma, astım, kalp, mide ülseri ve hipertansiyonu bulunanların dikkatli olmaları gerektiği vurgulanırken, metabolizmada alana gelen farklılıkların özellikle bu hastalıkları negatif istikamette etkilediği bildirildi.

Astım, saman nezlesi ve ürtiker, bahar mevsiminde en çok davacı olunan rahatsızlıkların başında geliyor. Bu hastalıkların en gözde belirtileri ise btümörün akıntısı, aksırma, öksürme ve solukta tıkanma olarak belirleniyor. Mevzunu uzmanları, astım ve alerjik hastalıkların bahar aylarında daha sık görüldüğüne işaret ediyor. Bu hastalıklara bahar aylarında daha sık tesadüfülmesinin sebebi olarak ise, havaların ısınmasıyla birlikte atmosfer basıncındaki farklılıklar ve artık neredeyse bir kabus haline gelen havada uçuşan polenler gösteriliyor. Solunan havadaki nem ölçüsünün değişikliği ve bu mevsimde soluduğumuz havaya karışan bitkilere ait polenlerin hastalıkta ehemmiyetli rol oynadığı vurgulanıyor. Uzmanlar, astıma ve alerjik hastalıklara ve özellikle saman nezlesi denilen hastalığa yol açan alerjilerin başında polenlerin geldiğini belirterek, özellikle mera ve hububat polenlerinin ve yöreye göre ağaç polenlerinin alerjik hastalıkların ortaya çıkmasında ehemmiyetli rol oynadığı görüşünü paylaşıyor.

Uzmanlar, basit gibi görünen ancak kronikleşmesi gidişatında ciddi risklere yol açabilecek olan bahar hastalıklarının gerçeğinde basit birkaç usulle önlenebileceğine dikkat topluyorlar. İnsanların kendi kendilerine alabilecekleri temkinlerden bazıları şöyle:

– Alışılmış olan uyku ritimlerinde ani farklılık yapmayın, yatış-kalkış saatlerinizi birden değiştirmeyin
– Yaşamınıza, giyim-kuşamınıza ve beslenmenize dikkat edin
– Baharın başlamasıyla birlikte bedenin daha çok vitamine lüzum dinlediğini unutmayın. Özellikle B ve C vitaminleri kapsayan sebze, meyveler, domates, patates ve kayısı yemeye çalışın
– Günde vasati 3 litre su için. Bunu yemek evveli ve uyumadan evvel azar azar yapın
– Uyku ritmine dikkat edin ve rahat bir uyku için günlük bütün stresleri unutarak yatağa girin
– Her gün sabahları en az 5 dakika yürüyün
– Mevsimsel geçiş yarıyıllarında alınan içki ölçüsünü düşürün. İçkinin bedeni negatif etkilediğini ve insanda daha çok bitkinliğe, bitkinliğe yol kalemtıraşını unutmayın.”

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.