Proteinle ilgili mitlere inanmaktan vazgeçin
İlk okulda her sınıfta asılı duran, dört temel yiyecek grubu grafiklerini hatırlıyor musunuz? Protein kutucuğunda, kalın bir dilim biftek, tam bir balık ve bütün bir …
İlk okulda her sınıfta asılı duran, dört temel yiyecek grubu grafiklerini hatırlıyor musunuz? Protein kutucuğunda, kalın bir dilim biftek, tam bir balık ve bütün bir tavuk vardı. Süt ürünlerinin de kendi özel kutusu vardı. Sağlıklı bir diyetin et ve süte dayandığı öğretildi bize. Proteinin besinlerin en değerlisi olduğu ve bol miktarda proteinin güç, sağlık ve dinçliğin sırrı olduğunu öğrendik. Ama maalesef kanser oranlan çok arttı. Hastalığın nedenleriyle ilgili olarak yapılan bilimsel araştırmalar, bize öğretilenleri tekrar düşünmemiz gerektiğini göstermektedir. Eski alışkanlıklar zor ölür; çoğu Amerikalı çocukken onlara öğretilen bilgilere takılı kalmışlardır. Modern kültürde, protein kadar gerçekten saptırılmış çok az konu vardır.
Proteine ihtiyacımız olduğunu unutmayın. Diyetimizde protein olmadan sağlıklı olamayız. Diğer yandan, bitkisel gıdalarda oldukça fazla protein vardır ve ne yiyeceğinize karar vermek için beslenme uzmanı olmanıza ve proteini tam olarak almak için yiyecekleri birbiriyle karıştırıp eşleştirmenize gerek yoktur. Doğal yiyeceklerin herhangi bir kombinasyonu, sekiz temel amino asit ve diğer önemsiz amino asitler de dahil olmak üzere, size yeterince protein sağlayacaktır.
Her öğünde tam protein sağlamak için yiyecekleri eşleş-tirmek gereksizdir. Vücut yirmi dört saatlik bir periyot boyunca amino asitleri depolar ve gerektiğinde salgılar. Günlük protein kullanımının yaklaşık altıda biri, kendi vücut dokularımızın tekrar kullanımından gelir. Bu tekrar kullanım ya da sindirim yolunu kaplayan kendi hücrelerimizin sindirilmesi, öğünden öğüne amino asit “eksikliğinin” oluşmasını engeller.
Sadece bitkisel gıdalar yeseniz bile, yeterli protein almak için derin bir beslenme bilgisine gerek yoktur.
Ancak, vejetaryen bir diyet, beyaz ekmek ve diğer işlenmiş yiyeceklere dayandığında protein içeriği azalır. Ama sebze, tam tahıl, fasulyegil ve kuru yemiş gibi işlenmemiş yiyecekleri diyetinize dahil ettiğiniz anda, diyet protein açısından zengin hale gelir.