Unutulmaması gereken bazı noktalar
Her zaman vücudunuzun iki yanını da denk çalıştırdığınızdan emin olun. Vücudunuzun bir yanına ne yapıyorsanız, öteki yanı için de aynı hareketi yineleyin. Vücudunuzun bir …
Her zaman vücudunuzun iki yanını da denk çalıştırdığınızdan emin olun. Vücudunuzun bir yanına ne yapıyorsanız, öteki yanı için de aynı hareketi yineleyin. Vücudunuzun bir yanının değişiğine göre daha güçlü ve daha elastik olması basmakalıpdir. Evvel sağ yanınızı, sonra solu çalıştırın. Böylece sindirim sisteminin natürel hareket düzeniyle aynı yönde çalışarak ona dayanakçı olursunuz. Yogadaki hemen hemen her hareketin vücudun natürel işlevlerine dayanakçı ve onları geliştirici bir işlevi vardır.
Her Zaman soluk kumpasınıza dikkat ederek çalışın. Her harekete eşlik eden bir soluk alış ya da soluk veriş olmalıdır. Temel ilke, vücudun yükseldiği, kalktığı ve açıldığı zamanlarda soluk almanız gerektiğidir. Bu anlamlıdır, zira artık akciğerlerin genişlemesi için yeterli alan vardır. Beden katlandığında, büküldüğünde ve kapandığında ise soluk vererek akciğerlerdeki havayı dışarı atarız.
Gebelik sırasında asla soluğunuzu yakalamayın veya soluk yakalamanızı gerektiren bir egzersiz yapmayın. Fetüsün her zaman oksijene gereksinimi vardır.
Kalp atışlarınızın ve soluğunuzun bayağıya dönmesi için, duruşlar arasında dinlenmeniz ve rahatlamanız ehemmiyetlidir.
Gözlerinizi kapalı yakalamak, konsantrasyonunuzu artırır. Ayakta durduğunuz pozisyonlarda dengenizi kaybetmemek için gözünüzü sarih tutun.
Gebelik sırasında denge merkezîniz değişir. Bu surattan baş alt durduğunuz veya denge kurmanız gereken pozisyonlarda bir duvar, sandalye ya da partnerinizden destek alın.
Karnınızın gelişmeye başlamasından itibaren surat üstü uzanarak yapacağınız duruşlardan kaçının.
Üçüncü üç aylık yarıyıl itibariyle, sırt üstü uzandığınız duruşlar kan tazyikinizin düşmesine neden olabilir. Zira rahmin plasentaya kan taşıyan damarlar üzerindeki baskısı çoğalacaktır. Rahat etmek için yan dönerek uzanın veya sırtınıza meyil vermek için kalçanızın bir yanının altına yastık yerleştirin.
Son üç aylık yarıyılda ters pozisyonları uygulamayın, zira bu evrede çoğu bebeğin çoktan baş alt durmaya başladığı öğrenilir.
Şayet rastgele bir duruş sırasında acı sezerseniz, hemen durun ve eğitmeninize müracaat etin. Eğitmeninizin kolaylıkla düzenleyebileceği temel bir yanlış yapıyor olabilirsiniz. Her zaman vücudunuze karşı nazik davranın. Artık düşünmeniz gereken iki can olduğunu unutmayın.
Omurgayı iki yana döndürürken gelişen karnınızı sıkıştırmamaya dikkat edin. Göğüs kafesinin ve omuzların yer aldığı omurganın üst kısımlarını döndürmeye odaklanın.
Omurga döndürme hareketinden sonra asla sırtınızı geriye doğru eğmeyin. Aynı biçimde sırtınızı geri doğru eğdikten sonra asla omurga döndürme hareketi yapmayın. Geriye doğru eğilme hareketleri omurgayı açar ve şayet omurgayı fazla döndü-rürseniz disk kaymasına neden olabilirsiniz.
Karnınız tokken yoga yapmayın. Yogaya başlamak için ağır bir öğünden sonra dört saat, hafif bir öğünden sonra iki saat geçmesini bekleyin. Bağırsaklarınızın ve mesanenizin tamamen boşaldığından emin olun.
Varis veya toplardamarlarda kan pıhtılaşması gibi rahatsızlıklarınız varsa bacaklarınızı kıvırarak yapmanız gereken duruşları yapmayın.
Öne doğru eğilirken kalçalardan itibaren esneyin. Omurgayı bükmeyin.
Yüksek tansiyon şikâyetiniz varsa kollarınızı başınızın üzerinde yakalamayın.
Duruşları uygularken dişlerinizi sıkmayın. Çenenizin gevşek olmasına özen gösterin.
Sarsıntıya veya li t içmeye neden olacak bir noktaya gelene kadar vücudunuzu zorlamayın. Şayet bu reelleşirse, aynı duruşu bozmadan rahatlameye çalışın veya o pozisyondan tamamen vazgeçin.
Gebeliğiniz ilerledikçe yere uzandığınız pozisyonlardan sonra ayağa kalkmanız giderek eforlaşecektir alttaki fotoğrafa bakınız. Ayağa kalkmanın en kolay yolu, sağ yanınıza dönerek uzanmak ve sol elinizi yere koymaktır. Sol elinizi oturma pozisyonu almak için kendinizi itmek üzere kullanabilirsiniz. Daha sonra dizlerinizin üzerinde durduğunuz bir pozisyona geçebilir ve usulca ayağa kalkabilirsiniz.