Besin-ağırlık kandırmacası

25.11.2022
1.090
Besin-ağırlık kandırmacası

Besin – ağırlık oranları, işlenmiş gıdaların besin beceriksizliğini ve hayvansal kaynaklı gıdaların yağlı yapısını gizler. Yiye­cek sanayisinin ve USDA’nin bu metodu seçmesinin sebebi bu olabilir …

Besin – ağırlık oranları, işlenmiş gıdaların besin beceriksizliğini ve hayvansal kaynaklı gıdaların yağlı yapısını gizler. Yiye­cek sanayisinin ve USDA’nin bu metodu seçmesinin sebebi bu olabilir mi? Harcayıcıların asılda ne yediklerini fark etmemeleri için bir komplo olabilir mi bu?

Misalin, Burger King’den alınmış bir beykınlı duble çiz-burgerin az yağlı bir gıda olmadığı sarihtir. Yağ yüzdesini ağırlığa göre hesaplar ve ketçap ve sandviçini de ilavelersek, yalnızca yüzde 18 yağ kapsadığını doğru bir biçimde söyleyebiliriz yüzde 80′den aşırısı yağsızdır. Fakat, kalorilerin yüzdesine baktığımızda yüzde 54′ü yağdır ve yalnızca hamburger etinin yüzde 68′i yağdır. McDonalds’ın McLean burgeri birkaç sene evvel aynı rakamsal kandırmacayla yüzde 91 yağsız olarak lanse edilmişti, oysa ki kalorilerinin yüzde 49′u yağdan oluşuyordu.

Eş biçimde yüzde 2 az yağlı süt denilen sütteki yağ gerçeğinde yüzde 2 değildir. Bu sütteki kalorilerin yüzde 35′i yağ­dan gelmektedir. Kapsadığı su suratından ona ağırlığına göre yüzde 98 yağsız süt diyebilirler. Az yağlı süt netlikle az yağlı bir ürün değildir; kalori başına düşen yüzdesine göre yağ oranlannı tekerrür hesapladığınızda az yağlı peynir ve öbür az yağlı hayvansal ürünler de az yağlı besinler değillerdir. Bu yalnızca Amerikalılar üzerinde oynanan üzücü bir reyindir. Bütün yağlı bir sütteki kalorilerin yüzde 49′u yağdan oluşmaktadır.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.