Yolculuklarda hareketsiz kalmayın

28.11.2022
1.088
Yolculuklarda hareketsiz kalmayın

4 saati aşkın yolculuklarda, kanın bacaklarda bir araya gelmesi vefata dahi neden olabiliyor.. Hareket etmeksizin oturularak yapılan sık seyahatler ile 4 saati aşkın yolculuklarda, kanın bacaklarda bir araya gelmesi ve …

4 saati aşkın yolculuklarda, kanın bacaklarda bir araya gelmesi vefata dahi neden olabiliyor..

Hareket etmeksizin oturularak yapılan sık seyahatler ile 4 saati aşkın yolculuklarda, kanın bacaklarda bir araya gelmesi ve dolaşım yavaşlamasının venöz trombo emboliye bacaklarda kan pıhtılaşması neden olabileceği, bu vaziyetin sık tesadüfülmese de vefatla sonuçlanabileceği bildirildi.

Kocaeli Üniversitesi KOÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim azası Prof. Dr. Ahmet Ilgazlı, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, sık seyahat edenler ile seyahatlerde 4 saatten fazla hareketsiz kalanların venöz trombo emboli tehlikeyi taşıdığını, tehlikenin seyahatten sonra 1 ay daha devam ettiğini belirtti.

Bacaklar oturur pozisyondayken diz eklemi ve büküm yerlerinin bir sıkışıklığa maruz kaldığını, bacaklardaki kan akışının damarların bükülmesinden dolayı kesintiye uğrayabileceğini ifade eden Ilgazlı, kanın bacakların alt kısmında göllenmeye başlaması ve rahat devir daim yapamamasına neden olduğunu söyledi.

Dolaşımın yavaşlamasından dolayı damar duvarında oluşan minik bozukluklarda kanın yoğunlaştığına, bireyin yeterli akışkan almamış olmasının da tesiriyle diz altında birikmeye başladığına dikkati sürükleyen Ilgazlı, şu bilgileri verdi:

”Kanın bacaklarda birikmesinin neticeyi pıhtı oluşuyor, bu pıhtının bacak damarını tıkamasına ‘venöz trombo emboli’, buradan kopan parçanın dolaşım yoluyla akciğere gitmesi gidişatına ‘akciğer embolisi’ pulmoner emboli oluşuyor.

Damarın tıkanmasıyla bacakta şişme, ağrı, kızarıklık, ödem oluşuyor. Şayet bu pıhtı kopar, dolaşıma katılır akciğer damarlarına kazanç, burada büyük bir damarı tıkarsa öksürük, ani göğüs ağrısı, soluk darlığı oluşur, tıkanan damarın büyüklüğüne bağlı olarak terleme, tansiyon düşüklüğü, şok, ani vefat bile olabilir.”

Dünya Sağlık Teşkilatının senede 2 milyar insanın uçakla seyahat ettiğini, klasik sağlıklı şahıslarda bu vaziyetin görülme ihtimalini 6 bin uçuşta bir olduğunu açıkladığını dile getiren Ilgazlı, çok sık görülen bir vaziyet olmadığına, ancak sadece uçak seyahatlerinin değil, otobüs, tren ve araba yolculuklarında da bu gidişata dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

-EKONOMİ SINIF BELİRTİYİ-
Uçak yolculuğundaki ‘derin ven trombozu’ ismi verilen genellikle bacak veya baldır toplardamarlarında oluşan pıhtının bir parçasının yerinden kopup dolaşıma katılması vaziyetinin, takribî 70 sene evvel fark edildiğine değinen Ilgazlı, şöyle devam etti:

”Uçaklarda, koltuk araları daha dar, bacak hareketlerinin daha kısıtlı olduğu ekonomi sınıflarında tehlike çoğalmasından dolayı 1980′li senelerde buna ‘Ekonomi Sınıf Belirtiyi’ denilmiş. Ancak lüks sınıflarda da görülebilir, birey lüks sınıfta da hareket etmeksizin seyahat ettiyse tehlike taşımaktadır.”

-ÖNERİLER-
Seyahatlerde, susuz kalanlar, kilolular, fazla kısa ve fazla uzun boylular, hamileler, yaşlılar, kanser, şeker ve tansiyon hastalığı olanlar ile daha evvel cerrahi müdahale geçirmiş şahıslarda tehlikenin çoğaldığına dikkati sürükleyen Ilgazlı, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

”Kan sıvılığının çoğalması için akışkan alınmalı, içki ve kahve cinsi meşrubat kullanımından sakınılmalı, bacaklara masaj yapılmalı, ayaklar sıklıkla çevrilerek, kasıp germe hareketleriyle kan dolaşımına katkı sağlanmalı. Uçak ve tren yolculuklarında hollerde minik gezintiler, araba ya da otobüs seyahatlerinde ise 4 saati aşmayacak vakitlerde molalar verilmelidir. Seyahatlerde sıkı çoraplar giymemek, bacakları çok sıkan dar pantolon giymemek, bacak bacak üzerine atmamak hayati ehemmiyet taşımaktadır. Doğuştan, kalıtsal tehlike etmeni varsa, birey evvelden emboli geçirmişse hekim hakimiyetinde seyahat evveli ve sonrasında kan sulandırıcı ilaç kullanılabilir.”

Ilgazlı, seyahatler dışında, bacağı kırık bireylerin, damar duvarları bozuk olan yaşlıların, şeker, hipertansiyon hastalarının da emboli yaradılışı için tehlike taşıdığını kaydetti.

Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=53287&cat=220&dt=2008/01/29

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.