Sigara Ve Gençlik

01.04.2023
717
Sigara Ve Gençlik

Sigara içenlerin kullandığı mazeretler nelerdir? Birey sigara kullanmaya neden başlar? Sigaraya başlanmaması için neler yapılmalıdır?

Amerika Birleşik Devletleri De tütün kullananların sağlık-bakım giderleri donakaltıcıdır. Her sene, tıbbi giderler için 23 milyar dolar tüketiliyor ve sigara içmenin tesirleri sebebiyle eksilen çalışma zamanı ve üretkenlikten dolayı da 30 milyar dolar hasar ediliyor. Her sene, şehir. Dünya Savaşı ve Vietnam savaşlarında can verenlerin toplamından daha yüksek rakamda Amerikalı, sigara içmekten dolayı can veriyor.

Sigara içmenin dolaylı maliyeti de aynı derecede donakaltıcıdır. Her sene, sigaranın neden olduğu yangınlar, 400 milyon dolardan daha fazla mülk hasarına neden oluyor. Sigara içmekten dolayı hasta olan şahısların maluliyet haklarını karşılamak için lüzumlu olan yüksek sigorta primleri ve ödentiler de bu çizdiğimiz maliyet tablosunun bir kısmını oluşturmaktadır.

Sigara içmenin hasarları hakkındaki ihtarlar, sigara içenler üzerinde tesirli oldu. Bugün, 40 milyon etrafında Amerikalı, kendisini daha öncekinden sigara içen olarak belirlemektedir. Sigara içen erkeklerin rakamı da 1965 de yetişkin erkeklerin yansıyken, bugün üçte bire düşmüştür. Bayanlar arasında ise sigara içenlerin rakamı, az bir düşüş göstererek, üçte birin altına inmiştir. Yeniden de, sigara içmenin son derece iyi öğrenilen hasarlarına karşın, 20 yaşın üzerindeki 50 milyon insanın hipotezi 14 milyonu, ya sigara içmenin hasarlarından habersizdirler ya da sigaranın sıhhate hasarlarını kabul etmemektedirler. Amerikalıların yarısından çoğu, sigara içmenin alışkanlık oluşturduğunun şuurunda değildirler. Çok az birey, sigarayı bir günde ya da haftada birkaç sigarayla sınırlamaktadır. Elli milyon Amerikalı, her gün 80 milyon koli sigara tüketmektedir.

Tütün kullanımının legal olmasından ve sigara içmek sosyal açıdan kabul gördüğünden dolayı, sigara içmenin riskleri hakkındaki eğitim, içmeye son vermenin ya da hiç başlamamanın bahanelerini oluşturmada en faal yol olabilir. Sonraki sayfalarda, sigara içmenin sıhhate hasarları ve bazı sigara vazgeçme usulleri açıklanmaktadır. Tıbbi ispat sarih ve nettin sigara, pipo ya da puro içme ya da tütün çiğneme sıhhatiniz için risklidir. Hatta tütünün seyrek kullanımı dahi sağlık açısından zararlıdır.

İnsanların sigaraya başlama ya da vazgeçmeyi yalanlama sebepleri çok sarih değildir. Sigara içen bazı şahıslar, özellikle sabah uyanmak ya da öbür zamanlarda açıkgöz kalmak için misalin, araba kullanırken sigaralarının kendilerine enerji verdiğini bildirmektedirler. Nikotin, adrenalin eşi bir tesirle uyarıcı olarak iş görür. Misalin, sigara içerken kalp atışınız süratlenir ve kan tazyikiniz artar.

Sigara içen bazı şahıslar ise, gerilim altında olduklarında sigaranın kendilerini yatıştırdığını ifade etmektedirler. Bir destek olarak sigara, asaplı olduklarında ellerine oyalanacakları bir şey verir; alakalarını başka bir şeye yöneltmelerine neden olur ve hatta bir güvenlik hissi verir.

Tütündeki nikotin, alışkanlık yapan bir maddedir. Kumpaslı olarak sigara içenlerde nikotin, ancak başka bir sigara daha içilmesiyle ortadan kaldırılabilen bir alışkanlık cevabına yol açar. Alışkanlığın derecesi, bireyin ne kadar zamandır ve hangi ölçüde sigara içtiğine bağlıdır. Sigara içmenin sebebi hem psikolojik hem de fiziksel olabilir. Kimileri için, yaşadıkları hayat şartlarında sigaranın kumpaslı kullanımı, bu bireyleri sigara içmeden hayatla başa çıkamayacaklarına ikna etmiştir.

Reklamlar da sigara içme tutumunu etkilemektedir. Tütün sanayisinin, senede 2 milyar dolardan fazla bir meblağının reklamlara ve tanıtımlara tüketilmesi sebebiyle, sigara Amerika da en güçlü olarak pazarlanan harcayıcı mahsulü haline gelmiştir. Reklamların çoğu, sigara içmeyi, koşma, cümbüş, doğa gezileri gibi fiziksel ve sarih havada yapılan faalliklerin bir parçası olarak göstermektedir. Aynı zamanda tütün işletmeleri, rock konserleri, araba ve at yarışları ve atletizm gibi genç insanların kalabalık rakamda katıldığı, dikkat çekici faalliklere de sponsorluk etmektedir. Tanıtım daha da mübalağa etilerek, tütün işletmeleri, millete, çoğu gençlerin ellerine geçen parasız sigara kutuyu numuneleri dağıtmaktadır.

Tıp alanında çalışanların eğitim mücadelelerine rağmen, tütün sanayisi, milletle ilişkilerde gösterdikleri gayret, anketler ve görüşmelerde bulunan şahıslar yoluyla, ısrarlı bir biçimde sigara ve hastalık arasındaki ilişkiye alan okumaktadırlar. Her ne kadar tütün üreticileri emellerinin, mevcut sigara içen şahısların bir markaya sadık kalmalarını sağlamak olduğunu iddia ediyorlarsa da, fazla pahalı reklamları, tanıtım ve politik kampanyalarının, sigara içmeye başlayan ve sürdüren bir hayli genç insan üzerinde anlamlı bir tesir oluşturduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

 

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.