Suskun düşman hastalık sebebi!

21.01.2023
1.021
Suskun düşman hastalık sebebi!

Yapılan araştırmaya göre üç bireyden birinin dişlerini fırçalamadığı ortaya çıktı. Bir Hayli hastalığın ağız ve diş sıhhatine gereken özenin gösterilmemesinden kaynaklandığını belirten Dt. Selçuk Özbölük, önem verilmeyen bir …

Yapılan araştırmaya göre üç bireyden birinin dişlerini fırçalamadığı ortaya çıktı.

Bir Hayli hastalığın ağız ve diş sıhhatina gereken özenin gösterilmemesinden kaynaklandığını belirten Dt. Selçuk Özbölük, önem verilmeyen bir çürüğün kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, ülsere hatta kanser hastalıklarına dahi yol açabildiğinin altını çizdi. Ağız ve diş bakımına gereken özenin gösterilmemesinin tıbbi-psikolojik-sosyolojik ve hatta ekonomik meselelerin başlangıcı olduğu ve tedbir alınmaması vaziyetinde kalıcı denebilecek problemleri oluşturabileceğine değindi.

Bir Hayli hastalığın nedeni
Bilimsel araştırmalar ışığında bir hayli hastalığın ağız ve diş sıhhatine gereken özenin gösterilmemesinden kaynaklandığına dikkati sürükleyen Özbölük; “Önem Vermediğimiz bir çürükten üreyen ve tüm bedenimize süratlice dağılan bakteriler bağışıklık sistemimizi zayıflatarak; romatizmaya, çene altı lenf bezlerinin gelişmesine, kalp–damar hastalıklarına, şeker hastalığında kan şekeri bedellerinin metamorfozuna, 5-17 yaş grubu çocuklarda sihrime eksikliğine, kemik erimesine, gebelerde düşüklere yol açıyor. Ayrıca kumpassız büyüyen kanser hücrelerinin gelişimine neden olurken, ağızdaki bakterilerin salgıladıkları enzimler sebebiyle gastrointestinal sistemine zehirli maddelerin salgılandığı ve buralarda ülserasyonlara, poliplere neden olduğu yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır” diye konuştu.

65 yaş üzeri dişsizlik oranı yüzde %67
Fertlerin sosyal işlevlerinin şahıslar arası yakın ilişkilerden, sosyal ve cemiyetsel etkinliklerde bulunmaya kadar çok farklı rolleri içerebileceğini söyleyen Özbölük; “Ülkemizde 65 yaş üzeri dişsizlik oranı yüzde %67. Erişkin fertlerin yedide birinde noksan ağız sıhhatinin psikolojik ve sosyal huzura tesiri olduğu, tat almayı, irtibatı, sosyal ilişkileri ve değişik günlük etkinlikleri eksilttiği görülmüştür. Analistler erişkinlerin diş kayıplarına olan tepkinlerini; öz güven kaybı ve öz imaj metamorfozu, yoksunluk, görünüşlerinden memnunsuzluk ve kendilerini daha ileri yaşlarda idrak etme biçiminde sıralamışlardır” dedi.

Takribî olarak popülasyonun yarısı ağız kokusu problemi yaşıyor
Ağız hastalıklarının psikososyal tesirlerinden bir tanesinin de ağız kokusu halitosis olduğuna değinen Özbölük, “Takribî olarak popülasyonun yarısı ağız kokusu problemi yaşamaktadır ve takribî yüzde 25 oranında fert bu problemlerin sosyal yaşamdaki yansımalarını şiddetli bir biçimde sezmektedir. Misalin bu tip probleme sahip bir fert başka insanların varlığından huzursuz olup utanabilir, yakın dostluklar ve sosyal ilişkiler kurmaktan sakınabilir. Bundan dolayı ağız kokusu fert yaşamında yetersizliğe neden olarak yaşam niteliğini eksiltmektedir. Türk halkı olarak karşımızdaki bireyi kırmamak ismine ya da ayıp olur görüşüyle ağız kokusu olan bireylere bunu söyleyip farkındalık geliştirmesini sağlamıyoruz” diye konuştu.

Her 3 bireyden biri dişlerini fırçalamıyor
Gelişmiş ülkelerde 6 ayda bir diş doktoru hakimiyeti lüzumluyken, ülkemizde diş ağrıyınca diş doktoruna gitme alışkanlığı bulunduğunu söyleyen Özbölük,” Gelişmiş ülkelerde 6 ayda bir diş fırçası değiştirilirken, ülkemizde diş fırçası değiştirme sıklığı 1 yıldır ve her 3 bireyden biri dişlerini fırçalamamaktadır. Gözetici diş doktorluğu açısından ehemmiyet teşkil eden florürlü diş macunu kullanımı Türkiye’de vasati 110 gram, gelişmiş ülkelerde ise 450 gram.5-9 yaş grubunda süt ve daimi dişlerde çürük, dolgu, çekilen diş oranı vasati 5,2 iken bu sayı gelişmiş ülkelerde yalnızca 1” dedi.

“Ağız ve diş sıhhati, beden sıhhatinin ayrılmaz bir parçasıdır”
Her hastalık gibi rehabilitasyonuna geç kalınan bir diş çekiminin parasal manevi daha büyük meselelere yol açtığını söyleyen Özbölük; “Ağız ve diş sıhhati, beden sıhhatinin ayrılmaz bir parçasıdır. Gerek şahsın sosyal öz güvenin pekiştirilmesinde, gerekse ilerde oluşabilecek pek çok sistemik hastalığın önlenmesindeki ehemmiyeti tüm sağlık bilimcileri tarafından kabul edilmekte. Zamanında yapılmayıp, ilgisizlik edilen rehabilitasyonların ekonomik ebadını göz önüne aldığımızda; dolgu yapılmayan her çürük diş kanal rehabilitasyonu, ardından diş çekimi, yerine diş koyma ve sonunda implant yapılmasına kadar bir hayli rehabilitasyon gerektirebiliyor. Bu da dolgu maliyetinin 23 katı bedel ödeme anlamına geliyor” diye konuştu.

Diş doktorlarının tekliflerine kulak verin
Sağlıklı diş ve diş eti için doktorların teklifleri istikametinde uygulama yapılması gerektiği, aksi halde dişlerin ve diş etlerinin hasar göreöğreneceğine değinen Özbölük, “Ağzımız bir nevi bedenimizin alarm merkezlerinden biridir. Diş fırçalama biçiminden fırça tercihine, macun kullanımından diş taşı pakliğine, süt dişlerinden ağız kokusuna kadar millet arasında öğrenilen yanlış ya da yetersiz bilgilerin paylaşılması diş ve ağız sıhhatini riske atmaktadır” dedi.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.