Çenenizi günde ne kadar kullanıyorsunuz ?

02.05.2023
553
Çenenizi günde ne kadar kullanıyorsunuz ?

Çekirdek yerken dikkat edin… Çenenizi günde ne kadar kullandığınızı öğreniyor musunuz? Farkında olmadan günde bütün 2 bin kez kullandığınız çenenizin ağrıları dayanılmaz bir hal aldıysa bir …

Çekirdek yerken dikkat edin…

Çenenizi günde ne kadar kullandığınızı öğreniyor musunuz? Farkında olmadan günde bütün 2 bin kez kullandığınız çenenizin ağrıları dayanılmaz bir hal aldıysa bir an evvel hekime gidin!

Hiç farkında olmadan en fazla kullandığımız eklem olan çenemiz, bazen başımıza olmadık tasalar açabiliyor! Yapılan araştırmalar, her 100 şahıstan 20′sinin çenesinin ağrıdığını gösteriyor. Ama son derece kolay sebeplerden kaynaklanan bu ağrılar çoğu zaman önem verilmiyor. Oysa umursamama edilen çene eklemi hastalıklarının rehabilitasyonu zaman geçtikçe güçleşiyor, geç kalınması ciddi bozukluklara yol açabiliyor ve hayat niteliği ileri derecede bozulabiliyor. Medical Park Fatih Sağlık Kurumu Fizik Rehabilitasyon ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. İbrahim Halil Ural; çene eklemi hastalıklarından temporomandibuler eklem bozuklukları korunma ve rehabilitasyon yollarını anlattı:

Çene rahatsızlıkları nasıl ortaya çıkar ?
Çene ekleminin, boyunda omurgaya ve ağızda dişlere yakın olması sebebiyle, bu bölgelerdeki rahatsızlıklar çene eklemini basitçe etkileyerek şikayetlere neden olabilir. Sıradan bir şahıs çene eklemini; çiğneme, yutma, soluk alıp verme ve konuşma sırasında günde takribî 2 bin kez kullanır. Alt çenenin hareketleri, boyun ve çene adalelerinin ortak hareketi ile oluşur. Alt çene kemiği; alt, yukarıya, öne ve yanlara doğru hareket edebilmektedir. Bu kumpasın bozulması, çene ekleminde oluşan veya oluşabilecek bir bozukluğun da habercisi olabilir.

Tanı nasıl konulur ?
Çene eklemi hastalıklarında en ehemmiyetli teşhis usulü tetkiktir. Gereğinde yalnızca fizik rehabilitasyon hekimi değil, aynı zamanda diş doktorluğu, plastik cerrahi hatta psikiyatrist değerlendirmeleri de gerekebilmektedir. İyi bir tetkik neticesinde problem çok büyük oranda teşhis edilir. Ancak bunun yanında röntgen, MRI gibi radyolojik analizlerinin de teşhiste ehemmiyetini vurgulamak gerekmektedir.

ÇEKİRDEK ÇİTLERKEN, TIRNAK YERKEN DİKKAT!
Çene eklemindeki ağrıların sebepleri nelerdir ?

* Aralıksız dişleri sıkmak, diş gıcırdatma bruksizm
* Duruş bozuklukları özellikle başın öne doğru eğik olduğu duruşlar
* Çenenin kapanış bozuklukları ve dişlerdeki hastalıklar
* Tek taraflı çiğneme alışkanlığı
* Psikolojik nedenler
* Travmalar, soğuğa maruz kalmak, zorlanmalar misalin sert veya büyük bir lokma ısırmak.
* Genel bağ dokusu gevşekliği, tırnak yeme, sakız çiğneme, devamlı ağızdan soluk alıp verme, çekirdek yeme, pipo içme, uzun zaman telefonla konuşma, keman çalma vb. gibi parafonksiyonel tavırlar
* Ur, infeksiyon ve irinli romatizma gibi hastalıklar

ÇENENİZ KULAĞINIZA VURABİLİR!

