KENE ISIRIĞI VE KIRIM-KONGO HEMORAJİK ATEŞİ

İplik inceliğinde, sarımtırak beyaz renkte, boyları iki milimetre ile bir santimetre arasında değişen ve dışkı ile atılabilen bağırsak asalaklarıdır. Hastalık, oksiyür yumurtalarının ağız yoluyla alınması ile bulaşır.
Oksiyürler
İplik inceliğinde, sarımtırak beyaz renkte, boyları iki milimetre ile bir santimetre arasında değişen ve dışkı ile atılabilen bağırsak asalaklarıdır. Hastalık, oksiyür yumurtalarının ağız yoluyla alınması ile bulaşır. Yumurtalar dişi oksiyürler tarafından makat çevresine vazgeçilir. Makatta kaşıntı olmaya başlar. Çocuk kaşındığı zaman tırnak aralarına giren yumurtalar bir şey yerken ağız yoluyla tekerrür bağırsaklara erişir. Kız çocuklarında faize uzvuna kaçan yumurtalar ve oksiyürler akıntılara neden olurlar.
Rehabilitasyon
Oksiyürlerle çaba ilaçlarla yapılır.Doktor, tam aile azalarına aynı rehabilitasyonu uygular.
Korunma
Çocukların tırnaklarının kısa kesilmesiKaşınmamaları için uyarılmalıTuvaletten çıktıktan sonra ve oyundan geldikten sonra eller kesinlikle sabunla yıkanmalıİç çamaşırları yıkanırken kaynatılmalıdır.Askarisler
Oksiyürlerden daha riskli asalaklardır. Boyları 15 ila 40 santim arasında olduğu için, bunlara millet dilinde “bağırsak solucanları” ismi verilir. Dişi solucanların yumurtaları dışkı ile atıldığından bu hastalık insan gübresi ile sulanan sebzelere bulaşır. Ham olarak, hele yıkanmadan, yenen sebzelerle beraber ince bağırsağa erişen yumurtalar, burada açılarak larvayavru haline kazançlar. Larvalar bağırsak çeperini delerek kana karışırlar. Kan dolaşımı ile akciğerlere kadar kazanç; irinlere neden olurlar. Askarisler, safra kesesine kadar eriştikleri takdirde sarılık ortaya çıkar.
Dikkat: Askarisler yumurtlamak için tekerrür bağırsaklara dönerler. Bazen yumrular halinde birleşerek bağırsak tıkanmalarına yol açarlar.
Rehabilitasyon
Askarislerin rehabilitasyonu da oksiyürlerde olduğu gibi ilaçla yapılır ve rehabilitasyon tam aile azalarına uygulanır.
Korunma
Sebzeler muhtemel mevki ham olarak yenmemeli; yeneceği zaman bol su ile yıkanmalıdır.Bunda da pakliğe son derece dikkat edilmeli; çocuklara paklik alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Tenyalar
Tenyalar, askarislerden daha uzun olup boyları 4 ila 10 metre arasında değişmektedir. Başları toplu iğne büyüklüğünde, gövdeleri yassı halkaların birbirine ilave edilmesi ile oluşmuştur. Tenyaların varlığı, bu parçaların koparak dışkıya karışması neticeyi anlaşılır. Tenya yumurtaları da yeniden dışkı ile atılır. Yumurtalar büyükbaş hayvanların bedeninde konaklar veya larva haline dönüşürler. Dolayısıyla, insana da bu hayvanların etiyle bulaşır. İyi pişmemiş yahut ham olarak yenen etlerle insan bedenine girer; bağırsaklarda yerleşirler. Tenyalar salgıladıkları zehirli maddelerle organizmayı tesirler, muhtelif rahatsızlıklara neden olurlar.
Belirtileri
Dışkıda tenya parçalarına rastlanmasıBaş dönmesi, karın sızısı, kusma, ishal ve devamlı açlık duygusu
Rehabilitasyon
Tenyaları düşüren özel ilaç kullanılarak rehabilitasyon edilir.Çengelli Kurtlar
Beyaz ya da sarımtırak renkte olan çengelli kurt, 8 milimetre ile 1,5 metre arası boydadır. Yumurtaları pis sularda büyür, dolayısıyla çocuklara pis sulardan geçer. Onikiparmak bağırsağında yerleşir ve artarlar. Kan emerek beslendiklerinden bir süre sonra anemi ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olurlar.
Rehabilitasyon
Doktor hakimiyetinde ilaçla rehabilitasyon edilir. Yukarıyada geçen paklik kaideleri kuşkusuz burada da geçerlidir.
Kedi-Köpek Parazitleri
Kedi, köpek, tavşan gibi evcil hayvanların bağırsaklarında büyüyen bazı solucan tiplerinin dişileri, yumurtalarını bu hayvanların dışkısına vazgeçerler. Dışkı ile dışarı atılan yumurtalar çevreye dağılırken; aynı zamanda hayvanların tüyleri arasına da girerler. Çocuk onları severken tırnak aralarına geçer; oradan da yemek yerken ağız yoluyla bağırsaklara ulaşırlar.
İnce bağırsaklara açılan yumurtalar, kurtçuklarva halinde kalıp büyümezler. Bağırsak zarlarını delip kana karışırlar. Kan yoluyla karaciğer, akciğer, beyin çeperi ve göz gibi hayati ehemmiyet taşıyan uzuvlara yayılırlar.
Dikkat: Rehabilitasyon ile zamanında hasarsız hale getirilmeyen asalak larvaları, yerleştikleri dokularda kalıp kireçleşirler. Kireçlenmeleri halinde operasyondan başka takat yoktur. Erken müdahalelerde ilaç rehabilitasyonu yeterlidir.
Korunma
Asalak taşıma olasılığı olan ev hayvanları ilaçlanmalı, pakliklerine dikkat edilmeli ve zamanında aşıları yaptırılmalıdır.