Kronik yorgunluk nasıl yenilir?

28.02.2023
810
Kronik yorgunluk nasıl yenilir?

Bunları kesinlikle uygulayın Kronik bitkinlik belirtiyi, şimdilik kesin çözümü bulunmayan bir sağlık meseleyi. Bakırköy Dr. Sadi Davetli Eğitim ve Araştırma Sağlık Kurumu Dahiliye Muayenehane Şefi Doç. Dr. …

Bunları kesinlikle uygulayın

Kronik bitkinlik belirtiyi, şimdilik kesin çözümü bulunmayan bir sağlık meseleyi. Bakırköy Dr. Sadi Davetli Eğitim ve Araştırma Sağlık Kurumu Dahiliye Muayenehane Şefi Doç. Dr. Özlem Harmankaya Kaptanoğulları, bu vaziyetteki hastalara genellikle dinlenmenin önerildiğini söylüyor. Kronik bitkinlik belirtili hasta, hastalığının ağırlığı oranında, hayat stilinde acıklı farklılıklar yapmaya zorlanıyor. İş tarzının değişmesi ve bazı rutin işlerden bırakılması gibi. Bazı hastaların daha evvel hiç yapmadıkları kısıtlama mevzusunda güçlük sürüklediğini belirten Doç. Dr. Kaptanoğulları, “Bu vaziyette her hastaya göre yeni bir tertip etme gerekiyor. Dinlenme yarıyılları da, hastalık bulgularını tedbire mevzusunda verimli oluyor” diye konuşuyor.

EGZERSİZİN AŞIRISI HASARLI
Kronik bitkinliği olan hastaya, yoğunluğu artan ve kendisini zorlamayan bir egzersiz programı da uygulanabiliyor. Ancak egzersiz, iki ucu aşikar bir kılıç olarak görülüyor. Egzersizin banal dozda yapılması faydalıyken; ağır egzersiz, hastalık bulgularının tekerrürüne yol açarak şahsa hasar verebiliyor. Doç. Dr. Kaptanoğulları, “Hastalar yüzme, yürüyüş, bisiklet ve pilatesten faydalanabilir” diyor. Hekim tarafından lüzumlu görülmesi halinde, kronik bitkinlik belirtili hastaya, antidepresan da verilebiliyor. İlaç rehabilitasyonu ve lüzumlu görülmesi halinde fizyoterapinin de rehabilitasyona ilave edilmesiyle, hastanın şikâyetlerinden ve kronik bitkinlikten kalıcı olarak kurtulması söz mevzusu olabiliyor. Öte yandan, kronik bitkinlik belirtiyi olan hastaların strese karşı çok hassas olduklarının unutulmaması gerekiyor.

KİLO HAKİMİYETİ EHEMMİYETLİ
Kilo hakimiyeti ve mideyle alakalı şikâyetlerin eksiltilmesi, kronik bitkinlik belirtisinde ehemmiyet taşıyor. Bu gibi vaziyetlerde, yiyecek alerjileri görülüyor. Hastalarda evvel kilo kaybı, sonra kilo çoğalışı kollanıyor. Lüzumlu görülmesi halinde multivitamin ve mineral takviyeyi faydalıyken, fazla vitamin kullanımı hasarlı bulunuyor. B12 ve C vitaminleri, magnezyum, Omega 3 yağ asitleri, lizin ve karnitin de, bu belirtiyle gayrette tesirli oluyor.

SOFRANIZDAN YETERSİZ ETMEYİN
DOÇ. Dr. Kaptanoğulları, kronik bitkinlikle gayrette demirden zengin beslenmenin ehemmiyetli bir rol oynadığını söylüyor. İşte hastaların harcaması gereken demir zengini yiyecekler:
Kırmızı et ve et mahsulleri
Balık
Karaciğer
Dalak
Roka ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler
Fındık, fıstık, susam gibi kuruyemişler
Kuru meyveler
Üzüm, kayısı, çilek ve ayva gibi yaş meyveler
Pekmez, tahin

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK HT MAGAZİN

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/585627-kronik-bitkinlik-nasil-yenilir

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.