Stres egzaması!

08.03.2023
847
Stres egzaması!

Son derece yaygın, 30 yaştan sonra görülen hastalık! Egzama; tenin muhtelif iç ve dış etmenlere bağlı, iltihabi yanıtı olarak ortaya çıkan muayenehane tabloların genel adıdır ve …

Son derece yaygın, 30 yaştan sonra görülen hastalık!

Egzama; tenin muhtelif iç ve dış etmenlere bağlı, iltihabi yanıtı olarak ortaya çıkan muayenehane tabloların genel adıdır ve hastaların çoğunda ortak muayenehane özellikler gösterirler. Ten stresten de oldukça etkilenen bir uzuv olduğu için stres egzamaları da oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Uzmanlar, stres egzamasını anlatıyor.

Stres egzaması nedir?
Ten; bireyin iç ve dış civarları arsında bir hudut oluşturan, duygularımızın ve tepkinlerimizin yansımasında ehemmiyetli rolü olan bir uzuvdur. Yapılan araştırmalarda; dermatolojik hastalıkların takribî yüzde 40 kadarında, eşlik eden bir psikolojik bozukluk olduğu görülmektedir. Strese bağlı olarak ortaya çıkan ten hastalıkları arasında en sık görüleni ‘stres egzaması’ olarak da öğrenilen ‘yosun simpleks kronikus’ dur.

Kimlerde görülür?
Stres egzaması, son derece yaygın bir hastalıktır. En sık görüldüğü yaş grubu 30-50 yaş aralığıdır. Bayanlarda erkeklerden daha sık görülür. Hastalık, obsesif karakter yapısına sahip şahıslarda ve alerjiye yatkınlığı olan fertlerde daha sık görülür.

Bulguları nelerdir?
Bu hastalık başlangıçta görünür rastgele bir belirti olmaksızın bireyin kaşıntı dinlemesi ve aralıksız kaşıntı ve sürtünme neticeyi ortaya çıkan bulgularla karakterizedir. Kaşınan bölgelerde zamanla kızarıklık kepeklenme ve tende kösele eşi kalınlaşma ile beraber pul pul ten dökülmeleri ve kabuklu yaralar ortaya çıkar. Egzama ilerlerse bu bölgelerde zamanla sulantı, ağrı, sarih yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan tene giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Rehabilitasyon edilmezse kaşıntı aralıksız bir hal alır ve giderek bedenin farklı yerlerine dağılır.

Bedende nerelerde oluşur?
Bedenin rastgele bir yerinde görülebilmekle beraber en sık saçlı ten ense hududunda, sırtta kürek kemiklerinin üzerindeki tende ve bacaklarda ortaya çıkar. Pudra’daki habere göre, özellikle kullanılan elin erişebildiği ten alanlarında akşamları artan kaşıntı ile kendini gösterir. Hastalık bazen makat bölgesini de yakalayabilir ve şiddetli dayanılmaz kaşıntıya yol açabilir.

Rehabilitasyonu nasıl yapılır?
Rehabilitasyon edilmeyen ve umursamama edilen gidişatlarda, tende geri dönüşümsüz bulgular alana gelebilir. Tende kalınlaşma ve ten renginde koyulaşma bazen senelerce sürebilir. Stresin tetiklediği bu hastalık da strese neden olur ve hadise bir kısır döngüye girer. Bu sebeple hastalığın erken tanısı ve rehabilitasyonu ehemmiyetlidir.

http://www.haberturk.com/saglik/haber/547222-stres-egzamasi

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.