Cilt Değişiklikleri Ve gebelik

11.07.2023
412
Cilt Değişiklikleri Ve gebelik

Hamilelik kadın bedeninde pekçok başkalaşıma neden olan bir süreçtir. Hormonal ve mekanik sebeplere bağlı olarak büyüyen bu başkalaşımlar gerek direk gerekse dolaylı yollardan kadının psikolojisini …

Hamilelik kadın bedeninde pekçok başkalaşıma neden olan bir süreçtir. Hormonal ve mekanik sebeplere bağlı olarak büyüyen bu başkalaşımlar gerek direk gerekse dolaylı yollardan kadının psikolojisini de tesirler. Bazı kadınlar hamileliğin bedeninde alana getirdiği metamorfozlardan büyük bir memnunluk dinler ve hamileliğin kendisini hoşlaştırdığını düşünürken, oldukça ehemmiyetli bir grup kadında çirkinleştiğini düşünür ve hatta kendi bedeninden utanır hale kazanç. Oysa hamilelik her kadına yakışan çok hoş ve değişik bir vakadır.

Hamilelikte kilo çoğalışı, ve karnın gelişmesi dışında görülebilen en ehemmiyetli fiziksel metamorfoz ciltte yaşanır. Hem hormonların hem de gelişen karnın tesiri ile ortaya çıkan bu farklılıkların bir kısmı hamilelik sonrası daha öncekine dönerken, bir kısmı da kalıcı olur.

Çatlaklar
Hamilelikte ortaya çıkan cilt metamorfozlarından en sık öğrenileni karın çatlaklarıdır. Stria Gravidarum ismi verilen bu çatlaklar tüm hamile kadınların %50 ile 90′ında ortaya çıkar. Hemen hemen tam kadınlar bu çatlakların ortaya çıkmasından korkmakta ve çekinmektedir. Büyük çoğunluğu karnın alt kısmında görülen lezyonlar hamileliğin ikinci yarısından itibaren belirmeye başlar. Seyrek uyluklar, kalçalar, memeler ve kollarda da görülebilir.

Tipik görüntüsü tende küçük ve fazla derin olmayan çöküntüler biçimindedir. Sarih derili kadınlarda pembemsi bir rengi olabilir. Esmer derililerde ise çevresindeki cilt kısımlarından oldukça sarih renkte, hatta gümüş rengindedir. Ciltte bulunan kollajen ismi verilen maddenin dağılmasından dolayı görülürler. Sızılı değillerdir ancak hafif bir kaşıntıya yol açabilirler. Hem mekanik gerilmeye bağlı olarak hem de hormonal nedenler ile ortaya çıkabilirler.

Çatlakların önlenmesi her zaman muhtemel olmaz. Piyasada hamilelik çatlaklarını yasaklamak için satılan pekçok ürün olmasına rağmen aktiflikleri her zaman tatmin edici değildir. Ailevi yatkınlık söz mevzusudur. Annesi ya da kızkardeşinde bu cinsten çatlaklar olanlarda daha sık görülür. Irkın da tesiri olduğu hipotez edilmektedir. Misalin siyah ırkda daha az tesadüfülür. Ani ya da olması gerekenden fazla kilo çoğalışı olanlarda çatlaklar daha makûs olur. Önlemek için yapılabilecek en iyi şey bol akışkan almaktır. Akışkan ölçüyü yüksek olan sıhhatli bir cilt gerilmeye daha iyi cevap verir.

Çatlakların büyük bir kısmı doğumdan sonra kaybolmaz. Rengi azıcık daha açılarak gümüşi bir hal alır. Pekçok kadın bu vaziyetten rahatsızlık dinlemez ve bunu anne olmanın bir işareti olarak şerefle taşır. Daha az rakamda kadın ise çatlaklardan kurtulmak ister. Bu emelle geliştirimiş pek çok cerrahi teknik vardır ve bu teknikler plastik cerrahlar tarafından uygulanır. Neticeler tatmin edici olmaktadır.

