Bel sağlığı eğitiminde ne gibi kurallara dikkat edilmelidir?

17.09.2023
266
Bel sağlığı eğitiminde ne gibi kurallara dikkat edilmelidir?

Bel sızısından yakınan şahıslara bel eğitimi için bazı tekliflerde bulunabiliriz. Hareketsiz kalmayın. Eksik hareket, bedendeki doku ve uzuvların gereği gibi beslenmesini tertip eden, yaşam için ehemmiyetli metobolizma …

Bel sızısından yakınan şahıslara bel eğitimi için bazı tekliflerde bulunabiliriz.

Hareketsiz kalmayın. Eksik hareket, bedendeki doku ve uzuvların gereği gibi beslenmesini tertip eden, yaşam için ehemmiyetli metobolizma hadiselerini negatif doğrultuda tesirler. Yeteri kadar hareket etmeyen organizmada, muhakkak beden bölgelerinin beslenmesi topallar ve metabolizma artıklarının beden dışına atılması eksilir. Eksik hareketin en ehemmiyetli negatif neticeyi, adale ve kemiklerin cılız kalmasıdır.

Hareketli olmak, tüm beden işlevlerini canlı yakaladığı gibi, eskime, aşınma ve kuvvet yitirilmesini de önler. Tüm eklemler gibi, omurga disklerinin beslenmesi de emme-basma tulumba mekanizmalarına reelleşir. Bu surattan devamlı oturmak veya ayakta durmak bel hastası için mahzurludur. Beden pozisyonunun sık sık değiştirilmesi, omurganın kemik yapısının ve disklerin daha iyi beslenmesini sağlar, dolayısıyla süresinden evvel eskiyip aşınmasını önler.

Bel ve sırtınızı dik tutun. Omurga için en rahat ve uygun olanı bel ve sırtın düz durduğu pozisyondur. Güçlü bel ve karın adaleleri, belin düz durmasını basitleştirir. Bu sebeple de kumpaslı egzersiz zorunludur.

Makûs duruş sırtta kamburluğu, belde de iç çöküklüğü artırır. Erken yarıyılda kalıcı kambur oluşur.

Yerden bir şey alırken öne doğru eğilmeyin, çömelin. Omurganın en çok zorlandığı pozisyonlardan biri, gergin dizlerle öne eğilip yerden bir şey almaktır. En iyisi çömelmektir. Bu vaziyette omurga düz duracağı için çok daha az zorlanır.

Sizin için ağır cisimleri kaldırmayın. Ağır kaldırmak, belin alt bölgesindeki diskleri güçler. Sık sık bel sızısından yakınanlar, netlikle ağır yük taşımamalıdır. Şayet ağır bir yük taşıma lüzumluluğu varsa, eldeki eşya olabildiğince bedene yanaştırılarak, hatta katlanarak götürülmelidir.

Taşıdığınız ağırlıkları ikiye ayrılın ve bedeninize yakın tutun. Bu biçimde omurgaya binen yük denk ufalayacağı için diskler tek doğrultulu zorlanmayacaktır.

Otururken belinizi düz tutun ve sırtınızı bir yere yaslayın.
Zamanın çoğunu oturarak geçiren insanlar, devamlı masa başında çalışanlar, devamlı araba kullanmak zorunda olanlar için bu ehemmiyetli. Devamlı masa başında oturmak zorunda olanlar, ayakların altına minik bir rakım veya sandalye koysunlar ve kolları da koltuğun yanlarına yaslasınlar. Otururken de sık sık pozisyon değiştirsinler.

Ayakta dikilirken dizleri gergin yakalamayın. Yüksek topuklu pabuçlar da beli çukurlaştıracağı için omurgayı güçler. Topukları ve tabanları yumuşak ve pespaye topuklu pabuç giyilmelidir.

Uyurken bacaklar gergin olmasın. Sırtüstü uyurken dizlerin altına konacak minik bir silindir yastığın büyük desteği değer. Yan uyurken de dizlerin arasına yastık konmalı. Yüzüstü yatış bel sızısı olanlar için uygun bir pozisyon değildir.

Spor yapın, ihtimali olanlar için yüzme bel sızısında yapılabilecek en ideal spordur. özgür, sırtüstü Ayrıca süratli tempolu yürüyüş yapılabilir ve bisiklete binilebilir.
Omurga adalelerini kumpaslı çalıştırın. Bu da kumpaslı egzersizle olur. Bu egzersizler hiçbir zaman zorlanarak ve sert yapılmamalıdır.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.