Salmonella Kaynaklı Gıda Zehirlenmeleri

15.06.2023
551
Salmonella Kaynaklı Gıda Zehirlenmeleri

Son senelerde yeni enfeksiyonların sıklığının eksilmiş olmasına rağmen, özellikle belli antibiyotiklere karşı direnç geliştiren suşların neden olduğu ve birbirinden ayrı olarak ortaya çıkan yeni salgınlar bildirilmiştir.

Son senelerde yeni enfeksiyonların sıklığının eksilmiş olmasına rağmen, özellikle belli antibiyotiklere karşı direnç geliştiren suşların neden olduğu ve birbirinden ayrı olarak ortaya çıkan yeni salgınlar bildirilmiştir. JAMA’ da Washington ve California’da bu cins üç salgın bildirilmiştir. Salmonella çoğunlukla az pişmiş ya da ham yumurta, tavuk, et ve pastörize olmayan gıdalar yoluyla bulaşır. Korunmak için en iyi yol, bu cins yiyecek mahsullerini az pişmiş ya da ham yememek, mutfak tezgahını, besini hazırladığınız kapları ve ellerinizi iyice yıkamaktır.

Salmonella

Salmonella, insanlarda ishalli hastalığa neden olan bir bakteri grubudur. Genellikle, hayvan dışkısı bulaşmış gıdalar yoluyla dağılır. Salmonella’nın bir hayli değişik tipi vardır.

Salmonellaya Neden Olan Etkenler

Ham ya da az pişmiş et, tavuk, yumurta ya da pastörize olmayan süt pastörize olmayan sütten üretilen mahsuller.Bir Hayli hayvan orijinli ham gıdalarda bulunabilir, ancak gıdaları pişirmek çoğunlukla Salmonella’yı öldürür.Yiyecek mahsulleri yıkanmamış mutfak malzemeleri ya da bazı ev hayvanlarının dışkılarıyla temastan sonra neticeyi de enfekte olabilir.Yakın zamanlarda Yiyecek ve İlaç Yöneti, yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanların alfa-alfa filizi yememesini önerdi.

Belirtileri

Salmonella ile enfekte şahısta enfeksiyondan 12-72 saatte ishal, ateş ve karında kramp büyüyebilir. Hastalık salmonelloz çoğunlukla 4-7 gün sürer ve hastaların çoğu rehabilitasyonsuz iyileşir. Ancak bazı şahıslarda hastalık, sağlık kurumuna yatırılmayı ve antibiyotik kullanmayı gerektirebilecek kadar ağır olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi zayıflamış şahıslar bu grupta yer alır.

Korunma Yolları

Tavuk, et ve yumurtayı yemeden evvel iyice pişirin.Ham ya da az pişmiş tavuk, et, yumurta ya da pastörize olmayan sütten üretilen besin, meşrubat ve öteki yiyecek mahsullerini yemeyin.Sebzeleri yemeden evvel bol suyla yıkayın.Çapraz bulaşmayı önlemek için sebze, pişmiş ya da hazır gıdaları, pişmemiş besinlerle ham yumurtadan ayrı bir yere yerleştirin. Ham gıdaları hazırladıktan sonra ellerinizi, bıçakları, tezgahı ve öteki mutfak malzemelerini iyice yıkayın.Gıdaları hazırlamadan evvel ve hayvan dışkısıyla temas ettikten sonra ellerinizi iyice yıkayın.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.