1,5 milyon kadın bu hastalığı çekiyor!

10.02.2023
848
1,5 milyon kadın bu hastalığı çekiyor!

Üstelik teşhisi de güç… HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ Gaziosmanpaşa Sağlık Kurumu Fizik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Kaan Uzunca, romatoit artrit hastalığının kalıcı rehabilitasyonunun olmadığını, olguların çoğunda hastalığı ortadan …

Üstelik teşhisi de güç…

HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

Gaziosmanpaşa Sağlık Kurumu Fizik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Kaan Uzunca, romatoit artrit hastalığının kalıcı rehabilitasyonunun olmadığını, olguların çoğunda hastalığı ortadan kaldıran rehabilitasyon bulunmadığını, kumpaslı takip gerektiğini vurgulayarak, özellikle kadınları uyardı.

Uzunca; eklemlerinde ağrı, kızarıklık, şişlik bulunan, sabah kalktıklarında bir saati aşan eklem yakalanmaları olan, halsizlik ve bitkinlikten şikâyet eden şahısların romatoit artrit hastalığı tehlikeyi taşıdığını belirtti.

Doç. Dr. Kaan Uzunca, son yarıyılda yaygın görülmeye başlanan romatoit artrit Cerahatli Ekrem Romatizması hastalığı hakkında bilgi verdi. Hastalığın teşhisinin güç olduğunu vurgulayan Uzunca, kalıcı rehabilitasyonun bulunmadığını ancak hastalığın bulaşıcı olmadığını söyledi.

Kadınlarda daha sık görülen hastalıkla alakalı olarak Doç.Dr. Uzunca şu bilgileri verdi; “Türkiye’de popülasyonun yüzde 2-3’namı tesiri altına alan bu hastalık, genellikle minik eklemlerde el, ayak, dirsek, omuz, kalça gibi kemiklerde görülüyor. Hastalığın özelliği ise simetrik olarak izlemesi… Sağ kolda görüldüğünde, solda da aynı şikâyetler yaşanıyor.”

Romatoid artritin sebebi?
Romatoit artrit hastalığının sebebinin, bedenin kendi korunma sistemini devreye sokarken, eklem çeperine hasar vermesi olduğunu belirten Uzunca, şunları söyledi; “Hastalık böylece kendini göstermeye başlıyor ve ilerleyen safhalarda işlev kayıpları ile beraber kozmetik bozukluklar, başka bir deyişle el-kol-parmak çarpıklıkları ortaya çıkıyor. Kesin olarak ispatlanmamakla beraber hastalığın sebepleri arasında genetik etmenler ön tasarıda yer alıyor. Ayrıca etrafsal etkenlerden olan mikrobik hastalıklar da cerahatli eklem romatizmasına neden oluyor.”

Bulguları neler?
Uzunca hastalığın ilk safhalarında eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık gibi belirtiler ile sabah yakalanmaları olduğunu belirterek; “Hastalar sabah yataktan kalktıklarında bir saati aşan vakit eklemlerindeki tutukluğun geçmesini bekler. Halsizlik ve bitkinlik gibi şikâyetler de romatoit artritin bulguları arasında yer alır. Cerahatli eklem romatizmasının ikinci safhasında ise parmakların dışa kayması, parmak kemiğinin yukarıya çıkıntı yapması gibi kozmetik bozukluklar görülür. Bununla beraber başta göz olmak üzere, akciğer, kalp gibi uzuvlar da hastalığın ileri safhasında etkilenir” dedi.

Hastalığın aşamaları
Hastalığını beyaz ırkta daha sık görülmekle beraber tüm ırklarda yaygın olduğunu belirten Gaziosmanpaşa Sağlık Kurumu Fizik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Kaan Uzunca, ulus arasında yaygın olarak konuşulan abuhava koşullarının hastalığın saldırılarında tesirli olmadığını söyledi. Uzunca şöyle devam etti; “Hastalık ilk safhalarda hamle yapıp geçebilir. Genel olarak dalgalı bir seyir izler. Bazen şiddetli ağrılar, bazen sönme görülür. Romatoit artritin ileri yarıyıllarında ağrı romatilmal cerahatten çok, hastalığın kemiklerde yaptığı harabiyete bağlıdır. Son safhada hep ağrı vardır ve eklemlerde eğrilmeler, işlev kayıpları ve kozmetik bozukluklar ortaya çıkar.”

Yüzme çok yararlı
Gelişmiş ülkelerde, yaşam standartları yüksek olan bireylerde daha yaygın görülen romatoid artritin ömür boyu devam eden bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uzunca rehabilitasyon mevzusunda şunları söyledi; “ hastaların evvel gevşetilmesi sonra hastalığın ilerlemesini durdurup, iyileştirilmesi gerekli. Hastanın ağrı, tutukluk, şişlik gibi yakınmalarının rehabilitasyonu için kortizon kapsayan ilaçlar da dâhil olmak üzere muhtelif anti romatizmal ilaçlar kullanılır. Ancak hastalığın eklemlerde yaptığı harabiyeti durdurmak için modifiye edici temel tesirli ilaçlar uygulanır. Bu süreçte egzersiz ve spor önemsememe edilmemelidir. Özellikle yüzme suyun kaldırma eforundan faydalanılması ve adalelerin güçlendirilmesi açısından seçim edilmesi gereken spordur. Son 10 senede ‘Biyolojik Casus’ olarak adlandırılan, beden salgılarını durduran, ancak pahalı olan ilaçların kullanımı başlamıştır. Bu ilaçlar Sosyal Güvenlik Müesseseyi tarafından karşılanan ilaçlar arasındadır.”

Kaplıca rehabilitasyonuna dikkat!
Romatoid artritte erken teşhisin ehemmiyetine işaret eden Uzunca, yanlış bilenen bazı noktaları şöyle aydınlattı; “ Hastalar şifa için kaplıcalara gitmektedir. Hakimiyet altına alınmamış eklem romatizmalarında kaplıca aksi tesir yapar. Başka bir söyleyişle hastalık sönmüşse kaplıca hekim nasihati ile seçim edilir. Ağrıyla beraber eklemde tutukluk ve şişlik varlığında sıcak uygulamalar yerine soğuk tatbiki seçim edilmelidir. Ayrıca hamileliğin bu cins hastaları negatif etkilediği bilgisi de doğru değildir. Aksine, hamilelikte salgılanan bazı hormonlar, hastalığın bu süreçte görülmesini önlemektedir.
Netice olarak romatoid artrit rehabilitasyon edilmezse eklemlerde harabiyet oluşturarak özellikle el, ayak ve dizlerde deformitelere eğrilik, çarpıklık ve biçim bozuklukları yol açan, fonksiyonel kayıplara yol açabilen bir cerahatli romatizmal hastalık olup, hekim takibinde kumpaslı rehabilitasyonu gerektirir.

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/593674-1-5-milyon-kadin-bu-hastaligi-cekiyor

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.