Atalarımızın çok fazla et yiyen avcı-toplayıcılar oldukları konusundaki teze ne demeli?

09.10.2023
217
Atalarımızın çok fazla et yiyen avcı-toplayıcılar oldukları konusundaki teze ne demeli?

Tabii ki çok et yiyen ilkel toplumlar ve çok bitki yiyen ilkel toplumlar vardır. İnsanların kaloriye umutsuzca ihtiyacı vardı ve ellerine ne geçirirlerse yiyorlardı. Sormamız …

Tabii ki çok et yiyen ilkel toplumlar ve çok bitki yiyen ilkel toplumlar vardır. İnsanların kaloriye umutsuzca ihtiyacı vardı ve ellerine ne geçirirlerse yiyorlardı. Sormamız gereken iki soru şunlardır: Bu diyetle ne kadar yaşadılar? Modern zamanı­mızda hangi diyet insanları hastalıklardan en iyi şekilde korur ve uzun bir ömür şansı verir?

Şahsen ben, tarih öncesi atalarımızdan daha iyisini yapmak istiyorum. Bilimsel bulguların kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi ve mantıklı bir şekilde yorumlanması, belli yiye­cek seçimleri ile insan ömrünün uzatılmasının ve hastalıklar­dan daha iyi korunmanın mümkün olduğunu göstermekte­dirler. Yüksek oranda meyve ve sebze tüketimine bağımlı olan primat fizyolojimizi hala korumaktayız. Bu da bitkisel ağırlıklı bir diyetle sağlığımızın iyiye gitmesini açıklamaktadır.

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nden Dr. Katerine Milton dünyada, modern teknolojiden etkilenmemiş kültürleri ve ilkel insanları araştıran çok az sayıdaki beslenme antropologundan biridir ve ilkel insanların da primatların da diyetlerinin bitkisel ağırlıklı olduğu sonucuna varmıştır.13 İlkel beslenme şekilleri ve bizimki arasındaki ana fark, onların besinsel açıdan zengin yabani bitkiler tüketirken, peynir, yağ ve işlenmiş tahıllar gibi az besinli, çok yağlı yiyeceklere sahip olmadıkları için tüket­memeleridir.

İnsanlık tarihinde eşsiz bir fırsata sahibiz: Yeryüzünün her yerinden yiyecek satan dükkanlarımıza taze ürünler geliyor. Bu taze meyve ve sebze çeşitliliğini ve bolluğunu avantajı­mıza kullanarak, öncesine göre fitokimyasallar açısından daha yoğun ve çeşitli bir diyet uygulama şansımız vardır. Tarih öncesi atalarımızdan farklı olarak ne yiyeceğimizi seçme fır­satımız var. Ayrıca, onların sahip olmadıkları bilgilere de sahi­biz ve bu bilgileri daha önce hiç olmadığı kadar uzun yaşamak için kullanabiliriz.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.