Sorun Sadece Antibiyotik Mi?

14.06.2023
583
Sorun Sadece Antibiyotik Mi?

Antibiyotik şuursuz ve yanlış kullanım neticesinde hasar verirken aynı zamanda tükeniyor da.

Türk Mikrobiyoloji Toplumu Başkanı Prof. Dr. Kayacan, “Antibiyotikler çok ehemmiyetli bir kaynaktır ve korunmaları lüzumludur. Aynı zamanda antibiyotik tükenen tek ilaç cinsidir. Bu sebeple henüz çok geç değil ama artık harekete geçmeliyiz.” dedi.

Türk Mikrobiyoloji Toplumu TMC Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Kayacan, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyon kaynaklı sağlık meselelerinin rehabilitasyonunda kullanılan ilaçlar olduğunu dile getirerek, mikrobiyolojinin de antibiyotik, direnç gibi tüm etkenleri birbirine bağlayan bir alan olduğunu ifade etti.

Penisilinin bulunması ve bütün ticari olarak tedavüle girmesinden sonra enfeksiyona bağlı vefatlarda ehemmiyetli miktarda eksilme görüldüğünü ve bu sebeple antibiyotiklerin “çağın en ehemmiyetli buluşu” biçiminde uzun senelerce anıldığını anlatan Kayacan, buna karşın tüm insanlığın hayatı içinde antibiyotiklerin ömrünün kısa kaldığını söyledi. 

“Tıbbın Ehemmiyetli Kazanımları Kaybedilme Riskiyle Karşı Karşıya”

Kayacan, antibiyotik mukavemetinin ehemmiyetine işaret ederek, “Kanser rehabilitasyonunda kullanılan bir yöntem olan kemoterapi, böbrek, karaciğer, kemik iliği nakli gibi uygulamalar ile büyük cerrahi işlemlerin tesirli antibiyotikler olmadan galibiyetli biçimde yapılmaları olası değildir. Çağdaş tıbbın bir hayli ehemmiyetli kazanımı antibiyotik mukavemeti nedeniyle kaybedilme riskiyle karşı karşıyadır.” diye konuştu.

Antibiyotik mukavemetinin hayvancılık açısından da eşdeğer ehemmiyete sahip olduğunu, hayvanların dirençli bakterilere bağlı enfeksiyonlar neticeyi kaybının büyük bir yiyecek kaynağı krizine neden olacağının öngörüldüğünü vurgulayan Kayacan, laflarını şöyle bitirdi:

“Günümüz bilgilerine göre antibiyotiklere dirençli bakterilere bağlı olarak Amerika ve Avrupa’da senede 50 bin hasta yaşamını kaybetmektedir. Dünyanın geri kalanı da dahil edildiğinde bu rakamın toplamda 700 bin hastayı aştığı hesaplanmaktadır. Kriz hakimiyet altına alınamazsa 2050 senesinde bu sayının 10 milyona çıkmasından korkulmaktadır. Antibiyotikler çok ehemmiyetli bir kaynaktır ve korunmaları lüzumludur. Aynı zamanda antibiyotik tükenen tek ilaç cinsidir. Bu sebeple henüz çok geç değil ama artık harekete geçmeliyiz.”

“Reçetesiz Antibiyotik Satışının Yasaklanması Çok Büyük Bir Milat”

Prof. Dr. Gür, Türkiye’de reçetesiz antibiyotik satışının yasaklamasının çok büyük bir milat olduğunu belirterek, “Bunun takip edilmesi ve sorgulanması gerekiyor. Zira hastalar yalnızca reçete edilen antibiyotikleri kullanmalı. Reçetesiz kullanım netlikle geçerli olmamalı. Her hekim hastasına uygun antibiyotik kullanımının ne olduğunu açıklamalı. Ülkemizde antibiyotiğin eczanelerden reçetesiz alınabildiği yarıyıllarda öteki ülkelere mukayeseyle harikulade bir direnç oranına sahiptik. Şimdi, biz birkaç sene içerisinde bunun duraksamasını veya süratini keseceğini düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.