Çikolata,her derde deva

04.09.2023
282
Çikolata,her derde deva

Evrensel bir tat olan çikolatanın, her tasaya deva olduğu bildirildi. Araştırmalara göre, çikolata beyni rahatlatıp hafifletiyor, mutluluk veriyor. İnsan vücudu, çikolata yendiğinde aşık olunduğu zamanlardaki …

Evrensel bir tat olan çikolatanın, her tasaya deva olduğu bildirildi. Araştırmalara göre, çikolata beyni rahatlatıp hafifletiyor, mutluluk veriyor. İnsan vücudu, çikolata yendiğinde aşık olunduğu zamanlardaki gibi güzel tepkinler veriyor.

Middles.x Üniversitesi uzmanlarından Dr. Neil Martin’in yaptığı araştırma neticelerine göre, çikolatanın kokusu dahi insanı baştan çıkarıyor. Çikolata, beyni rahatlatıp hafifletiyor, mutluluk veriyor. Çikolata, beynin “endorfin” salgılamasına neden oluyor. Bu salgı, mutluluk duygusu dinlememizi sağlıyor. Çikolata, beyin gibi vücudu da hafifletip gevşetiyor. Çikolatanın içindeki “phenylethylamine” isimli bileşim, endorfin gibi fiziğimize mutluluk veriyor. Başka Bir Deyişle insan vücudu, çikolata yendiğinde, aşık olunduğu zamanlardaki gibi güzel tepkinler veriyor. Çikolatanın aynı zamanda çok besleyici olduğu, içinde büyük oranlarda magnezyum, demir ve kalsiyum bulunduğu söyleniyor. Minik bir parça çikolata, almamız gereken minerallerin en az beşte birini kapsıyor.

Harvard Üniversitesi’nde 8 bin erkek üzerinde yapılan araştırma, çikolatanın ömrü uzattığını da ortaya çıkarıyor. Çikolata yiyenlerin ömürlerinin en az 1 sene uzadığını belirten uzmanlar, bunu içindeki antidiyoksidan maddelere bağlıyorlar. Çikolatanın içindeki yağ, 3 kaynaktan geliyor. Kakao yağı, nebat yağları ve süt içindeki yağlar. Kakaonun içindeki “stearic asit” kapsayan yağ, bir çeşit doymamış yağ. Doymamış yağların da sıhhate ve özellikle kalbe hasarlı olduğu öğreniliyor. Ancak kakao içindeki stearic asit bedene girince “oleic asite” dönüşüyor. Aynen zeytinyağı içindeki oleic asit gibi. Bu yağ cinsi de kalp için çok bereketli. Çikolatanın dişleri çürüttüğü ön yargısı olmasına karşın, araştırmalar bütün tersini gösteriyor. Kakao içinde bulunan bir bileşim, diş çürümelerini yasaklıyor. Kakao yağı içindeki bu bileşim dişi kaplıyor ve dışarıdan gelecek bakterileri engelliyor. Çikolata aynı zamanda uyarıcı bir madde olan kafeini de içeriyor.

ÇİKOLATA HER ZAMAN YARARLI DEĞİL
Elbette her şeyin azı karar, çoğu hasar. Çikolata da fazla yendiğinde insan bedenine birtakım hasarlar verebiliyor. Şayet bir oturuşta, koca bir çikolatayı yerim diyorsanız, uyuşturucu madde bombardımanına hazır olun. Zira bu kadar fazla çikolatanın içindeki maddeler, insanın beynini uyuşturuyor. Migren hastalarının da seçim etmemesi gereken çikolata, migrene bağlı sızıları şiddetlendiriyor.

Acaba çikolata kalp için hasarlı mı? Bu sualin yanıtı, kilo aldırıcı bir özelliği olduğu için, ne yazık ki “evet.” Zira çikolata, içeriğinde çok fazla şeker bulunduran, oldukça kalorili bir besin. Natürel bu çikolatanın çeşidine de bağlı. İyi nitelik çikolatalar kakao yağından yapıldığından, kullanılan değişik doymuş yağlara oranla takribî üçte bir daha az kalorili. Ayrıca doymuş yağlar makûs kolesterol LDL içeriyor, kandaki kolesterol ölçüsünü yükseltiyor. Ancak tüm çikolataların kakao yağından yapılmadığını unutmamak gerekir. Emin olmak için çikolatanın içeriğini okumakta fayda vardır.

Son günlerde her şeyin sahtesi çıktı. Çikolatanın da suniyi var. Ancak çikolatanızın reel olup olmadığını çok rahat şekilde kavrayabilirsiniz. Reel çikolatanın görünümü kadifemsidir. İyi bir çikolata ne çok tatlı ne de çok acıdır. Ağzınıza aldığınızda hemen kırılmalı ve bu kırılma sesini dinlemelisiniz. Ayrıca iyi çikolata damağa yapışmadan basitçe erimelidir. Ve dil çikolata üzerinde bir pürüz sezmemelidir. Şayet çikolatanızın üzerinde beyazlaşma varsa, çikolatanızın tarihi geçmiş demektir. Aynı zamanda çikolata buzdolabında değil, oda sıcaklığında ve kapalı bir pakette muhafaza edilmelidir.

Türkiye’de 1860′larda başlayan çikolata imali, bugün senelik 400 bin tonluk yapım kapasitesine erişmiş gidişatta. Türkiye 500 trilyon liralık çikolata pazarına sahip. Birey başına 1 kgın altında çikolata harcıyor. Buna rağmen dünya çikolata tüketim hacmi 6 milyon ton etrafında. Dünya çikolata pazarının cirosu ise 54 milyar dolar. Çikolata birey başına 11.5 kilogram’lık tüketimle en çok İsviçre’de harcanıyor.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.