Astımın Belirtileri Nelerdir?

06.03.2023
740
Astımın Belirtileri Nelerdir?

Astım çoğu kere soluk darlığı ile kendini emin eder. Göğüste tıkanma, öksürük, hırıltılı solunum öteki tesadüfülen şikayetlerdir. Her hastada bunların hepsi bir arada olmayabilir ve …

Astım çoğu kere soluk darlığı ile kendini emin eder. Göğüste tıkanma, öksürük, hırıltılı solunum öteki tesadüfülen şikayetlerdir. Her hastada bunların hepsi bir arada olmayabilir ve bazen yalnızca öksürükle veya soluk alıp verirken hırıltı, hışırtı biçiminde bir ses biçiminde bulgu verebilir.

Bu Şikayetler Kesinlikle Astım Hastalığına mı Bağlıdır?
Hayır. Astım dışında da bir çok hastalığın seyri sırasında eş yakınmalar olabilir. Şikayetlerin zaman zaman nöbetler biçiminde ortaya çıkması ve bir süre sonra kendiliğinden veya rehabilitasyonla tamamen düzelmesi çok tipiktir. Geceleyin, özellikle sabaha doğru uykudan uyandıracak biçimde bu yakınmaların görülmesi astımın karakteristik özelliğidir. Yukarıyada bahsedilen tetik etmenlerle nöbetlerin başladığının bilinmesi teşhise çok takviyeci olur. Yukarıyada sayılan şikayetlerden bir yada birkaçına sahip olan ve yakınmaları uzun sürüp yineleyen şahısların kesinlikle astım doğrultusundan bir uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Astımım Olduğundan Şüpheleniyorum Ne Yapmalıyım?
Astım tanısı çok güç ve külfetli değildir. Bu mevzuda uzman bir hekime müracaat etirseniz size astımınız olup olmadığını söyleyecektir. Ancak, bazı gidişatlarda astım teşhisi koymak azıcık zaman alabilir ve bir vakit hekim takibinde kalmanız gerekebilir.

Teşhis İçin Biyopsi, Kan Vermek, Endoskopi Yaptırmak Gibi Can Yakıcı Harekâtlar Lüzumlu mu?
Hayır. Astım teşhisi için canınızı yakacak hiçbir operasyona gerek yoktur. Hekiminiz sizinle konuşarak, sizi tetkik ederek, solunum işlev testleri yaparak tanı koyabilir.

Solunum İşlev Testleri Güç bir test midir?
Asla. Bireyin yapması gereken; bir ağızlık içerisinden bir derin soluk alıp, aldığı soluğu süratli ve güçlü bir biçimde üflemesinden ibarettir. Anında netice veren, hasta için hiçbir hasar veya tehlike taşımayan, hemen her yerde uygulanabilir bir operasyondur.

Pefmetre Aygıtı Ne İşe Fayda?
Pefmetre astım teşhisi, astımın ağırlığının tespiti ve rehabilitasyona yanıtın değerlendirilmesi, astım nöbetlerinin şiddetinin ölçülmesi için kullanılan kolay bir aygıttır. Her astımlı hastanın bir pefmetresi olmalı ve kullanımasını hekiminden bilmelidir. Bu, hipertansiyonu olan hastanın evinde tansiyon aleti bulundurup kendi tansiyonun hakimiyet edebilmesi gibi; astımlı hastanın da kendi hastalığını izleyebilmesine ihtimal verir.

Allerjik Ten Testleri Yaptırmalı mıyım?
Astım her zaman allerjik bir hastalık değildir. Ten testleri ise astım tanısında değil, yalnızca allerjik bir ten yanıtının varlığı vaziyetinde faydalıdır. Astımı olan şahısların testleri olumsuz bulunabildiği gibi, ten testleri pozitif bulunan şahıslarda da astım olmayabilir. Bu sebeple bu testlerin astım tanısında yeri yoktur. Yalnızca rehabilitasyona yanıt vermeyen, saldırıları hakimiyet altına alınamayan astımlılarda tetik etmenlerin tespiti açısından gerek dinlendiğinde yapılabilir. Yoksa afakidir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.