Kadınlar bu hastalığa karşı bilinçlensin!

28.02.2023
791
Kadınlar bu hastalığa karşı bilinçlensin!

İlk başlangıç aşamalarında genellikle hiçbir bulgu ve belirti görülmüyor… Rahim ağzı kanseri serviks kanseri kadınlarda görülen kanserler içerisinde 2.sıklıkla görülen kanser cinsidir. Bu kanser cinsi kumpaslı …

İlk başlangıç aşamalarında genellikle hiçbir bulgu ve belirti görülmüyor…

Rahim ağzı kanseri serviks kanseri kadınlarda görülen kanserler içerisinde 2.sıklıkla görülen kanser cinsidir. Bu kanser cinsi kumpaslı tarama ve hakimiyetler sayesinde önlenebilen tek kanserdir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bestami Özsoy rahim ağzı kanseri hakkında bilgiler verdi.

Rahim ağzı kanseri serviks kanseri nedir?
Özsoy; “Kadın rahmi, gövde ve rahim ağzı kısımlarından oluşur. Rahim ağzı, rahmin doğum sırasında genişleyerek bebeğin çıkmasını sağlayan kısmıdır. Bu kısmı oluşturan hücrelerin anormal dağılınması ve üremesi neticesinde rahim ağzı kanseri oluşur. Rahim ağzı kanseri, jinekolojik urlar içinde sıhhatli kadınlarda yapılan kumpaslı tarama ile önlenebilen yegane kanserdir. Uygulaması oldukça kolay olan Pap-smear testi rahim ağzında kanserleşme meyli olan hücrelerin tespit etilmesini sağlar. Bu hücrelerin kanserleşmeden rehabilitasyonuyla bütün iyileşme muhtemel olur. Rahim ağzı kanseri oluştuktan sonra lenf bezlerine, etraf uzuvlara ve kan damarları dayanağı ile uzak uzuvlara dağılabilirler.”

Rahim ağzı kanseri bulguları nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin ilk başlangıç aşamalarında genellikle hiçbir bulgu ve belirti görülmez. Çoğunlukla kanser dağıldıktan sonra bulgu ve belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Aylık adet kanamaları dışında kanama, vajinadan anormal akıntı, özellikle renkli kanlı akıntı gelmesi serviks kanserinin bir işareti olabilir. Cinsel ilişki sonrası kanama olması postkoital kanama sık görülen bir bulgu olup yeniden cinsel ilişki sırasında ağrı olması da serviks kanseri bulgusu olabilir.

Tehlike etkenleri nelerdir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelen AIDS virüsü HIV ve insan papilloma virüsü HPV infeksiyonları, serviks kanseri yaradılışında ehemmiyetli tehlike etmenlerindendir. Sigara kullanımı, çok rakamda şahısla cinsel temas, cinsel yaşamın erken yaşlarda başlaması, çok doğum yapmak en ehemmiyetli tehlike etkeni olarak kabul edilir.

Hastalığın rehabilitasyonu
Erken yarıyılda, beş on dakikalık kolay bir harekât konizasyon ile yalnızca rahim ağzındaki hastalıklı bölge çıkarılarak hasta rehabilitasyon edilebilirken, hastalık ilerlediğinde rahim ve çevresindeki etraf dokuları ile lenf ganglionlarının çıkarılacağı büyük bir işleme lüzum dinlenir. Ayrıca harekât sonrası urun yaygınlık derecesine göre radyoterapi de gerekebilir. Daha ilerlemiş hadiselerde harekât yapılamaz. Ancak radyoterapi ve kemoterapiden destek beklenir. Kanser erken yarıyılda teşhiş edildiğinde rehabilitasyonda galibiyet oranı yüzde 100′dür. Hastalık ilerledikçe bu oran düşmektedir.

Rahim ağzı kanserinden nasıl korunabiliriz?
* Rahim ağzı kanserinden korunmak için vajinal smear araştırmalarına, yaşa bakılmaksızın ilk cinsel temas senesinde başlanmalı ve 1-2 senelik aralıklar ile yinelenmelidir.
* Erken tanı konulabilmesi için, kadınların uygun aralıklarla doktora başvuru etmeleri gerekir. Doğru rehabilitasyonun uygulandığı kadınlarda rahim ağzı kanseri hemen hemen hiç görülmez.
* Rahim ağzı kanserinden korunmanın başlıca yolları; çok eşli olmamak, sigara içmemek ve rahim ağzı kanseri tarama programlarına katılmaktır.
* Rahim ağzı kanseri, bedende yaradılış evreleri en iyi öğrenilen kanserlerden biridir. Kumpaslı olarak hakimiyetlerin yapıldığı kadınlarda hastalık, kanser oluşmadan tutulabilir ve yaradılışı yasaklanabilir.
* Uygun hakimiyetleri yaptıran kadınlarda rahim ağzı kanseri görülme ihtimali sıfıra iner ve böylece kadınlar sık görülen kanserlerin biri olan rahim ağzı kanserinden tamamen kurtulabilirler. Rahim ağzı kanserlerinin %99 unda etmen HPV’dir. Son senelerde de uygulamaya giren, HPV aşıları da muhakkak bir vakit ile kanser yaradılışını önlemektedir. Aşının tesirli olabilmesi için beden bu virüsle daha evvel karşılaşmamış olmalıdır.

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/663183-kadinlar-bu-hastaliga-karsi-bilinclensin

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.