Her üç vefattan ikisi kronik!

24.01.2023
961
Her üç vefattan ikisi kronik!

Türkiye’deki sağlık raporunun neticeleri ürküttü. Rapora göre; vefatların çoğu kronik hastalıklar kaynaklı! Dünya Sağlık Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler tarafından 21. Asır’ın en ehemmiyetli sağlık meseleyi olarak …

Türkiye’deki sağlık raporunun neticeleri ürküttü. Rapora göre; vefatların çoğu kronik hastalıklar kaynaklı!

Dünya Sağlık Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler tarafından 21. Asır’ın en ehemmiyetli sağlık meseleyi olarak belirlenen kronik hastalıklardan dolayı dünya genelinde her sene vasati 36 milyon insan can veriyor.

Radikal’den İdris Emen’in haberine göre Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye ’de 22 milyon birey bir veya birden fazla kronik hastalık taşıyor. Her üç kronik hastadan birinde ise bunalım bulguları görülüyor. Her üç vefattan ikisi de kronik hastalıklara bağlı.

DİYABETİN SENELİK MALİYETİ 13 MİLYAR DOLAR
Devamlı artan kronik hastalıkların rehabilitasyonu hem uzun sürüyor, hem de sıkıntılı. Örneğin Türkiye’de hasta rakamı 7 milyona erişen diyabetin şeker hastalığı senelik maliyeti 13 milyar doları buluyor. Kronik hastalıklar içinde en sık görülen ‘romatoid artrit’ ile ‘ankilozan spondilit’ hastalığının senelik rehabilitasyon maliyeti ise 4.3 milyar euro yakalıyor.

Kronik hastalıkların daha iyi yönetimi ve hastalara daha iyi hizmet için Türkiye’nin de içinde bulunduğu 19 Avrupa ülkesinde ‘sürdürebilir sağlık’ projesi oluşturdu.

31 PROJE ÖNERİLDİ
Sağlık Bakanlığı tarafından hekim ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan özel bir çalışma grubu heyetti. Çalışma grubu, kronik hastalıklarla çaba için 31 proje önerdi. Takribî bir sene süren çalışmayla hazırlanan ‘Sürdürülebilir Sağlık İçin Çözüm Arayışı Türkiye 2014 Raporu’ Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla dün İstanbul Üniversitesi’nde açıklandı. Raporu açıklayan Türkiye Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Haluk Özsarı, “Sürecin neticesinde ise her ülkede uygulanabilecek yenilikçi, pratik ve somut çözümleri kapsayan bir Avrupa raporunun hazırlanarak sunulması kastediliyor. Hastalara daha süratli ve tesirli rehabilitasyon kastediyoruz” dedi. Rapordan bazı bölümler şöyle:

Mesele: Kronik hastalıkların ikinci ve üçüncü aşamalarında önlenmesinde her bir hissedarın rolü ne olabilir?
Çözüm: Usçu ilaç kullanımı

Türkiye’de yanlış, afaki, tesirsiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımından kaynaklı olarak hastalık ve vefat oranlarının devamlı çoğaldığı ifade edilen raporda, kullanılan ilaçların yüzde 50’sinin ‘usçu’ kullanılmadığı tespit edildi. Afaki ve şuursuz ilaç kullanımının önlenmesi için reçete bilgi sistemi kurulacak. 2017 senesinde tamamen yaşama geçecek olan sistem sayesinde hekimler, hastanın daha evvel hangi ilaçları kullandığını göreöğrenecek. Buna bağlı olarak hastanın kronik rahatsızlıkları ve rehabilitasyon süreci göz önüne alınarak hastaya ilaç verilecek.

Mesele: Daha erken tanı ve rehabilitasyona manipülasyon yolları nasıl en iyi hale getirilebilir?
Çözüm: Hastalıklarla gayretin galibiyetli ve tesirli olabilmesi için erken tanı ve zamanında müdahalenin ehemmiyetli olduğuna yer verilen raporda, adale iskelet sistemi kaynaklı hastalıklarına daha erken tanı konulması için aile doktorlarına ‘artrit tanısı’ eğitimi verileceği belirtildi. Proje kapsamında bugüne dek Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Romatoloji Bilim Dalı bünyesinde 434 aile doktoruna eğitim verilerek artrit hastalıkları muayenehaneleri kurulduğu belirtildi.

Mesele: Muayenehane uygulamalar nasıl daha faal ve sağlıklı hale getirilebilir, uygulamalar için ulusun dayanağını nasıl alınır?
Çözüm: Tele Diap takip sistemi

Teknolojik altyapı yoluyla hastaların sağlık hizmetine daha kolay ulaşılabileceği vurgulanan raporda, İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde ‘Tele Diap’ takip ve bilgilendirme merkezi kurulacağı yer alıyor. Tele Diap projesi kapsamında kan tazyiki ölçümü, şeker ölçümleri ile tetkik günleri hastalara ileti yoluyla iletilecek. Hastalara web üzerinden kronik hastalık eğitimleri de verilecek.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.