Akşam hafif yemeli

02.10.2023
325
Akşam hafif yemeli

“Az yiyen çok uyur, çok yiyen güç uyur.”atasözü akşam yemek-lerimizdeki temel prensibimiz olmalıdır. Yapılan araştırmalar, akşamları aşırı yemenin ve tok karnına yat­manın uyku bozuklukları ve şişmanlığa …

“Az yiyen çok uyur, çok yiyen güç uyur.”atasözü akşam yemek-lerimizdeki temel prensibimiz olmalıdır.
Yapılan araştırmalar, akşamları aşırı yemenin ve tok karnına yat­manın uyku bozuklukları ve şişmanlığa yol açtığını ortaya koymuş­tur. Bu sebeple akşam yemeği ile ilgili olarak şu hususlara dikkat etmemiz gerekir:

* Akşam yemeği olabildiğince hafif şekilde ve yatma saati­mizden erken bir vakitte yen­melidir. Çünkü organizma gece boyunca tekrar depolama yapmakta­dır.

* Kalp, damar sistemi­miz için çok zararlı olan kolesterolün büyük çoğunluğu geceleri uyuduğumuzda üretilmektedir. Dolayısıyla yat­madan önce buna yol açacak şekilde aşırıya kaçmaktan sa­kınmalıdır. Akşam yemeğini uykudan 4-5 saat önce ve ha­fif gıdalarla geçiştirmek gere­kir. Bu uygulama, geceleri uykudan uyandıran hazımsızlık ve mide yanması şikayetlerini de ortadan kaldıracaktır.

* Gece bütün organlarımız istirahata geçer. Ancak akşam ye­meği fazla ve geç yendiyse, kan mideye hücum ederek sin­dirim faaliyetine ağırlık verir. Zaten yavaşlamış organizma işleyişi yüzünden sindirim zorlaşır ve uzar. Tüm bunlar kö­tü rüyalar görme, sık sık uyanma, tatminkâr bir uyku uyu­mama ve dinlenmeden sabah külçe gibi kalkmaya sebep olur.

Aynı besin maddesi akşam yendiğinde, sa­bah ve öğleye oranla daha “şişmanlama” olabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.