Güneş yanığı, kansere sebep olabilir

29.08.2023
283
Güneş yanığı, kansere sebep olabilir

Her sene temkinsiz güneşlenme nedeniyle bir hayli vefat hadiseleri ile karşılaşılıyor. Güneş yanığı bulguları kısa vadede kendini göstermese de uzun vadede güneş kirlerine, katarakta, ciltte ihtiyarlamaya, …

Her sene temkinsiz güneşlenme nedeniyle bir hayli vefat hadiseleri ile karşılaşılıyor. Güneş yanığı bulguları kısa vadede kendini göstermese de uzun vadede güneş kirlerine, katarakta, ciltte ihtiyarlamaya, cilt kanserlerine ve buruşukluklara neden olabiliyor.

Uzmanların belirttiğine göre, güneş yanığı, çok fazla güneşe maruz kalındığında veya ultraviole ışık kaynağından etkilenildiğinde, bedene rengini veren ve ışığa karşı cildi gözetici özellikte olan ‘melalin’ maddesinin bu gözetici özelliğini zamanla kaybetmesiyle ortaya çıkıyor.

Güneş yanıkları, duyarlı ciltliler için korkutucu ebatlara erişebiliyor. Güneşderi çok daha kolay etkilenebiliyorlar ve oluşan yanıkların iyileşme süreci esmer derililere göre daha uzun vakit alıyor. Çok duyarlı bir cilde sahip şahıslar öğlen güneşinde 15 dakika kalabilirlerken esmer derililer ise dakikalarca güneşlenebilirler. Ancak korunmak her iki cilt tipi için da koşul.

Uzmanlar, güneş yanığı bulguları kısa vadede kendini göstermese de uzun vadede güneş kirleri, katarakt, ciltte ihtiyarlama, cilt kanserleri ve buruşukluklar alana gelebildiğini dikkat topluyor. Güneş yanığının bulgularının kızarıklık ile başladığını, daha sonra su toplamalar ve tende ceddilmeler oluştuğunu ifade eden uzmanlar, “Ancak, uzun süreli hakimiyetsiz güneşlenme, kan damarlarına dahi hasar verebiliyor” diye uyarıyorlar.

Uzmanlar, işi gereği güneşe çok maruz kalanlara ise şu tekliflerde bulunuyor:

“Kumpaslı olarak cilt bakımı yaptırın. Doğum kirlerinizi sık sık hakimiyet ettirin. Doğum izlerinizde renk ve ebat farklılıkları riskli bir gidişatın sinyalleri olabilir. Güneşe çıkarken gözeticilik özelliği en az 15′in üzerinde olan kremler sürün. Bol bol akışkan alın. Güneşderi gözetici elbiseler, ultraviole filtreli gözlükler kullanın.”

Güneş yanığına karşı soğuk duş almanın ve soğuk kompres uygulamanın verimli olabileceğini kaydolan uzmanlar, “Şayet cildiniz su topladı ise bedeninizde sarih yara vazgeçmeyin, üzerini sterilize sargı takviyeyi ile kapatın. Hekim önermedikçe Benzokain kapsayan ilaçlar kullanmayın. Şayet baş dönmesi, yanık bölgesinde çok fazla acı ve yüksek ateş varsa, su dolu kabarcıklar oluşmuşsa kesinlikle bir hekime müracaat etin” diyorlar.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.