Bebeğinizi severken dikkat

05.05.2023
553
Bebeğinizi severken dikkat

Çocuğunuzun sıhhatini gözetmek istiyorsanız bu ihtarlara kulak verin. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Kurumu Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Bakar, yeni doğan bebeklere çok fazla değmenin …

anne bebek
Çocuğunuzun sıhhatini gözetmek istiyorsanız bu ihtarlara kulak verin.

Yeditepe Üniversitesi Sağlık Kurumu Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Bakar, yeni doğan bebeklere çok fazla değmenin ve öpmenin, enfeksiyon tehlikeyi taşıdığını bildirdi.

Filiz Bakar, yazılı açıklamasında, yeni doğan bebeklerin hastalıklara karşı korunmasız oldukları için korunmalarının büyük ehemmiyet taşıdığını, bebeğin sıhhati açısından fazla koruma telaşına girmeden, bazı mevzulara dikkat faktörün yeterli olduğunu kaydoldu.

Yeni doğan bebeklerin cilt enfeksiyonları açısından tehlike altında olduğunu vurgulayan Bakar, bebeklerin doğduklarında ciltlerinde ”vernix kazeoza” ismi verilen gözetici bir katman ile doğduklarını, bu gözetici katmanın bebekleri hem ısı kaybından, hem de enfeksiyonlardan gözettiğini, ayrıca cildini ıslattığını, bebekleri bu sebeple hemen deviremediklerini ve doğumdan 3-4 gün sonra yıkanmasını istediklerini ifade etti.

Doç. Dr. Bakar, sağlık kurumundan eve götürüldükten sonra bebekle çok fazla temasa geçilmemesi ihtarında bulunarak, şu bilgileri verdi:

”Yeni doğan bebek, her türlü enfeksiyona sarihtir. Bu sebeple bebeğe çok değilmesini, öpülmesini istemiyoruz. Yeni doğan bebeklere çok fazla değmek ve öpmek enfeksiyon tehlikeyi taşıyor. Enfeksiyonlu bir şahıstan bebeğe enfeksiyon bulaşması kaçınılmazdır. Anne baba dışındaki bireylerin bebeği azıcık uzaktan beğenmelerini, bebekle fazla temas edilmemesini istiyoruz. Ayrıca bebeğin bulunduğu konutta başka odada dahi sigara içilmemeli.”

Doç. Dr. Filiz Bakar, bebeğin ne çok sıcak, ne de çok soğuğa maruz kalması gerektiğini vurgulayarak, bebekleri fazla koruma meylinin çok yaygın olduğunu, bebeklerin refleks olarak da sık aksırdıklarını, bu vaziyetin aileyi üşütmüş olabileceği mevzusunda huzursuz ettiğini ve bebeğin kat kat giydirildiğine dikkat çekti.

Fazla giydirilmenin de bebeği sıkıntılı ettiğini, terlettiğini ve isilik yaradılışını basitleştirdiğine işaret eden Doç. Dr. Bakar, şunları kaydoldu:

”Çok sıcaklarda tek kat kıyafet yeterli olabilir. Oda sıcaklığı, bebek giyinik iken 22-23 derce ortamında olmalıdır. Oda çok sıcak ise klima kullanılabilir ancak bebek dolaysız klima havasına maruz kalmamalıdır. Bebek, sıcak havalarda her gün yıkanmalıdır. Bebeğin cildi hasar görmesin diye her gün sabun ve şampuan kullanmak yerine bir gün yalnızca suyla, öteki gün sabunla yıkanabilir.

Alt pakliğini de dikkatli yapmak gerekiyor. Bebeklerin altını paklerken ıslak mendilleri birtakım allerjen maddeler kapsadığı için önermiyoruz. Ilık suya daldırılmış pamuk ile arınılmasını seçim ediyoruz. Bebekler güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saati dışındaki zamanlarda, 15 dakikalık müddetlerle sırça arttan gelen güneşe değil, dolaysız güneşe çıkarılmalı.”

Anadolu Ajansı

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=89658&cat=220&dt=2008/08/05

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.