Özetleyecek olursak:

Aile hikayesi ve genetik yatkınlık çatlakların ortaya çıkmasında ehemmiyetlidir. Anneniz ya da kızkardeşlerinizde varsa büyük ihtimalle sizde de görülecektir.
Şayet evvelki gebeliklerinizde çatlak olduysa bu gebeliğinizde de oluşması güçlü bir ihtimaldir. Evvelden kalan çatlakların rengi geçici olarak koyulaşabilir.
Ani kilo çoğalışı. Çok süratli ve fazla ölçüde kilo aldıysanız çatak ile karşılaşma ihtimaliniz yüksek demektir.
Beslenme vaziyeti. Yeterli ölçüde akışkan alan ve balanslı beslenen kadınlarda daha az ve daha hafif şiddette çatlak olduğunu unutmayın
Irkın ehemmiyetini usta tutun.
Hamilelik Maskesi
Cholasma olarak da adlandırılan hamilelik maskesi hamilelik esnasında yüzde alana gelen başkalaşımları ifade eder. Hamilelik sırasında melanotropin ismi verilen madde fazla ölçüde salgılanır. Bu madde burun, yanaklar ve alın ortamında pigmentasyon çoğalışına başka bir deyişle koyulaşmaya yol açar. Güneş ışınları gidişata yol açmamakla beraber vakanın şiddetini çoğaldırabilir. Hamile kadınların %45 ile 70′inde hamileliğin 4. ve 5. ayından başlayarak hamilelik maskesi görülebilir. Kalıcı olmayan bu gidişat doğumdan sonra birkaç ayda kendiliğinden geriler ve kaybolur. Hamileliği sırasında makyaj yapan kadınlar cholasma’yı gizleyebilirler. Gebelk maskesini önlemenin en kolay yolu güneşe çıkarken çok yüksek etkenli koruma kremleri sürmektir. Kış aylarında da güneşin bu cins tesiri olabileceği unutulmamalı ve gözetici krem sürmek bakımsızlık edilmemelidir.
Koyulaşmalar yalnızca yüzde olmaz. Meme başları, koltuk altları, genital bölge de de hamileliğin sonlarına doğru renk farklılıkları görülebilir. Bu farklılıklar ehemmiyetli değildir ve doğumdan sonra kaybolurlar.

Linea nigra
Orta hat üzerinde, kasıktan göbek deliğine kadar uzanan koyu renkli bir çizgidir. İlk hamileliğini yaşayanlarda hamileliğin üçüncü ayından başlayarak ortaya çıkar. Deneyimli annelerde ise daha erken yarıyılda görülebilir. Her kadında görülmez.Bazı cemiyetlerde bu çizginin görülmesi bebeğin erkek olduğu şeklini açıklanır ancak bunun hakikatle bir alakası yoktur.

Sivilce
Hamilelikte alana gelen hormonal başkalaşımlar ciltte yağlanma ve sivilceye neden olabilir. tamamen geri dönüşümlü olan bu sivilceler hamilelik sırasında bol akışkan alımı ve kumpaslı yapilan cilt pakliği ile bir miktarda yasaklanabilir.

Damarlanma
Hamilelik sırasında kanda artan östrojen seviyelerine bağlı olarak özellikle surat, boyun, göğüs, kol ve bacaklarda farklı biçimlerde damarlanmalar ortaya çıkabilir. Bu damarlanma yıldız biçiminde ve ciltten hafif şişkin yapılardır. Üzerine baskı uygulayınca renkleri solmaz. Bu yapılara örümcek ağına benzedikleri için İngilizce’de örümcek anlamına gelen spider sözcüğünden esinlenerek “spider veins” ismi verilir. Kadınların %60 ortamında görülür ve doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur.

Palmar Eritem
Tıbbi ismi palmar eritem olan avuç içlerinde kızarıklık ve beneklenmenin sebebi bütün olarak bilinmemektedir.Bununla beraber çoğalmış östrojen ölçüsüne bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hamile kadınların %50-55′inde tesadüfülür. Zencilerde daha ender görülür. Seyrek ayak tabanlarında da tespit etilebilir. Rastgele bir yakınma yaratmayacağı gibi hafif yanma ve kaşıntı olabilir. Her zaman kullanılan ıslatıcılar verimli olabilir.
Karaciğer hastalıklarının ehemmiyetli bir belirtisi olan palmar eritem varlığında kan tetkileri ile karaciğer işlev testleri yapılmasında fayda vardır. Palmar eritem doğumdan sonra östrojen seviyelerinin olağana inmesi ile kaybolur.

Öbür farklılıklar
Hamilelik sırasında bazı kadınlrda saç ve tırnaklar olağandan daha süratli uzar. Tırnaklarda incelme ve kolay kırılma görülebilir. Bazı bölgelerde fazla tüylenme olabilir. Terleme çoğalabilir. Tüm bu farklılıklar hormonal çoğalışlara bağlıdır ve hamilelik sona erdikten sonra gerilerler

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.