Kadınlarda İdrar Kaçırma Ve Tedavisi

07.09.2023
283
Kadınlarda İdrar Kaçırma Ve Tedavisi

Çoğunlukla orta yaşta görülen bu mesele, bazen güç doğum yapmış vajinada yırtıklar olmuş, pelvis tabanı yırtılmış genç bayanlarda da görülebilir. Hafif, orta ve şiddetli olarak …

Çoğunlukla orta yaşta görülen bu mesele, bazen güç doğum yapmış vajinada yırtıklar olmuş, pelvis tabanı yırtılmış genç bayanlarda da görülebilir. Hafif, orta ve şiddetli olarak üç biçimde görülebilir.

Hafif idrar kaçırma; öksürme, aksırma, gülme ve ıkınma gibi karın içi tazyikinin çoğaldığı vaziyetlerde görülür.

Orta derecede; merdiven çıkma, yürüme ve ayağa kalkma gibi vaziyetlerde ortaya çıkabilir. İleri derecede ise seyrek de olsa ayaktayken dahi eforsuz idrar kaçırma vardır.

Şikayetin derecesine göre rehabilitasyon tasarlanır. Misalin, hafif idrar kaçırma hadiselerinde evvel mesane ve pelvis tabanı egzersizleri ile kasların ve sfinkterin kuvvetlendirilmesine çalışılır.

Vajina duvarının ön ve arkada ileri derecede sarkmış olması, birliktesi rahimin de sarkmasına neden olmuşsa operasyon kaçınılmazdır. Operasyon vajinal yoldan yapılabildiği gibi abdomiral yoldan karından da yapılabilir.

Menopozdan sonra başlangıçta hafif olan idrar kaçırma şikayetleri ostrojen hormonunun eksilmesiyle beraber gitgide çoğalır. Bu cins hastalarda rehabilitasyona ostrojen hormonunu da ilave etmek gerekebilir.

İdrar kaçırma bir sağlık meseleyi olduğu gibi sosyal hayatı kısıtlayan bir meseledir.

Aynı zamanda aralıksız ped kullanmak, beklenmedik anda alana gelen ıslaklıktan utanmak ve idrar kokusu bayanları sosyal ve psikolojik açıdan da güç vaziyete sokar. Aralıksız kullanılan pedler, tahrişe neden olup pişikler oluşmasına yol açar. Ped kullanma lüzumluluğu giysi seçmekte mesele yaratabilir.

İdrar kaçırma fobisi cinsel yaşamı etkileyebilir. İster vajinal yolla olsun, ister batından yapılsın idrar kaçırma operasyonlarının yüzde 30 kadar nüks veya galibiyetsizlikle sonuçlanma olasılığı vardır.

Genellikle bu cins şikayetlerin oluşmasında vajinal yolla yapılan doğumlar sebebiyle pelvis tabanının elastikliğini keybetmesi neden olarak gösterilmekteydi. Fakat yapılan araştırmalar, sezeryanla doğum yapanlarda da yaşlılıkta, perine tabanının hafiflemesi ve idrar yakalayamama şikayetlerinin olduğunu göstermiştir. Gözetici olarak genç yaşlardan itibaren kumpaslı olarak egzersiz yapmak ve pelvis tabanını kuvvetlendirmek ve gerekirse yaşlılıkta östrojen kullanmak genellikle iyi netice vermektedir.

Bayanlarda idrar kaçırma sanıldığından daha fazladır. Fakat genellikle yaşlılar utandıkları için bu meseleyi yakınlarını saklarlar ve sorunu kendi kendilerine halletmeye çalışırlar.
Gençlerde ise hafif idrar kaçırma çok sık olmadığı takdirde üzerinde durulması gerekmeyen ve hekime gitmeye ihtiyaç görülmeyen bir mesele olarak idrak edilir.

Oysa, baştan itibaren alınacak temkinlerle yaşlılıkta sualin daha da gelişmesi önlenmiş olacaktır. Başlangıçta minik bir işlemle düzenlenebilecek olan gidişat, daha sonra daha büyük bir işlemle rahim alınmasına kadar varan gidişatlara yol açabilir.

Vajinal yoldan yapılan operasyonlar bir sağlık meselesine çözüm getirirken aynı zamanda doğumlarla oluşan yırtıklar ve biçim bozukluklarını da düzenleyerek estetik bir çözümü de birliktesi getirmektedir. Bu biçimde doğumlar, zorlanmalar ve doku elastikliğinin kaybolması nedeniyle oluşan biçim bozuklukları da aynı işlemle düzenlenebilmektedir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.