Yaz aylarında peeling zararlı

06.05.2023
671
Yaz aylarında peeling zararlı

Hanımlar dikkat! Hoşlaşacağım diye sıhhatinizden olmayın. Ciltteki iltihaplı sivilce izlerinin, yaşa bağlı ince çizgiler ile kirlerin eksiltilmesi ve daha canlı bir görünüm elde edilmesi emeliyle yapılan peelingin …

peeling
Hanımlar dikkat! Hoşlaşacağım diye sıhhatinizden olmayın.

Ciltteki iltihaplı sivilce izlerinin, yaşa bağlı ince çizgiler ile kirlerin eksiltilmesi ve daha canlı bir görünüm elde edilmesi emeliyle yapılan peelingin cilt cetme, ciltte kalıcı kirlere, tahrişe ve alerjiye neden olabileceği için yaz aylarında yapılmaması gerektiği bildirildi.

Ankara Üniversitesi AÜ Tıp Fakültesi Cildiye Anabilim Dalı Öğretim Abonesi Prof. Dr. Rana Anadolu, ”cilt cetme”nın, tenin yapısını düzenleyen, değiştiren, canlandıran, gençleştiren, gözenekleri tıkanmış olan teni daha canlı ve sıhhatli hale getiren bir harekât olduğunu söyledi.

Cilt cetme harekâtının, kimyevi peeling yüzeysel-orta derin, mekanik peeling yüzeysel-orta-derin lazer peeling orta -derin ve plasma peeling geç yüzeysel-orta derin olmak üzere 4 biçimde yapıldığını anlatan Anadolu, ”Bu uygulamalarla, tenin yüzeysel olarak ceddilmesi ya da tenin en üst katmanındaki hücrelerin ceddilmeye yönlendirilmesi sağlanmaktadır” dedi.

Anadolu, bu usullerle güneş zararı, kronolojik ihtiyarlama gibi etmenlerin tende oluşturduğu buruşuklar, güneşe ve yaşa bağlı kirler, kanser meyli potansiyeli taşıyan yüzeysel kızarıklık ve koyu kirler, melazma denilen hormonal veya hamilelik kirlerinin eksiltilebildiğini kaydoldu.

Anadolu, kumpaslı aralıklarla yapılan yüzeysel ve hafif peeling harekâtının, faal iltihaplı sivilce meselesinde de iltihaplı sivilce rehabilitasyonuna destek olduğunu, iltihaplı sivilce izlerinin oluşmasını ve derinleşmesini yasaklamada verimli olabileceğini söyledi.

Tendeki ileri derecede hafifleme ve sarkmaların ise bu cins usullerle tamamen düzenlenemeyeceğine dikkati sürükleyen Anadolu, bu vaziyetlerde plastik cerrahi uygulamalar gerekebileceğini belirtti. Peeling uygulamalarının derin izlerde bir dereceye kadar, minik ve yüzeysel izlerde ise daha tesirli olabileceğini söyledi.

-”NETİCE, CİLT YAPISINA GÖRE DEĞİŞİR”-
Anadolu, cilt cetme harekâtının, surat, boyun, göğüs, eller ve kollara, hastanın cilt yapısının vaziyetine göre asit solüsyonu seçilerek uygulandığını söyledi.

Tenin, yağlarından temizletildikten sonra rehabilitasyon bölgesine uygulama yapıldığını anlatan Anadolu, ”Harekât sırasında 5-10 dakika kadar hafif yanma ve batma hissi, kızarıklık olabilir. Harekât sonrasında, güneşderi korunmak şartı ile klasik günlük yaşama dönülebilir” dedi.

Anadolu, elde edilecek neticenin, uygulamanın kaç seans yapılacağı, hastanın ten problemi, cilt yapısı ve temennisine göre değişebileceğini belirtti.

-”CİLT, PEELING SONRASINDA GÜNEŞDERİ KORUNMALI”-
Anadolu, uygulama sonrasında pozitif netice alınabilmesi ve tepkin görülmemesi için, cildin kesinlikle güneşderi korunması gerektiğini vurguladı. Anadolu, ”Uygulama sırasında ve sonrasında, netlikle güneş ve solaryumdan uzak durulmalı. Hafif peelingde en az birkaç hafta, orta ve derin peelingde ise birkaç aydan bir seneye kadar değişebilen vakitte UV gözetmesi yapılmalı” dedi.

”Bu harekâtlar, özellikle ultraviyolenin yoğun olduğu ilkbaharın son zamanlarında ve yaz aylarında yapılmamalı” diye konuşan Anadolu, şunları kaydoldu:

”Cetme harekâtları gerek kimyevi gerekse de mekanik veya lazerle olsun, operasyonun şiddeti ile paralel olarak tende salt tahriş alana getirecektir. Bu harekâtların sonrasında da o bölge güneş görürse bölgede kesinlikle kirletilme görülecektir.

Bunun dışında, ten duyarlılaştığı için güneşin de tesiriyle kızarıklık, kaşıntı, tahriş ve alerji görülebilir, çok kolay güneş yanıkları ile karşılaşılabilir.”

Anadolu, buğday derili ve esmer tonlarında olan bireylerde, daha keskin kirletilme görülebileceğini ifade ederek, ”Zira bu şahıslar, bu uygulamalardan sonra koyu renkli kirletilmelere karşı yatkındır” diye konuştu.

Sarih derili, sarışın, kızıl saçlı ve sarih renk gözlü bireylerin cilt yapısının ise tahrişlere daha yatkın olduğuna dikkati sürükleyen Anadolu, bu bireylerde tende atanma sonrası kızarıklık ile sarih renkte kirlerin görülebileceğini dile getirdi.

Anadolu, istenmeyen bu cins vaziyetlerin görülmemesi ve uygulama sonrasında pozitif netice alınabilmesi için peeling harekâtlarının güz ve kış aylarında uygulanması ve hastaların özellikle güneşderi korunma mevzusunda uyarılması gerektiğini bildirdi.

Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=87502&cat=220&dt=2008/07/24

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.