Tüm kadınlar bu sendromla boğuşuyor

28.02.2023
861
Tüm kadınlar bu sendromla boğuşuyor

Üstelik kesin bir rehabilitasyonu da yok! Yapılan araştırmalara göre kadınların yüzde 75’i adet yarıyılında, bu yarıyıla özgü farklılıklar yaşıyor, iş ve sosyal hayatları da bu farklılıklardan …

Üstelik kesin bir rehabilitasyonu da yok!

Yapılan araştırmalara göre kadınların yüzde 75’i adet yarıyılında, bu yarıyıla özgü farklılıklar yaşıyor, iş ve sosyal hayatları da bu farklılıklardan etkileniyor.

Adet belirtisinin doğurganlık yarıyılındaki kadınların yüzde 95’inde hafif görüldüğünü belirten Psikiyatri Uzmanı Aylin Aksoy Çoban, yüzde 5’inde ise hiçbir yakınma olmadığını söylüyor.

Adet belirtisinin daha çok 30’lu yaşlarındaki kadınlarda rehabilitasyonu gerektirdiğini ifade eden Aylin Aksoy Çoban, “Özellikle 30-45 yaş arası kadınlar daha sık yakınıyor. Belirtiler menopoz ile düzeliyor. Her döngüde belirtiler kesinlikle ortaya çıkmasa bile, döngülerin çoğunluğunda bulunuyor.

Hatta bazı aylar değişiklerinden daha makûs olabiliyor. Zati kadınların çoğu vaziyetlerinin yaşla birlikte makûslaştığını bildiriyor” diyor. Kadınlar doğurganlığa adım atmaya başladıkları andan itibaren, bir ay gibi kısa bir müddet içinde ciddi fizyolojik ve fiziksel metamorfozlar yaşıyor.

İlk adet görme anından itibaren menopoza kadar geçen vasati müddetin 30 sene gibi olduğunu varsayarsak, her ay yaşanan bu başkalaşımın ne denli ciddi olduğunu daha iyi kavramamız olası olabilir. Kadınların bu aylık periyodlar içinde yaşadığı duygusal, tavırsal ve bedensel belirtiler tıpta “Premenstrüel Belirti” PMS olarak adlandırılıyor.

İNTİHAR VE KABAHAT OPERASYONA TEŞEBBÜSÜ
Kabahat operasyona ve intihar teşebbüsleri artabiliyor PMS kadın olmanın ne denli güç bir iş olduğunu özetleyen bir vaziyettir reelinde. Olağan zamanda mesele olmayacak şeylerin büyütülmesi sebebiyle bireyler arası ilişkilerin bozulduğu bu yarıyılda, aile, sosyal ve iş hayatı derinden etkileniyor.

ADET BELİRTİYİ BELİRTİLERİ
Depresif ruh hali
Etrafa alakanın eksilmesi
Ruh halinde dalgalanmalar
Asaplılık
Gerginlik
Bitkinlik
Fazla geçime ya da bütün tersi uykusuzluk
Dikkat dağınıklığı
Memelerin büyümesi ve ileri derecede alıngan hale gelmesi
Bedende ödem oluşması

Kadınlar sanki tüm bedeni şişmiş, patlayacakmış gibi seziyor
Bu yarıyılda 2-3 kilo alınabiliyor.
Baş sızısı, bulantı, kusma, kabızlık, ishal görülebiliyor.

Kadınların canı bu yarıyılda ya tatlı ya da tuzlu istiyor Kadınlar adet yarıyılında iştah farklılıkları yaşıyor. Sanki hamile gibi aşeriyor. Bazı kadınlar tatlı şeyleri yemek isterken, bazıları tuzlu besinleri harcamak istiyor.

Çikolata, peynir, bazen tuzlu olduğu için salça, baharatlı besinler, limon gibi besinler daha fazla yeniliyor. Aralıksız bir şeyler yeme isteği, tıkınırcasına yemek yeme gibi yeme tavrında farklılıklar kollanıyor. Bazı kadınlarda ise iştahsızlık olabiliyor.

ADET BELİRTİYİ OLANLARA TEKLİFLER
B vitamini desteği kullanmak faydalı olabiliyor.
Tuzdan olası olduğunca uzak durmak gerekiyor.
Perhizde karbonhidrata ağırlık verilmesi öneriliyor.
Peynir, zeytin ve öteki besinlerin olası olduğunca tuzsuz harcanması ehemmiyet taşıyor.
Kalsiyumdan zengin besinlere ağırlık verilmesi gerekiyor.
Özellikle bu yarıyılda bireyin fiziksel egzersizini çoğaldırması öneriliyor.
Ancak egzersiz dendiğinde ağır spor programları akla gelmemeli.
Asansör kullanmak yerine merdivenleri seçim etmek, yürüme mesafelerini artırmak gibi basit ihtiyatlar bile çok faydalı olabiliyor.
Psikolojik belirtilerin ön tasarıda olduğu gidişatlarda bir psikiyatri uzmanıyla görüşmek faydalı olabiliyor.
Antidepresan, anksiyolitik kullanımı önerilebilir ancak ilaç rehabilitasyonuna karar verirken bireyin gidişatı, yaşadığı belirtiler, hayatının nasıl etkilendiği gibi şahsa özel gidişatlar göz önünde bulundurularak rehabilitasyon şahsa özel bir biçimde tertip ediliyor.

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/585103-tum-kadinlar-bu-belirtiyle-bogusuyor

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.