Sigara Yasağı İşe Yaradı

29.03.2023
765
Sigara Yasağı İşe Yaradı

Kahvehanelerdeki sigara yasağına şahsi serbestlikler kısıtlanıyor diyerek karşı çıkan Danıştay a tepkiler gelişiyor. Yasağın pasif içiciliği önlediğini aktaran Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Para kazanma serbestliği, şahısların sıhhatlerini tehlikeye etme noktasına getirilmemeli.” biçiminde konuştu.

Danıştay ın, kahvehanelerdeki sigara yasağını Tüzük Duruşması ne götürmesi, doktorları endişelendirdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Sağlık Kurumu Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yasağın pasif içiciliği önlediğine işaret ederek, “Bir şahıs, istemediği halde bir başkasının içtiği sigara suratından kanser olur, kalp krizi geçirirse bu ahlakî bir vaziyet olmaz.” dedi. Türk kültüründe kahvehanelerin ehemmiyetli bir yeri olduğuna dikkat toplayan Prof. Özlü, şunları söyledi: “Ehemmiyetli bir popülasyon kumpaslı olarak buralara gidiyor. İşsizler, gençler gün boyu kahvehanede. Çalışanlar da belirli saatlerde kahvehanelerde kalıyor. Kahvehaneler sigara içilebilir hale kazançsa, bu şahısların yoğun sigara dumanına maruz kalması neticeyi sigara ile alakalı tehlikeler yine ortaya çıkacaktır.”

Sigara içilen ve içilmeyen yer biçiminde yapılan ayrımların hiçbir biçimde bereketli olmayacağının altını çizen Özlü, “Sigara dumanı çok kolay her yere dağılabilir. Şahısların sigara içme serbestliği kadar, pak hava teneffüs etme serbestliği daha ön tasarıdadır. Para kazanma, ticaret serbestliği natürel ki olmalı, ancak bu serbestlikler şahısların sıhhatlerini tehlikeye atma noktasına getirilmemeli.” dedi.

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise Türkiye de her sene 17 bin insanın, sigara dumanına maruz kaldığı için yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Prof. Dağlı, sigaranın, 50 yıldır öldürdüğü öğrenilen bir madde olduğuna dikkat toplayarak, “Sigara dumanına maruz kalmak öbür insanları öldürür. Öldürdüğü öğrenilen maddelerden insanları gözetmek devletin öncelikli görevidir.” biçiminde konuştu.

HER SENE 17 BİN ŞAHIS PASİF İÇİCİLİKTEN YAŞAMINI KAYBEDİYOR

Her sene Türkiye de, sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için 17 bin şahsın yaşamını kaybettiğinin altını çizen Dağlı, “Bu, yalnızca ülkemizdeki sayı. Dünyayı düşünürsek, milyonlardan bahsetmeliyiz.” diye ifade etti. Pasif içiciliğin, can vermemek için sigara içmeyen bir şahsın öldürülmesi anlamına geleceğini aktaran Dağlı, “Bunun anayasal bir hak olması muhtemel mi?” diye sordu. Teknik bilgi beceriksizliği nedeniyle böyle bir karar alındığını söyleyen Dağlı, şunları söyledi: “Biz bu teknik bilgileri vermek için avukatımız aracılığı ile müdahil olmak üzere arzda bulunduk. Sonuçta Türkiye de teknik bilgi raporları olan bir hayli bilim adamı var. Ancak kabul edilmedi. Danıştay, teknik yanılgılar kapsayan bir karar verdi. Bu karar, insan canına hedefleyen bir karardır.

Yasak, ticaret serbestliğine ters değil

Hacettepe Üniversitesi Millet Sıhhati Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Öğrenir, yasağın ticaret serbestliğine terslik teşkil etmediğine dikkat çekti. Maliye Bakanlığı nın bilgilerine göre, yasaktan sonra ikram sektöründe açılan şirket rakamının, kapanandan fazla olduğunu vurgulayan Öğrenir, “Üstelik, bu şirketlerin yatırdıkları Katma Değer Vergisi ölçüyü de çoğalıyor. Bu, daha çok alıcı geldiği anlamına geliyor.” dedi. Tüzük Duruşması nin mevzuyu yalanlayacağını düşündüğünü belirten Öğrenir, “1996 da toplu taşıma vasıtaları ile alakalı kanun çıktığında da mevzu Tüzük Duruşması ne götürüldü. O zaman aklıselimli karar verildi. Cemiyet sıhhati söz mevzusu olduğunda, yasaklar Tüzük ya terslik teşkil etmez.” dedi.

İnternet Gazete

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.