Bu renkler hayat kurtarıyor
Özellikle yaz aylarında yiyeceklere renk veren maddeler başta kanser olmak üzere pek çok hastalığın dermanı! Yiyeceklere rengini veren maddeler, sıhhatimiz açısından değişik faydalar sağlıyorlar. Mevsim …
Özellikle yaz aylarında yiyeceklere renk veren maddeler başta kanser olmak üzere pek çok hastalığın dermanı!
Yiyeceklere rengini veren maddeler, sıhhatimiz açısından değişik faydalar sağlıyorlar. Mevsim itibariyle çilek ve kirazın başını sürüklediği bu besinler yoğun antioksidanlar, anthocyanin ve flavinoid içeriği sebebiyle başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa iyi geliyor. İstanbul Florence Nightingale Sağlık Kurumu Sıhhatli Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil’den renkli meyvelerin sıhhate tesiri:
Yaban merisini maviyemiş
2000′li senelerden evvel ülkemizde yetişmeyen bu meyve ve eşleri sıklıkla yaban merisini ismiyle anılsa da türkçeye çevrildiğinde maviyemiş olarak adlandırılması gerekiyor. Özellikle kapsadığı beynin öğrenişsel işlevleri ve yaşlılarda belleği düzenleyici tesiri olduğu düşünülüyor. Kan tazyiki, kalp sürati ve şeker hakimiyetine dayanakçı oluyor.
Frambuaz ahududu
Siyah ve kırmızı türleri olan bu meyve, yeniden anthocyanin içeriği nedeniyl kolesterol yüksekliği olan deney hayvanlarında damar sertliğini yasaklayıcı özelliği olduğu gösterildiğinden insanda da aynı tesiri olabileceği düşünülüyor.
Böğürtlen
Bir Hayli besinden antioksidan açısından çok daha zengin olan bu siyah meyve, şekeri yükseltmiyor, beyni ihtiyarlamaya karşı gözetiyor ve kemik erimesini engelliyor. Çok daha ehemmiyetlisi sindirim sistemi kanserlerine karşı gözetici özellik gösteriyor.
Kiraz, Vişne ve Çilek
Ağrı kesici, damar sertliğine karşı gözetici, cerahat giderici, romatizmal hastalıklar ve gut eklem cerahati hastalığının rehabilitasyonuna dayanakçı, uykuyu tertip edici tesirleri olduğu öğreniliyor. Ayrıca deney hayvanlarında yüksek yağlı beslenmeye karşın kilo alımına mani olduğunu gösteren çalışmalar bulunuyor.
Kızılcık
Damar sertliğini yasaklayıcı özelliğiyle, kalp-damar hastalıkları ve inmeye karşı gözetici tesir gösteriyor, makûs kolesterolün düşmesine iyi kolesterolün çoğalmasına dayanakçı oluyor, idrarı asit hale getirerek idrar irinini ve bazı tür böbrek taşlarının gelişimini yasaklıyor.
Kırmızı lahana, marul ve patlıcan kabuğu Antioksidanlar yanında yoğun sülfür içeriği sebebiyle meme kanserine karşı gözetici tesir gösteriyor.
Şalgam mor/siyah havuç
Araştırmalara göre; kan yapıcı, kuvvetlendirici, hem ishal kesici, hem kabızlık giderici, karaciğeri gözetici, damar sertliğini ve kanseri yasaklayıcı olduğunu söyleniyor.