Çene eklemi hastalıklarında görülen şikayetler nelerdir ?
* Adalelerde hassasiyet ve ağrılar: Çene bölgesinde veya yanaklarda sezilen ağrılardır. Genellikle diş sıkma sebebiyle ortaya çıkar. En çok görülen şikayetlerden biridir.
* Çene hareketlerinde farklılık ve kısıtlılık: Eklem anatomisinin bozulmasına ve/veya ağrıya bağlı olarak ortaya çıkabilir.
* Eklem sesleri: Eklem diskinin yerinden kayması veya fazla kireçlenmeye bağlı olarak ortaya çıkar.
* Ağızda kayma: Eklemlerde ortaya çıkan anatomik ve fizyolojik bozukluklar, ağız açılışında ve kapanışında bozukluklara yol açar.
* Çiğneme kumpasının bozulması: Ağrı, ağız hareketinde farklılık ve tek taraflı çiğneme gibi etmenler muhtelif çiğneme bozukluklarına yol açar.
* Ağzı açamama: Ağrıya, eklem anatomisinde farklılıklara ve ileri derecede kireçlenmelere bağlı oluşabilmektedir.
* Kasvet, kötümserlik ve öteki psikolojik bozukluklar: Ağrı, ağız hareketlerinin kaybı ve beslenme bozuklukları neticeyi sıkça karşılaşılmaktadır.
* Kulak çınlaması, baş dönmesi ve halsizlik gibi şikayetler: Çene ekleminin özellikle boyun hareketleri ile yakın ilişkisi neticeyi ortaya çıkmaktadır.
* Kulak, boyun, dişler, hatta burun ve göze doğru dağılan ağrılar: Çene ekleminden muhtelif bölgelere doğru dağılan ağrılar sıkça görülmektedir.

EVDE ÇENE EGZERSİZLERİ YAPARAK AĞRILARI YENİN
Çene eklemi hastalıklarında hangi rehabilitasyon usulleri uygulanıyor ?
Çene eklemi hastalıklarında; muhtelif rehabilitasyon usulleri bulunmakla beraber, bunların en ehemmiyetlisi hastanın hekimi tarafından yeterli ve doğru bir biçimde bilgilendirilmesidir. Çene eklemini doğru kullanmayı öğrenmek, çoğu hastalığın önüne geçer veya rehabilitasyonunu basitleştirir. Bu sebeple bu hastalıklarda, hekimin ve hastanın üzerine düşeni doğru yapması, rehabilitasyonun büyük oranda zaferli olması neticesini doğurur. Hasta eğitiminin yanı gizeme kullanılan takviyeci usuller de mevcuttur. Bunlardan kimileri şöyledir;

* Ev programı ve egzersiz: Hastanın evde yapacağı egzersizleri ve günlük hayatında dikkat etmesi gereken vaziyetlerin eğitimini kapsayan rehabilitasyonun en ehemmiyetli kısımlarından biridir.
* Fizik rehabilitasyon: Ağrıların hakimiyetinde, adalenin gevşetilmesinde ve ağız sarihliğinin sağlanmasında en ehemmiyetli rehabilitasyonlardan biridir.
* İlaç rehabilitasyonu: Muhtelif ilaç grupları kullanılabilir. Bunlar arasında bir diş doktorunun önereceği ağrı kesiciler, adale gevşeticiler ve antidepresanlar sayılabilir.

*Soğuk ve sıcak rehabilitasyon: Ağrıyı eksiltmekte ve egzersizlerin uygulanmasını basitleştirmede ehemmiyetli usullerden biridir.
*Eklem içine injeksiyon: Özellikle eklemde kayganlığın çoğaldırılması, eklem içinde ağrı oluşturan tepkinlerin eksiltilmesi emeliyle muhtelif enjeksiyon uygulamaları kullanılabilir.
* Psikoterapi: Psikolojik etmenlerin en aza indirilmesinde ehemmiyetli bir tesire sahiptir.
* Splint: Gece alt çeneye takılan splintler, eklem sarihliğini sağlamakta ve diş sıkmayı önlemekte kullanılır.
* Manipülasyon: Eklem diskinin yerinden kayması neticeyi oluşan çene kilitlenmesinin açılması veya adalelerin gerilerek gevşetilmesi emeliyle kullanılır.

ÇENEYİ DOĞRU KULLANMANIN PÜF NOKTALARI:
* Duruş biçiminizi geliştirin: Dudaklar kapalı, dişler sarih!
* Çiğnerken, çenenizin her iki yanını sağ ve sol tarafını denk kullanın.
* Dişinizi gıcırdatmayı ve sıkmayı vazgeçin.
* Sakız çiğnemeyin, çerez yemeyin.
* Sert ve güç çiğnenen besinlerden uzak durun.
* Hekiminizin önerdiği ilaçları kullanın.

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=99475&cat=220&dt=2008/09/24

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.