Yeterince su içiyor mu?
Ülkemizdeki çocukların çoğunda bu mesele var. Üstelik ebeveynler de buna özen göstermiyor. Ülkemizde çocuklar yeterli oranda akışkan harcamıyor, zira anne babalar çocuklarının beslenmelerinde sarf ettikleri özeni, …
Ülkemizdeki çocukların çoğunda bu mesele var. Üstelik ebeveynler de buna özen göstermiyor.
Ülkemizde çocuklar yeterli oranda akışkan harcamıyor, zira anne babalar çocuklarının beslenmelerinde sarf ettikleri özeni, akışkan tüketimi mevzusunda yeterince göstermiyor. Bunun sebebi ise ebeveynlerin de reelinde yeterince su harcamamaları! Oysa yeterli oranda su tüketimi; çocukların fiziksel ve akılsal performansında ehemmiyetli rol oynuyor.
Suyun insan hayatında büyük ehemmiyet taşıyor. Zira su, yiyecekleri ve oksijeni uzuvlara taşmak, beden ısısını dengelemek, metabolizmayı tertip etmek, bedendeki toksik maddelerin atılmasını sağlamak ve enfeksiyonlarla savaşmak gibi bir hayli ehemmiyetli görev üstleniyor.
Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci Öngün, yeterli su tüketiminin çocuklarda erişkinlere kıyasla daha büyük ehemmiyet taşıdığına dikkat toplayarak, “Su çocukların sıhhatli gelişimleri için gereksinim dinledikleri protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gibi hayatsal ehemmiyet taşıyan temel gıda öğeleri arasında yer alıyor. Bu sebeple çocuklarda asgari akışkan tüketimi yetişkinlerin 2 katı olmalı” ihtarında bulunuyor.
İLK 6 AY SU İÇİRMEYİN!
Dr. Öngün, bebeğinize ilk 6 ay yalnızca anne sütü vermeniz gerektiğini belirterek, “Bu süreçte suyu ne kadar kaynatırsanız kaynatın, içinde bulunan mikroplar bebeğe kolaylıkla geçebiliyor. İlk 6 ay bebeğin beden mukavemeti düşük olduğu için enfeksiyon hastalıklarına tutulma tehlikeyi daha kolay oluyor. Bu surattan su tüketimine, katı besinlere geçiş yapıldığında başlamalısınız’ diyor.
SUSUZLUK BEBEĞİ TEDİRGİN VE YORGUN YAPIYOR
Beceriksiz su alımı çocuklarda ishal ve enfeksiyon hastalıkları gibi ciddi neticeler ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Üstelik beden ağırlığının yüzde 5’i kadar su kaybı çocuklarda rastgele bir bulgu da vermiyor. Beden ağırlığının yüzde 10’u kadar su kaybı vaziyetinde ise; tedirginlik, dudak ve gözlerde kuruluk gibi bulgular ortaya çıkıyor. Bedendeki su kaybı yüzde 15’e eriştiğinde halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma ve gözyaşı eksilmesi biçiminde bulgular görülüyor.
Dr. Arzu Özgeneci Öngün, beceriksiz su alımının bir başka göstergesinin de idrarın yoğunluğu olduğunu söyleyerek, “Koyu renkte idrar yeterince su alınmadığının ehemmiyetli bir göstergesi. Basmakalıp su içen bir çocukta idrar kokusuz samani renkte oluyor” diyor. Beceriksiz su tüketimi uzun vadede görme meseleleri, şuur kaybı, hatta böbrek yetmezliği, şok ve koma gibi çok ağır tablolara da neden olabiliyor.
AKILSAL PERFORMANSI DÜŞÜRÜYOR
Öngün, beceriksiz su tüketiminin yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda akılsal performansı da düşürdüğü ve konsantrasyon bozukluğuna yol açtığı ihtarında bulunarak, “Beceriksiz su harcayan çocukların konsantrasyonları düşüyor ve bilme marifetleri eksiliyor. Bunun sonucunda da mektep çağında ise derslerinde galibiyetli olamıyor” diyor.
HANGİ YAŞTA, NE KADAR SU HARCAMALI?
Ntvmsnbc’deki habere göre, su tüketimi şüphesiz her çocuğun yaşına, cinsiyetine, kilosuna, boyuna ve etkinlik seviyesine göre değişiyor. Ancak yeniden de her çocuğun kesinlikle alması gereken bir ‘su’ ölçüyü var, Bedende basmakalıp akışkan balansının korunması için alınması gereken akışkan ihtiyacı beden yüzeyine göre hesaplanıyor. Basmakalıp akışkan ihtiyacı takribî olarak 1500cc/m 2/24 saat olarak hesaplanıyor. Ya da tüketilen kaloriye göre günlük akışkan ölçüyü tanımlanıyor. Misalin her 100 kaloriye 100 ml akışkan verilmesi basmakalıp kabul ediliyor.
• 6 -12 ay arasında: 30 ml ile 100 ml.
• 1-3 yaş arasında: 1-3 litre.
• 4-8 yaş arasında: 1-4 litre.
• 9-13 yaş arasında: 1-2 litre.
NE ZAMAN SU VERİLMELİ?
Dr. Öngün, bebeğiniz 6-12 aylıkken, katı besinlere başlandıktan sonra, her 3 saatte bir yemekten sonra su vermeniz gerektiğini söyleyerek, “Çocuğunuz 1-5 yaş arasında ise her 2-3 saatte bir yemek sonlarında 100 ml su vermeyi ilgisizlik etmeyin. Yemekten evvel verilen su karnın şişmesine ve beceriksiz beslenmeye neden oluyor. Dolayısıyla çocuğunuza suyu yemek sonrasında vermenizde fayda var. Ancak şayet çoğunuz fazla kilolu ise tok yakalasın diye yemek evvelinde de su verebilirsiniz” diyor.
TUVALETE GİTME SIKLIĞINI TAKİP EDİN
Çocuğunuzun yeterli su harcayıp harcamadığını kavramanın en pratik yolu, tuvalete gitme sıklığını takip etmek. Dr. Öngün’e göre, çocuğunuz 2 saatte bir tuvalete gidiyorsa, idrarın yoğunluğu sıradansa, bu bedeninde yeterli su olduğu anlamına geliyor. Bebeklerde ise günde 7 bez tüketilmesi bedende yeterli su olduğunun ehemmiyetli bir göstergesi.
ÇOCUĞUNUZA MİSAL OLUN
Çocukların anne ve babalarını misal aldığını belirten Öngün, “Bu sebeple yeterli su harcamaları için anne- babaların günlük su tüketimi mevzusunda çocuklarına misal olmaları gerekiyor. Dolayısıyla çocuğunuzun yanında sık sık su için ve suyun sıhhatimiz için ne denli ehemmiyetli olduğunu sık sık tekrarlayın” teklifinde bulunuyor.
Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/637969-yeterince-su-iciyor-mu