Yağlanmayı süt ve yoğurtla önleyin

14.05.2023
580
Yağlanmayı süt ve yoğurtla önleyin

Perhizdeyseniz bu yiyecekleri önemsememe etmeyin… Yapılan araştırmalar perhizde süt ve yoğurt harcamanın yağ yakımını artırdığını, yağlanmayı yasakladığını gösteriyor. Kemik sıhhati için de bu yiyecekleri harcamak koşul. Kilo …

Perhizdeyseniz bu yiyecekleri önemsememe etmeyin…

Yapılan araştırmalar perhizde süt ve yoğurt harcamanın yağ yakımını artırdığını, yağlanmayı yasakladığını gösteriyor. Kemik sıhhati için de bu yiyecekleri harcamak koşul.

Kilo vermek için iyi yollardan biri de ne yediğini deftere yazmak. Böylece sandığınızdan daha fazla şey yediğinizi görecek, kendinizi daha kolay frenleyeceksiniz. Diyetisyen Selma Önelge Gür, kilonun mesulü olarak gösterilen ekmeğin perhizden çıkarılmaması gerektiğini belirterek, “Her gün 30 dakika etkin olacağınız bir hobi tanımlayın ve yapın” teklifinde bulunuyor. Önelge’nin öteki teklifleri ise şöyle:

Yiyecekleri iyi tanıyın: Tabiatta 40 binden fazla yiyecek var ve bu yiyecekler, birbirine eş güzergahları göz önüne alarak altı grupta bir araya gelir. Bunlar, hububatlar ekmek, pilav, çorba, bisküvi, kestane, patates, kuru baklagiller vb., et ve türevleri kırmızı et, balık, tavuk, hindi, peynir, yumurta vb., sebzeler yeşil, kırmızı, mor, turuncu vb., meyveler, yağlar zeytin, ceviz, fındık, akışkan yağlar ve şekerlerdir.
Kilo vermeye çalışmak, tatsız tuzsuz besinlerle beslenmek, hamur işinden, tatlıdan uzak durmak demek değildir. Sıhhatli zayıflama programlarında yasak yoktur. Ehemmiyetli olan hangi gıdayı neyin yerine, ne kadar yenebileceğine karar verebilmektir. Bu şuur yiyecek gruplarını tanımakla oluşur. Bunun için şu kaidelere dikkat edin:

Spektrum ve denge yaratın: Bir öğünde tam yiyecek gruplarından en az bir porsiyon da olsa bulundurulmalı. Misalin öğle yemeğinde besininiz ’1 kâse çorba, 1 tabak etli sebze yemeği ve yoğurt’ hemen her gruptan yiyecek almanızı sağlar.

Miktarlı olun: Bir tencere sebze yemeğine iki yemek kaşığı akışkan yağ koyun. Yemekte mesela iki dilim ekmek yiyin dağılarak yediğiniz ekmeğin miktarını bilemezsiniz.

Yediklerinizi kaydolun: Yemek yedikten sonra ajandanıza hangi saatte, ne yediğinizi ve ne kadar yediğinizi yazın. Her yediğinizi kumpaslı olarak kaydolun. Gün sonunda kendinizi değerlendirin. Bir Hayli şahıs “Çok yemiyorum ama neden kilo alıyorum?” sualini sorar. Oysa üç gün yediklerini kaydolduktan sonra yanıtı nedense kendileri verirler.

Fiziksel ativitenizi artırın: Günlük 30 dakika etkin olacağınız bir hobi edinilmesi hayatı daha neşeli kılar. Misalin markete yürüyerek gitmek, dans etmek, bisiklete binmek, yüzmek, köpek dolaştırmak… Bu teklifler de çoğaldırılabilir ama herkes kendi etkinliğini zevk aldığı şeylerden seçebilir.

Aç kalmayın: Şayet öğün sıçrıyorsanız, kahvaltı etmiyorsanız ve geçiştirmelerle öğününüzü unutuyorsanız bunu bugün vazgeçin, günde üç ana öğün ve üç ara öğün harcayın.

Günde iki-üç litre su için: İnsan bedeninin yüzde 60-70′i sudur. Bol çay ve kahve içerek su gereksinimi karşılanmaz. Zayıflama çayları yalnızca su kaybettirir. Böylece zaıfladığınızı düşünürsünüz. Beden kaybettiği akışkanı yerine koyduğunda kilolar geri alınır. Alana gelen bağırsak miskinliği de cabası. Uzun yarıyıllı zayıflama çayları kullanımı, bazı kronik bağırsak hastalıklarına yol açabilir.

Süt ve yoğurdu önemsememe etmeyin: Yapılan araştırmalar perhizle yeterli kalsiyum alındığında yağ yakımının çoğaldığını ve yağlanmanın yasaklandığını ortaya koyuyor. Hem kemik ve eklem sıhhatiniz hem de kilo hakimiyetiniz için yağı alınmış süt ve mahsullerini perhizinizden noksan etmeyin.

Ekmeği perhizden çıkarmayın: Ekmek tek başına kiloluluğun sebebi değildir. Zayıflama programlarında yeterince ekmek alternatifleri bulunmuyorsa sıhhatli kilo veremezsiniz. Arıtılmış edilmiş undan üretilen beyaz ekmek yalnızca boş enerji verir.
Lif oranı yüksek zengin ekmek çeşitleri size kronik hastalıklara karşı korunmada destek sağlar.

Hatice Yaşar/Radikal

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=69760&cat=220&dt=2008/04/24

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.