Tırnak mantarı, yaz sıcağıyla artıyor

14.09.2023
232
Tırnak mantarı, yaz sıcağıyla artıyor

Türkiye’de 4 milyonu aşkın tırnak mantarı hastası bulunduğunu belirten uzmanlar, hastaların bunun farkında olmadığını ya da umursamadığını ifade ediyor. Uzmanlara göre, hastalık rehabilitasyon edilmediği sürece bedene …

Türkiye’de 4 milyonu aşkın tırnak mantarı hastası bulunduğunu belirten uzmanlar, hastaların bunun farkında olmadığını ya da umursamadığını ifade ediyor.

Uzmanlara göre, hastalık rehabilitasyon edilmediği sürece bedene ve öteki aile fertlerine bulaşıyor. Sıcak ve terli kundura giyenler, bot kullananlar, kuaför ve ev hanımları, sporcular ve ortak soyunma odası ile duş kullananlar tehdit altında.

özellikle yaz aylarında artan sıcaklar birliktesi tırnak mantarı hastalığını getiriyor. Sık karşılaşılan bir problem olan tırnak mantarı hastalığı, tırnaklarda beyaz-sarı renk farklılığı, kalınlaşma ve kırılma ile kendini gösteriyor. Genellikle ayak parmaklarında tesadüfülen tırnak mantarı, tırnakların altında artan ve ancak mikroskop ile görülebilecek ufak organizmalar olduğu için erken yarıyılda farkedilmiyor.
Bu organizmalar özellikle kundura ve terliklerde, havlularda, bahçede, genel kullanıma sarih duşlar, jimnastik salonları, yüzme havuzlarının basamakları, otel, cami halıları gibi etraflarda bulunuyor. Tüm mantar hastalıkları gibi tırnak mantarının da bulaşıcı ve basitçe dağıldığını kaydolan uzmanlar şunları söylüyor:

“Kendiliğindene iyileşmesi muhtemel olmayan bu mantar infeksiyonu için kesinlikle bir hekime tetkik olunması gerekiyor. Tırnak mantar hastalıkları, genellikle ayağın bir ya da iki tırnağında başlar. Daha sonra tam tırnaklara yayılabilir. Hastalığın erken yarıyıllarında banal sıhhatli pembe renk kayboldukça, tırnağın dış köşesi hafif sarılaşır. Hastalık dağıldıkça tırnak sertleşir ve biçim değiştirir. Hastalıklı mantarlı doku zayıfladıkça yumuşaklaşır ve basitlikle kırılır. Tüm tırnak, değilmeye karşı duyarlıdır. Kundura ve çorap giymek dahi acı verir. Tırnak gevşeyebilir ve tenden dağılabilir, hatta düşebilir. Tırnakları kesmek ve tırnak cilası sürmek işe afacan”.
Oldukça yaygın bir hastalık olan tırnak mantarının ilerleyen olasılığı da artıyor. Yapılan araştırmalara göre, 16-24 yaş grubundakilere oranla 55 yaşın üzerindeki fertlerde tırnak mantarı büyüme olasılığı 3,5 kat daha fazla.

Yapılan araştırmalar tırnak mantarı hastalığının bireylerin özgüvenlerini ve sosyal ilişkilerini de negatif doğrultuda etkiliyor. Hastaların yüzde 44′şöhretin tırnaklarının görünmesinden çekindiği için ulusa sarih alanlardan yararlanmadığını gösteriyor. Ayrıca tırnak mantarı hastalığı, el ve ayakların etkin olarak kullanıldığı günlük yaşam faaliyetlerini de yasaklayabiliyor. Hastaların yüzde 48′i ağrı dinlediklerini, yüzde 38′i kundura giymede zorlandıklarını, yüzde 15′i ayakta dururken ya da yürürken rahatsız olduklarını belirtiyorlar.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.