Ujjayi nefesi (Yoga nefesi)

23.06.2023
471
Ujjayi nefesi (Yoga nefesi)

Hemen hemen tüm yoga duruşlarında Ujjayî soluğu kulla­nılır. İlk başlarda bu biçimde soluk almak azıcık acayip gele­öğrenir, ama sebat edin, zira Hatha Yoga duruşlarının tü­münün …

Hemen hemen tüm yoga duruşlarında Ujjayî soluğu kulla­nılır. İlk başlarda bu biçimde soluk almak azıcık acayip gele­öğrenir, ama sebat edin, zira Hatha Yoga duruşlarının tü­münün esasında bu teknik uyur ve şahsın yavaş ve hakimiyetli soluklar almasını ve hareket etmesini sağlar. Bu soluk tekniğini bilmenin en kolay yolu, doğru soluk egzersizi sf 21 pozisyonunda uzanmaktır. Soluk alış ve verişler burundan yapılır ve ağız kapalı yakalanır.

Ujjayi soluğunun en ehemmiyetli özelliği, soluk borusunun bo­ğazın artta yer alan glotis ile kısmen kapanmasıdır. Bu harekâtı boğazın tabanında köprücük kemiklerine yakın olan adaleleri kasarak reelleştirirsiniz, Glotisi kapatmak hava giriş çıkışına mola verdirerek soluğunuz üzerinde da­ha güçlü bir hakimiyete sahip olmanızı sağlar. Glotisi adaleye­rak daraltmak, soluğunuzu usulca boğazın arka tarafından akciğerlere doğru kaydırır.

Soluk alırken akciğerlerinizi alttan yukarıya doğru doldurun. Aldığınız soluğun göğüslerini­zin altından başlayarak köprücük kemik­lerine kadar çıktığını sezin. Bunu bir şişeyi suyla doldurmaya benzetebiliriz: Evvel şişenin dibi, sonra ortası ve en so­nunda üstü dolacaktır. Boğazınızın arka­sından içeri giren havanın ıslık tıslama eşi bîr ses çıkarması gerekir.

Glotis kısmen kapalı vaziyetteyken ya­vaşça burnunuzdan soluk verin. Bu eg­zersiz sırasında burun deliklerinize değil, boğazınızın arka kısmına odaklanmaksı­nız. Şayet bu egzersizi anlamakta güçlük sürüklüyorsanız, o zaman pencere sırçasının üzerinde buhar oluşturmaya çalışırmış gi­bi ağzınızdan soluk verin ve boğazınızın arka kısmındaki havayı nasıl sezdiğinizi kavramaya çalışın. Şimdi aynı uygulamayı dudaklarınız ka­palıyken yapmayı deneyin. Ancak burun yerine boğazını­zın arka kısmındaki soluğa odaklanmaya devam edin. Çok fazla oksijen almamak ve baygınlık hissi yaşamamak için soluk aldığınızdan azıcık daha uzun bir vakit soluk verme­yi unutmayın.

Ujjayi soluğunu 10 defa yineleyin ve sonra 10’1uk bir set daha yapmadan evvel vücudunuzun olağan soluk ritmini sürdürmesi için bîraz zaman ayırın.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.